Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Kedves Manófeleim!

 

R

égen jelentkeztem, de most annyira el voltam foglalva avval, hogy járni tudok. A kezdeti bizonytalan totyogásom után, ma már mindenhová gyalog akarok menni,és alig-alig fordul elő, hogy apuci és anyuci segítségét kérem. Még szaladni is tudok, és ha már járok, akkor táncolok is. Sőt táncoltatom az egész családot. Még Dedét is meg-megtáncoltatom, pedig ő hetven év felett van. Nagy örö számomra, hogy kis családom néha egészsége és testi épsége kockáztatása mellett is igyekszik kedvemben járni, mert ezt úgy értékelem, hogy nagyon-nagyon szeretnek. Ez pedig csudajó! A járás megtanulásával számos új játék és új veszélyforrás kínálkozott számomra. Anyucimat mindenben utánozom. Segítek neki teregetni, de a kimosott ruhákat csak úgy a földre pakolom. Összeszedegetem a földön lévő dolgokat és kidobom a kukába. Nagyon rendszerető kislány vagyok. Ahhoz, hogy ezek a kidobandó dolgok biztosan a földre kerüljenek előtte, szét kell dobálni őket. Erről szintén én gondoskodom. Így aztán a kukába kerül a papír fecni, morzsa, kiskanál, cumi, Niki ceruzái, egy-két bugyi, egyébként fontosabb levelek, számlák, csekkek. Ezeket esténként apuci kikukázza.

 

Képzeljétek voltam szánkózni! Szomolyán nagy-nagy hó esett. Az erdőt, az utakat, az udvarokat tiszta fehér hótakaró lepte el. Nagyon szeretem a havat, mert olyan puha és hüsi, jól lehet turkálni benne. Anyuci és apuci murisan csúszkálnak a hóban. Apa jobb híján a hintámat erősítette a szánkóra,.hogy rendesen ülni és kapaszkodni tudjak. A szánkózást és nem csak úgy képzelem el, hogy engem húznak, hanem úgy, hogy én húzom a szánkót. Húztam is. Igazolásul fénykép van róla. Mértemhez képest (miniatűr) egészen nagy dolgokat tudok húzni, vonni és felemelni is, például a lavórt és a bevásárló kosarat.

 

Már nagyon sok mindent tudok mondani. Első szavaim között szerepelt a „csekk”. Apa várja, hogy mikor beszélgethet velem inflációról, deficitről és gazdasági stabilizációról, rentabilitásról. A bácsi, nálam bá-bá lett. Az állatok közül a nyuszit is tudom utánozni. Salátára olvastam a Grimm meséskönyvet és a 2. osztályosok „Hétszínvirág” olvasókönyvét. Szeretem az új helyzeteket. Elalváselőtti hancúrozásnak ma már nem felel meg a kiságyam, inkább az ágyneműtartó ládában szeretek üldögélni és csintalankodni. Esténként apát is leborítom az ágyról, odabújok az ölébe, betakarózunk, és együtt játszunk a babával, meg nézzük a tévét. Apa a legjobb játszótárs, hagyja magát lelökni az ágyról meg azt is hagyja, hogy meg-megharapjam. Anyuci nem hagyja, hogy megharapjam, és az ágyról se lehet lelökni, mert mellette van a kiságy. Nagyon-nagyon sokat játszunk és bohóckodunk együtt. Ha hozzánk jön vendégségbe az ember, könnyen találkozhat apával az én kis harisnyanadrágommal a fején, vagy velem az anyuci bugyijában. Kicsit ugyan még nagy rám, de ha oldalt megkötik, nem csúszik le.

 

Itthon nagyon szép volt a Karácsony ünnepe. A karácsonyt itt töltötte, az egri nagymamim, a testvére, Ali bácsi, és az unokanővérem is. Így aztán nagyon családiasan és sokan voltunk. Annyi pakolni, meg főzni való volt, hogy apa a karácsonyfát már előző nap feldíszítette. Reggelre a fa dőlt, ahogyan az lenni szokott, így elölről kellett kezdeni az egészet. Apa ezen már fél tízkor ideges volt. Mérgében végül egy virágcserépbe nagy köveket tett, és azokkal támasztotta meg a fát. Apánál a végső megoldás, minden esetben a kő, ha megfigyeltétek, nemhiába vagyunk „kövecsesek”. A munkálatok közben egyedül a csúcsdísz tört el. A karácsonyfa díszítésről, mindenkinek volt sajátos elképzelése, a díszek felhasználást illetően, amit próbált megvalósíttatni. Délelőtt 10-kor a család olyan idegállapotban volt, ami semmilyen formában nem illett a szeretet ünnepéhez. 11.-ig mindenki kibékült mindenkivel, és a fa is állt, meg még világított is. Viszont tényleg elkéstünk a dolgainkkal egy kicsit. Egy órakörül megérkeztek a vendégeink és lett nagy sürgés-forgás. Forrtak, bugyborékoltak a finomabbnál, finomabb ételek lent mamikáméknál, Fent, ami konyhánkban, és még kint az udvaron is. Apa és Ali bácsi az udvaron, halászlét főztek bográcsban. Mamikám lent töltött káposztát rotyogtatott. Fent húslevest főztünk és sütöttünk mindenféle husit, meg süteményt. Amikor elkészült az egyik finomság, kezdték főzni a másikat. Velem közben mindenki játszott meg bohóckodott. A Jézuska végül este 9 óra tájban érkezett meg. A nappalinkban csillagszórók lobbantak, énekeltünk és megcsókoltuk egymást. Az egri nagybácsikám és nagynéném nem tudott itt lenni, de egy levelet küldtek, amit itt olvastunk fel. Az egri mamikám az örömtől reszkető hangon mesélte, hogy ott náluk a Jézuska azt hozta, hogy augusztusba gyermekük születik, olyan kicsi, mint Sára manó is volt, még tavaly Karácsonykor is. Mindenki nagyon boldog volt, fel is hívtuk gyorsan őket telefonon, hogy gratuláljunk, és Boldog Karácsonyt kívánjunk. Miközben mindenki az ajándékát kereste, jó mélyen beszívtuk a fenyő illatát és szertettel kacsintottunk egymásra. Gondoltunk Dédikére is aki lent várt minket, és arra Dédikére, aki a Mennyországból ünnepelte velünk a Karácsonyt. Sára Manó is kapott mindenféle szépséget, ami a fa alatt volt eldugva. Voltak ott babák, kis ruha Sárikának, meg egy nagy-nagy hintaló. Nem győztem csak hüledezni, hogy a Jézuska mennyi mindent bepakolt. Biztosan nagyon jó kislány lehettem! Mire megvacsoráztunk, már nagyon-nagyonkéső volt, talán még sohasem voltam ébren ilyen sokáig. De ki is akarna aludni ilyenkor. A karácsonyfa még hetekig hirdette, hogy Nálunk járt a Jézuska és hogy Sára meg Niki nagyon jó testvérek és kislányok voltak 2008-ban.

 

A Karácsony arra is jó, hogy sokáig nem kell menni dolgozóba, meg iskolába és sokáig vagyunk együtt. Karácsony első napján újra vendégeink voltak. Alíz nagynénim meg Gábor Nagybácsim jöttek bemutatni az új, érkező Kövecses babát. Meg is simogattuk a pocakját. De jó is lesz, valakivel játszani, aki hasonló korú hozzám. Végre én is idősebb és nagyobb leszek valakinél. Karácsony másnapján az egri nagymamimnál voltunk vendégségben.

 

A Szilveszter különösebb buli nélkül lezajlott de újra együtt töltöttünk öt napot. Apa éjfélkor pezsgővel keresztet rajzolt a homlokomra ésígy köszönt Sára Manónak Boldog Újévet.

 

Mára már visszatértünk a rendes kerékvágásba és éljük mindenapjainkat nem kevésbé izgalmasan. Most például Sára Manó névnapjára készülődünk.

 

De erről majd legközelebb. Legyetek Jók!

 

 

 

 

Szomolya, 2009-01-16

 

 

                                                        Sára Manócska

 

 

 

Kedves Manófalvi Manó Olvasóim!

 

M

ár nem csak írni tudok ám, hanem nagyon sok mindent beszélgetek is. Természetesen az első szavaim között volt a nem, mint egy igazi kis kobold manónak. A „nem”-et nagyon nyomatékosan használom. Akkor is nemet mondok ám, ha anyuciék megkérdezik van-e valami a pelusban, vagy a számban. Nem!!! Vitatkozni is szoktam. Ha anyuciék rám szólnak, hogy Sára Manó nem szabad, én határozottan válaszolok, hogy de. Sajátságos szótáram alakult ki, amivel kitűnően megértetem magamat. A Mikulás,a Télapó, itt van, hó a subája, jég a cipője, leng a szakálla. Zsák, zsák, teli zsák……………kezdetű dalból adódóan a Télapót, „Zsák-zsák”-nak hívom. Több szakember, sokat beszélgetne azon, hogy első szavaim között miért szerepelt a csekk, minden esetre ezt szépen csengően ki tudom mondani. Többtagú szavakat is használok, például a korábbi dédnagymamám megnevezésre szolgáló Dede, most Déjdii. Azt is tudom mondani, hogy Bébi, meg azt, hogy Kóla. És szépen utánzom az állatkák hangját. Sokszor dalra fakadok, énekelem, hogy la-la-la-la. És mint egy igazi Disco-manó, imádok táncolni. Ezt anyuciék nem imádják annyira, mert tánc közbe körbe-körbe forgok, többek között, ahogyan kell, de közben el–elszédülök, és volt, hogy emiatt elestem. Szerencsére nem sokszor estem. A legjobban úgy szeretek táncolni, hogy apa ölbe vesz és „riszáljuk így is, úgy is”. Úgy is, hogy forog velem, úgy is, hogy „lassúzunk”. Apaimád átölelni, finoman magához szorítani. És én is szeretem, ha magához ölel. Kedvenc számaim: „Riszálom így is, úgy is” a Madagaszkárt című rajzfilmből, a Halász Jutka néni dalai, a száncsengő, meg szél hozott, szél visz el. Ezek olyan összebújósak. A Bóbita meg olyan pörgős, rocky-zós. Közösen énekeljük, és mutogatjuk az „én kis kertet kerteltem” a „csip-csip-csóka”, „ég a gyertya ég”című örökzöldeket. Ezeket elalvás előtt énekeltetem a szüleimmel, meg Mamival, meg még a Déjdivel is. A múltkor majdnem sikerült elérnem, hogy Déjdi is táncra perdüljön velem, de szegényt akadályozta, hogy páréve csak járókerettel közlekedik. A járókeretét magam arra használom, hogy kisoroszlán a ketrecben-t játszom vele. Lent, mamikámnál, végre sikerült összetörnöm a több éve féltve őrzött porcelán angyalkát. A padlón nem akart eltörni, de én ügyesen kitaláltam, hogy kiviszem a nappaliba, ami kővel van kirakva, és ott vágom földhöz. Ha anyuék összeszedegetnék az ágy alá, szekrény alá, ágyneműtartó mögé bedobálgatott kincseimet, lehet előkerülne a tartalék cumikám is. Mivel szisztematikusan visszadobálok mindent, amit kiszedegetnek, így ezzel az elfoglaltsággal a szüleim felhagytak. Néha-néha bedobálgatok viszont nélkülözhetetlen tárgyakat is, mint mobiltelefon, szemüveg stb…..

 

 

Január 19.-én ünnepeltük a Névnapomat. Az újságban és a televízióban is bene volt, hogy ma a Sára Manók ünneplik a névnapjukat. Persze az lehet, hogy nem mindenki Manó, aki Sára, elvégre vannak óriások, törpék, boszik is. Sok játékot kaptam ajándékba, meg csinos ruhácskákat. Attól, hogy tél van, még majdnem minden nap kimegyünk sétálni, és hát akárhogyan nem mehet ki az utcára az ember, még akkor sem, ha nem Párizsban, hanem Szomolyán él. Apa, ha nagyzolni akar, azt mondja, hogy Sára Manó „Szomolya San City on the Beach”-ben lakik. Ebből semmi sem igaz. „Beach”-nem csak Szomolyán nincs, de még itthon sincs. Szóval még mindig a szomszédba, vagyis Mamikánhoz járunk zuhanyozni. A fürdőszoba befejezésnek lehetősége a messzi ismeretlen homályba vész.

 

Járnak hozzánk más babák is vendégségbe. Nagyon szeretem a babákat, a polcomon is és a vendégségbe jövő babákat is. Járt náluk a Kata baba, az egyik kis unokatestvérem. Ő alig fél évvel idősebb tőlem. Nagyot hancúroztunk, még itt is aludt a szüleivel. Olyat játszottunk, hogy „ki tud messzebbre dobni” a kiságyból. Pár napja meg itt járt a szomszéd kislány a „Zsani”. Neki is megmutattam minden játékomat.

 

Szépen nőnek a fogaim, már a kis szemfogacskám is bújik. Ezek a fogak néha megviselik az éjszakáimat, és ilyenkor, anyuékat sem hagyom aludni. Farkas étvágyam van. Imádom például a felvágottakat. Persze van, amivel nem lehet megetetni. Az etetést én igazán játéknak fogom fel, amiből következik, hogy gyakran bele markolok az ennivalóba és szétmajszolom. Meg próbálok kimászni is az etetőszékből, így aki kívülről néz minket, azt hiszi, hogy anyukámmal birkózunk. A legjobban úgy szeretek enni, hogy amit a szüleim esznek, azt kieszem a szájukból. Így fogyasztom például a csokit. Amit egyébként anyuciék esznek, sokkal-sokkal finomabb, mint amivel engem próbálnak tömni. Így ettem már korhely levest, hamburgert, füstölt szalonnát. Imádom azt a módszert, amikor anya kerget a kanállal, és futásközben be-bekapok valamit. Mindezek miatt a konyhánk evés után úgy néz ki, mintha kiéheztetett, félőrült mókusok szabadultak volna be egy éléstárba. Anya sokszor a falról vakarja le a vajat. Amikor apa legutóbb hazajött én éppen az etetőszékemből szerettem volna kimászni. A fenekem anya felé meredt, a fejem az ülésen pihent, így úgy nézett ki, mintha édesanyám a popsimba akarná tömni a sárgaborsó főzeléket. Apa csak annyit kérdezett: Nem lenne jobb fordítva? Anya meg jól le szokta hordani apukámat, mert ő majdnem megszakad a nevetéstől, amikor etet. Így persze előfordul, hogy amikor apa hazajön, épp az ő kedvéért bohóckodom. Szeretem apát megnevetetni, meg azt is szeretem, hogy összepuszil utána. Apa nagy szerelme anyukám, közepes szerelme Niki, és Sára baba apuci „ici-pici” szerelme. Igazi női allűrjeim kezdenek megjelenni, elvégre tetszeni kel apának. Van kis ridikülöm, amit a vállamra tudok akasztani és sétálok vele. Előszeretettel hordom, édesanyám bugyiait is. Nem mindig ott ahol azt kell,van amikor a fejecskémre húzom.

 

Képzeljétek a kertünkben január 28.-án kibújt az első hóvirág! Először csak a kicsi fehér bóbitáját dugta ki, óvatosan szertekémlelt, majd bókolva virágba borult. Jön a tavasz! Lassan, nagyon lassan ér ide, de az első színes üzenete már itthon van. Sára Manó pedig, 2009.-ben is nagyra nő!

 

 

Most zárom soraimat! Nemsokára jelentkezni fogok.

 

 

 

Szomolya, 2009. február 6.

 

 

 

                                                                                                          -Sára Manó-

Sára Manó  szótára

 

-                     baba: Baba. Adjátok ide a babát a játékpolcról. Vegyetek még babát nekem, mert nincs elég otthon.

-                     béjbii: Bébi.

-                     blabla: Labdát is vegyetek, nehogy már csak babákkal kellejen játszanom.

-                     csekk: Már megint valami sárga színű papírt hozott a postás, amitől a család ingerlékeny, ideges.

-                     Dijdij: Sára? Ki volt szebb baba mint Sára? –válasz: Dédikém. De azért Sára a legszebb.

-                     dejdii: Dédmami is perdüljön táncra, micsodadolog az,hogy csak úgy ott ül a járókerete mellett.

-                     ko-ko: Jó lenne, ha nekem is adnátok abból a barna italból, amit ti egyébként literszámra vedeltek, mert feltételezem, hogy finom.

-                     kuu: Felszedek még egy követ az útról, hazaviszem és hozzáteszem ahhoz a 4,5 kilóhoz, ami a kis kosaramban van. Elvégre én is Kövecses vagyok.

-                     nem: (Értsd értelem szerint)

-                     mamma: Adjatok valamit enni, de azonnal, éhes vagyok, mint a farkas. Jó lenne egy-két falat abból is amit ti esztek.

-                     Pa-pa-pa: Apuci.

-                     tá-tá: Apa kapj fel, tegyél be valamilyen jó kis zenét és táncoljunk.

-                     te-te: Teát kérek, de ráér azonnal is,vagy hisztizek.

-                     Vzz: Szomjan halok, vizet kérek

 

Kedves Manópajtásaim!

 

Ú

gy éreztem ideje belenyúlni a párnába és tollat ragadni, annyi minden történt velem. Apa felköszöntött Valentin nap alkalmából. Hiszen én vagyok az ő ici-pici szerelme. A nagy szerelmét, anyucit és a közepes szerelmét, Nikit is köszöntötte. Apától egy szép mondókás mesekönyvet kaptam. Benne vannak a kedvenc mondókáim:

 

Apa valami nagyon finomat főzött nekünk. Volt benne minden, amit csak szeretek. Még koktélt is kevert, finom, csokisat, kakaósat. Abból, Sárika nem kapott, mert egy pici csoki likőr is volt benne. Bezzeg Niki csak úgy itta, még az anyuciét is megitta, mert anya nem szereti a kakaót. Írígységből fel is vettem a bugyogóját, rajtam volt egész nap. A pelusomra éppen ráfért, még csomót sem kellett kötni rá, hogy ne essen le. Az anyuciéra mindig kell még csomót is kötni. Előszeretettel hordom mami bugyiait is. (Apa gatyái nem állnak nekem jól.) Apuci mondta is, hogy le se tagadhatnám, hogy Nő vagyok. Tény, hogy nagyon öltözködni kezdtem. Már nem mindegy milyen cipő van rajtam, vagy melyik kis ruha. Vannak kedvenceim. Ruha ide, ruha oda a legjobb azért meztelenkedni. A hűvös ilyenkor fel –felingerel így a minap anyucit totálisan sikerült összepisilni, csak úgy csurgott róla. Át is kellett öltözködni szegénynek. A territóriumomat igyekszem megjelölni, mint a kiscicák. A kedvenc vadászterületem anyuék ágya, a kiságyam, a ruhás láda. El-elhódítok területeket mami ágyából, meg az egri mamim ágyából is. Egri mami azt mondta: Nem baj- ez szenteltvíz. Képzeljétek, a babakocsimat már nem használom. Anyával hétköznap gyalog megyünk a boltba. Ott néha úgy viselkedek, mint akinek otthon nem adnak enni. A felső ABC-ben már meg szoktak kérdezni, ha megyek, hogy: Sára nem vagy éhes? Persze én mindig éhes vagyok és anyuci néha nagyon szégyelli magát. Pedig igazán nincs miért szégyenkeznie, csak hát, ki tudna ellenállni annyi finomságnak. Ott adják a legfinomabb parízer szeletet. És Annamaria néni, az eladó néni, olyan kedves, mindig szeretne örömet szerezni nekem. Azt is megengedi, hogy felálljak a kirakatba, és ott sétálgassak. A szomolyaiak, meg is szokták nézegetni Sára Manót a kirakatban. El szoktam gyalogolni az alsó boltba is, meg a postára. Sára Manót mindenhol ismerik, és igazán nagyon örülnek, ha találkozunk. Apával hétvégenként óriásikat szoktunk kirándulni. Megyünk, mint felfedezők, járjuk az udvaron a dombokat, másszuk a sziklákat. Én közben összegyűjtök annyi követ, amennyit csak tudok, tapisgálok a pocsolyában. Anyuci el van szörnyülködve, amikor haza megyünk, mert Sára Manó néha nyakig sáros. Apának elmondja, hogy: Bezzeg te mindent megengedsz Sárának, de ő is megenged mindent. Vagyis, nem szoktam megkérdezni, hanyat fekhetek-e a hóban, felszedhetem-e a söröskupakot, megtéphetem-e a macskát, belenyúlhatok-e a tócsába. Inkább hanyat fekszem, felszedem, megtépem, és belenyúlok. Anya meg jókat nevet rajtam és nagyon elfárad, szegény.

 

Még mindig nincs vége a télnek, nagy hó esett Szomolyán. Sajnáltam a kis virágokat, amik már kidugták a fejecskéjüket, mert a hó eltakarta őket. A hóvirágok meg már virítottak is, és most mind el vannak hóval temetve.  Megint tudunk szánkózni. Apa megígérte, hogyha nagyobb leszek, építünk hóembert, akkorát, mint én vagyok. A fejére fazekat teszünk, a kezébe seprűt adunk. Már nagyon várom! Azért most már a tavaszt is nagyon várom. Anyuék szerint, már csak egy párat kell aludni és tavasz lesz.

Mára zárom soraimat! Várjátok az új levelemet!

 

Szomolya, 2009. február 19.

 

                                                                                                          Sára Manó

 

 

Tisztelt Manókollégák!

 

N

agyon jó kedvem van, mert visszavonhatatlanul eljött a tavasz. A napocska gyakran süt, és hívogat ki a szabadba. Apucival a hétvégeken alig várjuk, hogy reggelenként hasunkra süssön a nap, anyuci már öltöztet is, még a reggeli előtt és megyünk kirándulni. Megnézegetjük mi újság lent mamival és Dedével, átmegyünk, meglátogatjuk a barátnémat, Nenét, Piros nénit, a szomszédban. Nene egyedül él, neki is van unokája, de ő nem Szomolyán lakik. Már korán átmegyünk, ahol felborogatom a szódásüvegeit, a gyékény vázáját, szétdobálok egy marék kavicsot a konyhában, kipocsolom a vizet a felmosó vödörből, összemászkálom a frissen felmosott konyhát, hogy ne unatkozzon szegény egész nap. A szobában megnézem, hogy a baba a helyén van, és megkóstolom a süteményét. Mindig süt valami finomat, lekvárosat, vagy gyümölcsöset, amit Sára Manó nagyon szeret. Amikor elkészítettük Piros néninek a napi programot, még egy kicsit az udvarán megtapossuk az ereszt, belelépünk a kutya tányérba, megcibáljuk a kutyus farkát, aztán megyünk tovább apucival, mert még sok felfedeznivaló van. A kertünkben, mint színes bohócok bolondozva mosolyognak és bujkálnak a kövek között a nyíló krókuszok, meg a kék és sárga, törpe írisz. A tél szomorú, fakóságát itt is ott is vidám színkavalkád töri meg, hangolva a Manókat a csintalankodásra, a pajkosságra. A virágok között méhecskék kergetőznek, már most szorgalmasan gyűjtik a virágport. Sára Manó persze, a méhecskéket megkergeti, és a cicákat. Apuci szerint, amikor akis piros sapkában, piros kabátkámban bújócskázok, ugrabugrálok a kertben, az tényleg olyan, mintha egy kis kobold manó, megszálná az udvart. Mivel a vizes helyeket módszeresen megtalálom, alaposan össze szoktam sározni, vizezni magamat. Amikor kivándoroltuk magunkat, felballagunk haza. Anyuci mindig szörnyülködik, hogy úgy nézek ki, mint a kismalac. Mivel ilyenkor apát is magammal vonszolom, ő is úgy néz ki, mint a nagymalac. Farkasétvágyam lesz. Már nagyon várom, hogy apukámmal messzebbre merészkedjünk, túl a dombon és határon. Meg szeretném ismerni az egész világot. Egyelőre a világ számomra Miskolc-Eger határokon belül létezik. De széles-e világ legszűkebb környezetem, kertünk, udvarunk is. Van itt számomra mező, azon gödrök, lyukacskák, sziklák, kövek, azokból hegyek, közöttük temérdek virág, fák, bokrok, búvóhelyek, pihenőkövek, meredek lépcső, napfényes sétány, hűs liget, ásott föld, konyhakert. Be sem lehet járni, át nem lehet látni és csodálkozni egyszerre. Számomra ez a leggyönyörűbb hely a földön.

 

Már korábban említettem, hogy apa „Kövecses létére”, nevéhez hűen „kőmániás” is. Egyik szép, tavaszi reggelen arra ébredtem, hogy ismét megáll az úton az a nagy kamion, ami el se nagyon fér a Bercsényi úton. A nagy autó telis-tele volt kővel, amit mind lezúdított nekünk. Az akció közben majdnem leszakadt az utcánk teljes villamos és kommunikációs, légvezetékes közműve, mindenféle autós és gyalogosforgalom, lehetetlenné vált és a kövek mellett, vörös agyag öntötte el az utcát és az udvart. A nagy teherautó végre nagy nehezen úgy tudott elmenni az utcából, hogy az nem dőlt össze, de helyette jött egy legalább ugyanakkora traktor, és két órásmunkával járhatóvá tette az utat és járhatatlanná az udvarunkat. Apa majd kiugrott a bőréből örömében, mert szerinte ebben rengeteg hasznos anyag van, amiből ő utat, sétányt, falat, babaházat és kastélyt épít. Ő már látta is lelki szemei előtt. Anya és mami, nem lát a lelki szemei előtt semmit. Illetve csak a botrányt azok részéről, akik estelegesen az utat közlekedés céljaira szerették volna használni, valamint, hogy hamarosan nagy sár lesz, az eső leviszi az agyagot a főútra is, a kövektől lépni nem tudunk, és látják, hogy az lesz, hogy apa az egyik helyre elviszi apránként a köveket, aztán újra felszedi, és megint máshol leteszi. Apa ezzel szemben állítja, hogy szelekciós válogatást csinál, és ettől csak még szebb lesz az udvarunk, mint egy igazi várkastély. Apuci végül is tényleg meg szokta oldani a kő vészhelyzetet, az udvarunk valóban hasonlít kicsiben, az Észak-amerikai Sziklás hegységre. A baj csak az, hogy apa nem tudja mindig eldönteni, hogy inkább velem foglalkozzon, inkább a kövekkel, vagy a tényleges hivatásnak éljen. Így mindennel eléggé lassan halad, mert talán mondanom sem kell a végén engem, anyát, Nikit és Mamit, Dedét választja elsőként, mert nagyon szeret minket. A kövek csak ezután jönnek és a legvégén a sornak a macskák. Március 8.-án is inkább főzött nekünk a Nőnapra valami finomat és nem a „kövecseskedéssel” foglalkozott, pedig nagyon jó idő volt. Apa kitett magért és már kora reggeltől olyan ínycsiklandozó illatok szálltak a konyhából, mint valami osztályon felüli étteremből, és nem győztük nyelni a nyálunkat visszafelé, hogy az ne csorogjon ki a szánkból. A menü legényfogó leves volt, és szezámmagos rántott husi, hozzá finomságos tejfölös uborkasaláta. Mint kiderült Sára Manó is szereti a legényfogó levest, és a rántott husit is. Majd megtanulom apucitól én is a fortélyát, ha majd később legényt akarok fogni. Apa valahogyan elvárja, hogy nekem meg Nikinek belé kellene szerelmesnek lennünk, és nem más legények fogdosásával eltölteni az időt. Ez nekem még sikerül is, mármint szerelmesnek lenni apuciba, amúgy Manó módon, de Nikinek már nem megy, neki más legényeken jár az esze. Apunak van egy kardja otthon, régen azzal sportolt. Ma a cumimat szokta kiszedni vele az ágy mögül, a szekrény alól, ha bedobom. Várja, hogy talán nemesebb jövő is fog várni arra a kardra, és tervezi, ha nálam is, és nővérkémnél is sorba állnak a legények, avval kergeti haza őket. Apuci ugyanis nagyon szeret vigyázni ránk.

 

Áprilisban másféléves leszek. Kinőttem az alvós babakocsimat, és a sétálósat is. Ma már leginkább gyalog közlekedek, és egyre-másra egyedül, úgy hogy nem engedem fogni a kezecskéimet. Anya valahonnan előhalászott egy ülős babakocsit, amiben még elférek. Szép kis pödri frizurám nőtt, amit már össze is lehet gumizni. Tizenkét foggal mosolygok, és mivel egyetlen perc nyugtom sincs, fogalmunk sincs hány kiló vagyok. Szerintem 12-és 13 között. Kedvencidőtöltéseim között szerepel a meztelenkedés, és a bevásárlás. A meztelenkedés nálam nagy hancúrozással jár, és az ágy teljes összepisilésével. Ha a kárpit nem nagyon akarja beszívni, segítek egy kicsit és beletiprom. Korábban említettem mekkora sztár vagyok a helyi Coop ABC üzletében, de el kell mesélnem, hogy a Mezőkövesdi TESCO-ban is kezdenek emlegetni. Van ott nagy gurulós bevásárlókosár, amibe Sára Manó is bele tud ülni, így nem kell vásárlás közben a babakocsiban gubbasztanom. Szemügyre veszek mindent, ami csak megtetszik, sőt így kézügybe is tudok venni sok mindent a polcokról. Kézügybe vevés után a nekem tetsző dolgokat magam mögé dobom a kosárba, de be kell vallanom, hogy egészen rossz célzó vagyok. Szerintem azért hátrafelé ti sem nagyon tudnátok jól célba dobni! Ha valamit sikerül a kosárba hajítani, annak nagyon örülök és hangos sikítással tudatom szüleimmel eredményemet. Volt olyan eset is, amikor a cumimat dobtam be a pult alá és apuci hason fekve vette ki,abból a célból, hogy befejezzem a hisztizést. A Tesco-ban viszonylag kevés hason fekvő vásárlóval lehet találkozni, így anyuci kicsit szégyellte magát miattunk. Ezt követően anya, összeszedi a földről, amit mégis haza akarunk vinni. A pénztárnál szétválogatjuk, amit ki is akarunk fizetni, és ami csak úgy véletlenül beledobtam, de nem akarjuk kifizetni, sőt nincs igazán szükség rá. Szerencsére a huncutság rám van írva, így nem nagyon kell a pénztárnál magyarázkodni. Anyuci több alkalommal kijelentette, hogy többet nem jön velünk boltba, de még sohasem hagyott minket otthon.

 

Nagyon várom az áprilist. Jön majd apukám névnapja, Niki születésnapja és a szüleim első házassági évfordulója. Anyu és apu még mindig nagyon szeretik egymást. Az eltelt időben még csak egyre jobban és jobban beleszerelmesedtek egymásba. A legjobban akkor érzem magamat, ha csókolózás közben, csillogó szemmel rám néznek mind a ketten. Ilyenkor huncutul rájuk kacsintok, mert már kacsintani is tudok. Boldogan felkacagok, mert tudom, hogy amíg ők szerelmesek egymásba, addig én is nagyon-nagyon boldog Manó lehetek. Ha pedig én szeretem őket, akkor ők is szerelmesek maradnak egymásba. Nagyon vigyázok rájuk, és nagyon szeretni fogjuk őket Nővérkémmel együtt.

 

 

Szomolya, 2009. március 11.

 

 

                                                                                              Sára Manó

 

 

 

Kedves Manófélék!

 

M

ai levelem kicsit váratott magára. Ennek oka, hogy most már szüleimmel többet vagyunk kint a szabadban, mint bent. Sokkal többet sétálunk, csavargunk, járunk a játszótérre. Én sem nagyon szeretek bent lenni. Amióta csak egyszer alszom napközben, este valóban elalszom fél tíz tájékán, viszont már reggel hat, fél hét körül felébredek. Megiszom a kakaómat, és már legszívesebben mennék világba, de apa és anya olyan nehezen térnek magukhoz, hogy fél nyolc is elmúlik, mire el tudunk indulni. Nagyon-nagyon jó idő van. Az udvarunkon üde zöld lett a fű, szinte hívogatja játszani az ember lányát. A fű között tiri-tarkán virít a pitypang, amit én csak „pimpónak” hívok. Nem lehet megállni, hogy ne szedjek belőle csokrot édesanyának és maminak. A pimpó egy-egy alapos leszedés után szaporodik, mert egyre több lesz. Az egyik délután apa tönkre akarta tenni a zöld-sárga szőnyeget, hozott egy nagy zúgó gépet és lenyírta vele a füvet. De másnapra pimpók újra kivirítottak és még többen voltak, mint fűnyírás előtt. Szerintem lehúzták a fejüket, hogy megmenekülhessenek. Nagyon szeretek virágot szedni, kár, hogy apuci nem minden virágot enged leszedni. Rendszeresen gyepálom a kövirózsát, és a kék szibériai gyöngyikét. Tetszik a rikító nárcisz is, olyan murisan nagy feje van neki, de apa nem engedte leszedni őket. Apa nem tudja, mire jó a virág, ő csak gyönyörködik bennük, pedig én egyiket-másikat meg is eszem. A pongyola pimpóból egy idő után szőrös buci lesz, ami istenien repül, ha belerúgsz. A szétszálló kis szőresernyőket meg lehet kergetni. A játszótérre felszerelték a hintákat és én úgy döntöttem, imádok hintázni. Akár 30-40 percet is el tudok tölteni hintázva, vagy egyedül, vagy a szüleim ölében. Már hintáztam Egerben is az Érsek kertben. Otthon szobahintánk van, de apa már készíti a kinti hintát. Nagybácsimmal nagy, vastag fákat vágtak ki. Apa a fákat meghámozta, most száradnak. Az én apukám soha életében nem épített hintát, de most, mert a kislányának építi, mindenféle tanulmányozásokat és szakmai tanácskozásokat folytat szomolyai hintatulajdonosokkal. Apuci elsősorban biztonságos hintát akar nekem építeni, így a hinta, süllyesztett lesz, le lesz betonozva, meg lesz vasalva, meg lesz támasztva, ki lesz cövekelve, földrengésbiztos lesz. Apa polírozni, festeni, lakkozni, szeretné, homokágyba akarja tenni. Tulajdonképpen senki nem tudja követni, hogyan is akarja elkészíteni. Ilyen műgonddal hinta még soha nem készült a világon. A védő néninek is van hinta az udvarán. Amikor anya megkérdezte hogyan csinálták, csak annyit mondott leástuk és kész, azóta is áll. A mi hintánk még nem áll, de hasonló biztonsági előkészületeket völgyzáróhidak építésénél szoktak tenni. Az igazság az, hogy az én apukám ilyesmihez nem is ért, de mivel nagyon szeret, így biztosan szép kerti hintám lesz hamarosan, vagy egy kicsit később. El is felejtettem mondani, hogy elkészült a fürdőszobánk, úgy háromnegyed év alatt. Olyan szép lett, hogy én is ott fürdöm esténként. Itt aztán lehet lubickolni meg pancsolni, összefröcskölni aput! Igazán hangulatos így fürizni, hogy közben szól a rádió, habzik a víz, apa szivaccsal csikizi a hátamat, nézegetni tudom magamat a tükörben.

A Zsani Manó meg, a Bence Manó rendszeresen jár hozzám játszani az udvarra. Az anyukák nyugodtan tudnak beszélgetni az udvaron, mi meg labdát kergetünk a fűben. Ha el is esik valamelyikünk, nem tudja megütni magát. Apa nem győz betelni a Manók látványával és nagyokat nevet rajtunk. Készült is rólunk egy csomó fénykép. Apa rendkívül érzékeny a kertre, de amikor együtt vagyunk, csak csillogó szemmel néz minket, vagyis hogy engem, és nem szól, amikor leszedjük a kövirózsát, felrúgjuk a kerti törpét, letapossuk a tulipánt, megtapossuk a macskát arrébb gurítjuk a sziklakert köveit. Fali és Pofika, nevű cicáink, rendszeres üldöztetésnek vannak kitéve részemről, mert mindig igyekszem megtépni őket, de még mindig kitartanak, nem bujdostak el. Piros néni barátném, Bobi nevű kutyája hasonló üldözött sorsot él, de ő is megvan és még csak meg se ugatott egyszer sem, pedig őt rúgtam már le játékból a teraszról. Esténként apa a helyre állítja az udvar testi épségét.

 

Képzeljétek! Anya és apa egész napra együtt hagyott Mamikámmal. Édesanyám lassan visszamegy dolgozni. Nagymamámmal leszek együtt sokat. Mindenki izgult, hogyan telik el a nap, de semmi baj nem volt velem, csak mami fáradt el rendkívüli módon, mert mindenhová szaladgált utánam. Beszaladgáltuk az egész házat, lent és fent, voltunk az udvaron és sétálni is. Mami közben még Dédit is ellátta. Nagyon szívesen voltam vele, és leszek máskor is. Mamikám a legtürelmesebb hozzám, mindig nagyon szépen elmond dogokat, még akkor is, ha nem szabad valamit. És a legszebben is ő énekel nekem, még hangja is van, ami apának nincs, ennek ellenére ő is szívesen énekel. Az Ugrifüles című meséből énekelgeti az „Ugri a bokorban vígan játszik…..” kezdetű dalt, és legtöbbször mindig ezt. Apukám sokmindent tud, és szerintem nagyon okos, de énekelni, és mint fentebb állítottam szerelni egyáltalán nem tud, ennek ellenére mindig próbálkozik vele, néha sajátos eredményekkel.

 

Nagyon szépen tudok beszélgetni, válaszolok is bizonyos kérdésekre. Például ha nagymami megkérdezi, hogy: „Mi nagymaminak Sárika?”- Vijág. Apának Sára manó, kincs. Anyának „pulutó” vagyok, amit senki nem tud mit is jelent pontosan. Megsúgom nektek, hogy a „pulutó” anya szeme fénye, lelke öröme, virító szépsége. Ennyit jelent, semmi mást. Nikinek Cica vagyok. A pimpót is gyönyörűen kimondom, és azt, hogy csótány. Van egy ilyen játékom, ami apa szerint nem is csótány, hanem csíbor, de azt nehezebb kimondani. A csótány sokkal gusztustalanabb, de azt legalább ki lehet könnyen mondani. Ha pedig azt akarom, hogy anya, nagymami és apa sorba üljenek, azt mondom nekik, hogy csüccs. Esténként még mindig lemegyünk hancúrozni a Dédiékhez.

 

Nagyon szeretem ezeket az együtt töltött estéket. Sára Manó ilyenkor valóságos show műsort rendez. Együtt főzök például a „Hal a tortán” című televíziós műsor szereplőivel. Mami kék táljában összegyűjtögetek porcelán kutyát, követ, masnit, díszterítőt, papírfecnit, és ezeket összekavargatom. Mi lesz belőle? Apa szerint, becsinált leves. Meg is szoktam kóstoltatni. Szívesen bújócskázom, de még szívesebben keresem Dédit itt-ott, például az asztal és a fotel alatt, a sarokban, a sütőben és a hűtőben, akkor is, ha szegény, mindig ott mosolyog rajtam, az ágyán.

 

Mostanában azonban, amíg kint világos van, engem nem lehet bekényszeríteni semmilyen zárt területre. Ha mégis megpróbálkozik evvel valaki alapos hisztit rendezek. Így van, amikor este kilenc is elmúlik, mire fürdeni kezdek. Ennyi napi hancúrozás után igazán elfáradok, a cumikámat sem dobálom szerte szét. Inkább odabújok anyához, és csendben elalszom.

 

Jó éjszakát Manócskák! Álmodjatok szépeket!

 

 

Szomolya, 2009. április 17.

 

                                                                                                          Sára Manó

 

 

 

Kedves Manók, Makinyulak, és Koboldmakik!
 
M
a már szinte nincs olyan szó, amit meg ne tudnék ismételni a magam manó módján a szüleim után. Utánozom őket, mint a kismajom. Na jó, olyan dolgokat, mint a páviánmajom, krokodilus, lépegető eszkavátor még nem tudok kimondani, de például kimondom, azt, hogy csinglingling. Még apukám is nagyon nehezen mond ki egy-két szót, amikor olyasmiről beszél, hogy szociábilitás, retrospektív, neki is összeakad a nyelve. Szerintem az öt legszebb manószó: brumma, csinglingling, hopiter, kincsss, pimpó. Összetettebb dolgokat is mondok, például azt, hogy: „nem jó”. Apa ugyan elkezdte írogatni, Sára Manó szótárát, de már annyi mindent mondok már, érthetően és tisztán hogy lassan-lassan nem lesz értelme folytatni. Testvéremet, Nikit „Niná-nak” szólítom. Esténként, feje tetejére állítom a szobáját, lerámolom a pipere cuccait, és szétrámolom a játékaimat nála is. Apa segít, és estére beillatosít a legdrágább parfümjeivel, egyszerre többel is. Néha tényleg olyan, mintha rám borult volna az illatszerbolt kirakata. Imádok az ágyában hancúrozni, apucival jól összetúrjuk az ágyneműjét. A tükör előtt úgy próbálom sminkelni magamat, ahogyan Nikitől látom. Cirógatom a pofikámat a pamacsaival. Nem is csoda, ha néha alaposan ki is borítjuk a tesómat. De csak szeretetből! Az, az igazság, hogy nagyon szeretem őt, azért is utánozom, még az öltözködését is. Néha magamra húzom a topjait.
 

Anya mostanában „Rongyvár Pulutónak” nevez. Aki nem érti, hogy anyának miért is vagyok, Rongyvár Pulutó, annak elmagyarázom, hogy anya imád és nem is tudja elmondani, mennyire, ezen kívül rendkívüli mértékben huncut betyár virgonc is vagyok. Így aztán csak azt mondja, hogy Rongyvár Pulutó, mert erről sem lehet elmondani, hogy milyen, és hogy, hogyan is néz ki. Nagyon-nagyon szép! Ti láttatok már Rongyvár Pulutót? Így néz ki:

Kép

 

 
 
 
Rongyvár Pultutó
 
A kerti hintám olyan jól sikerült, hogy apa vérszemet kapott és épített nekem egy homokozót is. Hasonlóan katasztrófabiztos lett, mint a hintám, viszont egy hét alatt készen lett,vagyis majdnem, mert lefestve még mindig nincs. Szerintem a festésre apa külön tanulmánytervet fog készíttetni, és tanulmányozza a néhai, nagy homokozó lefestők, Munkácsy Mihály bácsi, és Csontvári Kosztka Tivadar bácsi napjainkra megmaradt, lefestett homokozóit. A homokozó kedvenc játszóteremmé vált, és a hintát sem rontják el minduntalan, mint lent a játszótéren, a faluban. Szerintem, ha apucit szépen megkérem, hullámvasutat is épít nekem az udvaron, amire belépőjegyet szedünk. A pajtásaim még mindig járnak hozzánk, de mivel játékaim olyan jól sikerültek, féltékenyebb vagyok, mint eddig. Elvégre mindenkinek van apucija (jó esetben) építsen minden apa a gyerekének hintát, meg homokozót, ez a legkevesebb. Apa már komolyabb dolgok építésre is vállalkozik, most kerti lépcsőt szerkeszt. Lépcsőre még egyáltalán nem hasonlít, de mi komolyan hisszük, hogy kerti lépcső lesz egyszer belőle, ha máskor nem akkor a következő évben. Apa állítja, hogy nagyon szép lesz. Szerintem apa hamarosan hozzákezd, csak úgy a két kezével nekem és Nikinek házat építeni. A hozzávalókat majdcsak összeszedi innen-onnan az évek alatt. Végül is ráérünk. Amikor az erre járó ismeretlenek megkérdezik, hogy mit építünk abból a sok-sok kőből, amit apa idehoz és hozat a Bükkalja széles vidékéről, anya csak tömören annyit mond piramist. A kőgyűjtő mániámat biztos, hogy apától örököltem. A múlt este még a sapkám alól is kő esett ki, senki nem tudja, hogyan kerülhetett oda.
 
Tájékoztatlak titeket, hogy 2009. május 07. napján kimondtam saját nevemet, miután egy néni megkérdezte a patikában, hogy: Hogy hívják ezt a babát? -Sája. Apa nevét is kimondom: Olti, Dédi pedig: Óza. Anyuci: Gii, Tesóm: Nina. Az egri mamim Erzzsi. Az idősebb néniknek úgy köszönök, hogy pápá, csaó. Röpke két hét alatt, nagyon sok mindent megtanultam mondani. A jépa, kumpi, tészta, bab sikeres kimondását követően, a szüleim várják mikor sikerül kimondani a jókai bableves nevét, amit egyébként nagyon szeretek. Anya jól szétnyomkodja benne a babot és a répát. Rengeteget eszem, elsősorban tésztát. Ezt nagyon szeretem. Ha eleget jajgatok érte, mami és apa bármikor főz nekem tésztát, még vacsora után is. Megfigyeltem, hogy ha apát összecsókolgatom, bármit megcsinál nekem, például lefekvés után is hoz vizet. Így aztán rendszeresen eljátsszuk, az: apa víz, víz, puszi, puszi, pápá, arra, arra, című játékot. Ez arról szól, hogy: apa, ha egy kicsit is szereted a lányodat, akkor azonnal hozol neki vizet, itt van érte puszi, na nyomás igyekezzél.
 
Megérett az idei, szomolyai, mézédes fekete cseresznye. Olyan feketék a bogyói, mint Sára Manó szemei, és olyan fényesek, hogy Sára Manó látja bennük a tükörképét. Van a fán is, az udvarunkon. Amikor lakmározom belőle, szép lila lesz a pofim. Ez az a csemege amitől mi, szomolyaiak olyan egészségesen és sokáig élünk. Állítólag egyszer kutatók meg akarták figyelni, hogy meddig élnek a szomolyaiak a rövidszárú, mézédes fekete cseresznyétől, de nem sikerült megállapítani, mert a figyelés közben a kutatók megöregedtek és meghaltak. Így aztán a mai napig titok, hogy milyen sokáig lehet élni annak, aki szomolyai mézédes fekete cseresznyén nő fel, mint például én is.
Ha más dolgotok nincs, látogassatok el hozzánk Cseresznyefesztiválra. Mi már nagyon készülünk rá. Idén, talán még nagyobb buli lesz, mint tavaly. Velem is biztosan találkozhattok az utcán sétálgatva. Ahol anyucival és apucival egy manóantennás kis Rongyvár pultutó csíntalankodik, az egészen biztosan Sára Manó lesz.
 
Most zárom soraimat, megyek apucival hancúrozni. Puszi.
 
Szomolya, 2009. június 7.
 
 

                                                                                  Rongyvár Pultútó

 

Kedves Manótársaim!

 

M

ost először igazán elkapott egy kis torokgyulladás, vissza is estem. Lázam volt, és nagyon nyűgös voltam. Nagyon nehezen vetem be azokat a rosszízű gyógyszereket. Talán ti is megértitek milyen nehéz az, amikor egy manó szájába és fenekébe mindenféle bogyókat gyömöszölnek bele. A kicsi fenekemből eddig csak bogyók jöttek ki, úgy tudom arra is való, akkor most miért rak bele anya kúpnak nevezett bogyót. Éjszakánként a szüleim együtt sírtak velem, amikor a magas lázam miatt, muszáj volt bogyózni. Sok rosszat át lehet vészelni, csak beteg ne legyen az ember! Ma viszont már jobban vagyok, a lázam is elmúlt, úgyhogy meg is ragadom az alkalmat erre a naplófejezetre.

 

Ha hallanátok, mennyi mindent beszélgetek! Már nem csak az első szótagokat ismétlem meg, hanem hosszú szavakat is könnyedén kimondok. Mondjuk például azt, hogy hintaló, pókháló. Kedvenc modókáimat is elmondom, az „ecc, pecc, kimehetsz”-ből, az „ugorj cicát”. Anyukám és apukám ezt úgy tanította meg, hogy a buszban nem csak a kiskrampusz, hanem én is benne vagyok, hogy szerepeljen benne egy Manó is. Amikor pedig ott tartunk, hogy elindult a busz, csak a kiskrampusz esik ki a baba, Sára manó benne marad. Fontos, hogy a vége jól süljön el, mert akkor én boldog vagyok. Tudom a kenderzsuppot is. Egy-két szót igazán kitekerek, amiből nagyon jópofa dolgok származnak. A babakocsimat, például, bakokónak nevezem. A játszótéren lévő libikókát meg likukunak. A tévé távirányító, édesapám szerves részét képezi, esténként csak az ő kezébe lehet. Anya szerint ettől érzi magát igazán férfinek a családban. Szüksége is van erre, ennyi nő között. Én a televízió távirányítót, tavítototónak nevezem, és néha megpróbálom elcsenni tőle, sikerül is. Mondatokat is mondok, például azt, hogy:

-                     Baba tentél!

-                     Tíz óra múlt, kell tentélni.

-                     Baba alukál.

 

Ilyen árnyaltan kifejezni magamat, egy-két hét alatt tanultam meg. Azóta szinte átbeszélgetem az egész napot. Olyan is volt, hogy álmomban beszéltem, konkrétan azt mondogattam, hogy Törperős, törperős. Kifejezőkészségem odáig fejlődött, hogy folyékonyan hazudok. Apa le is vonta tanulságként, hogy ez velem született képesség. Az ugyanis természetesen képtelenség, hogy tőle örököltem. Váltig állítom például, hogy bilibe pisilek és kakilok, pedig ez nem így van. Azt is mondtam a minap, hogy anya kakilta le a lepedőt, pedig én voltam. Ha mamikám megkérdezi, hogy bántottam-e Sára Manót, gyönyörűen csengő hangon kijelentem, hogy igen és meg is mutatom, hogy a kezemen. Pedig nagymamim talán még hangosan sem szólt rám. Ő az egyik, aki mindent megenged nekem, a másik meg anya, apa, másik nagymamim, Erzsi és Nina, a tesóm. Így aztán előfordul, hogy direkt csínytalankodok, kiborítom a kis kosárból a játékaimat a földre, és ha megkérdezik,hogy: -Mit csináltál Sárika? –közlöm, hogy: Rumlit. Apa engedelmesen összeszedi a szétszórt babákat, köveket, hajgumikat, törpéket, kockákat, csipeszeket, de én újra és újra kiborítom. Játszunk, és közben nagyokat nevetünk. Az udvaron is sokat játszunk. A homokozómba, innen a szomszédból, Debrecenből hozott Ali, nagyon nagy bátyám homokot. Most tele van a homokozóm, és ez a homok jól tapad, lehet belőle tortát sütni, várat építeni. És jól koszolódik tőle a manó ruhája. Apával kertészkedni is szoktam, locsolom a virágokat, és vizet lapátolok. Ettől a homok beleázik a ruhába, és tényleg úgy lehet kinézni utána, mint a kismalac. Amikor nem vagyok beteg, sétálunk a faluban. Anyukám akkor is kivitt sétálni, amikor torokgyulladásom volt, azt monda, hogy a Napocska a legjobb gyógyszer. Le merek csúszni a játszótéren, már a nagy csúszdán is, pedig az meredek, és van vagy négy méter hosszú. Apa felvisz a létrán a magas fatoronyba, anyukám meg lent vár. Közben csak úgy repül Manó. Csúszdázás közben is szoktam huncutkodni, amikor senki nem figyel oda, fejjel lefelé csúszok le. Ebben az a jó, hogy kellemesen el lehet szédülni tőle.

 

Ninánál, kitört a nyári szünet, nem jár iskolába, így napközben is lehet huncutkodni vele, és ellopkodni a piperéit. Már két üveg egyébként márkásparfümje is az enyém. A szüleink nagyon megdicsérték, mert nagyon jó bizonyítványt hozott az iskolából. Most sokat lustálkodik, van, hogy csak délben kel ki az ágyából. Egyébként, amikor beteg voltam, sokat segített anyukámnak a ház körül, még főzött is egy finom nokedlit, amivel én is teleraktam a pocikámat. A bundás kenyeret is nagyon szeretem, amit süt, még sajtot is kever hozzá a tojáshoz. Szerencsére nagyon jó étvágyam van. Apucival néha még későeste is kisettenkedünk a konyhába egy kis parízert csipegetni. Apa esténként olyan jóízűen tud enni, hogy muszáj kapcsolódni hozzá. Anyu és apu még akkor is vacsoráznak, amikor én már alszom, pedig az este 11. körül van. Apa nagy tálcán hozza be anyukámnak a finom illatú levest, a púposan megrakott tányérokat. Apa azt állítja, hogy éhgyomorra nem lehet szerelmeskedni, és ezzel anyuci is egyetért. A felvett kalóriákat így le is dolgozzák, igyekeznek egészségesen élni.

 

Apa szabadidejében még mindig lépcsőt épít. Képzeljétek, már kezd tényleg lépcsőhöz hasonlítani. Ha nektek lépcsőt kellene építenetek, ti biztosan az alján kezdenétek. Az én édesapám, a lépcsőt a tetején kezdte építeni. Sokan igyekeznének, azt hiszem egy lépcsőt olcsón és gyorsan megépíteni. Apa ezzel szemben a lépcsőt lassan és elég drágán építi. Már van benne vagy tíz zsák száraz beton. Így nem fogja elfújni a szél. Ami készül, az nem díszlépcsősor, hanem a hátsó kertbe vezető hármas lépcsőfok, de már igen sok munka és igen sok beton fekszik benne. Anya sokszor kritizálta, hogy miért így csinálja, mert szerinte a kőművesek, akiket már sokszor látott lépcsőt építeni nem így csinálnák. Apa azt állítja, az ellenség megtévesztése miatt építi a lépcsőt, anya szerint, meg azért mert nem ért hozzá.

 

A cseresznyefesztiválon olyan jó időnk volt, hogy csuda. A buli három nap és három éjjel tartott. Rengetegen voltak Szomolyán. Sára Manó evett sok, sok cseresznyét, és rétest. Kaptam vásárfiát is, egy színes szélforgót, ami most a „bakokót” díszíti. Anyuci meg apucitól egy szép B betűt, ami a neve kezdőbetűje. A B betű egy szép láncon lóg, ami a nyakában van. Hordja mindig, amikor csak teheti, így reklámozza, hogy ő ezt apucitól kapta. A szomolyai fekete cseresznye az idén is mézédes volt. A másik kedvencgyümölcsöm a málna. Most van a dömpingje. Néha még a kis fülem is piros a málna levétől. Csak úgy tömöm magamba, meg se rágom, csak kilefetyelem a tányérból. Apa ígéri, hogy sok-sok gyümölcsöt fogunk enni ezen a nyáron. Már előre várom a barackot, a dinnyét, a szilvát, a körtét, szőlőt. Ha sok gyümölcsöt eszem attól leszek csak igazán egészséges. Nem hiányzik még egyszer a torokgyulladás.

 

Nyaralást nem tervezünk az idén. A mi nyarunk a nagy udvaron, a zöld fűben, a virágos kertben, és apának a lépcső kivitelezéssel fog eltelni. Remélem a szüleim szabadságon is lesznek és akkor még többet tudunk együtt játszani.

 

Zárom mára soraimat. Ne feledjétek, a rossz és eleven Manó, biztosan egészséges Manó. Nemsokára újra írok.

 

Szomolya, 2009. július 3.

                                                                                              Rongyvár Pulútó

 

 

Kedves Manófeleim, aprónépek!!!

 

N

agy esemény van nálunk, írok is gyorsan róla. Tegnap, 2009. július 2.-én kis unokahúgom született. Kövecses Lillának hívják és nagyon pici, gyönyörű manó baba. Már nem én vagyok a legkisebb manófülű a családban, van tőlem kisebb is. Lilla apukám testvérének manója. Még aznap el is mentünk megnézni őt. Apa gyorsan elmesélte nekem is, még egyszer, már 68.231-edszer, hogy hogyan is volt, amikor én születtem. Igaz, valahányszor elmeséli, kellemesen végigbizsereg tőle az egész testünk. Lilla nagyobb, mint én voltam születésemkor. Én egy nagyon-nagyon kicsi manócska voltam, apuci azért is hív még mindig Manócskának. Igazán szép kisbaba ő is, és még egy nagyot ásított is amikor megnéztük. Mivel, hogy ő is kislány apa meg is jegyezte, hogy ezek a Kövecses apukák, csak egyféle manót tudnak nemzeni. Így mi Kövecsesek tovább gyarapodtunk, sokasodtunk. Szomolyán vadul tombol a nyár, és tényleg csak úgy lehet kibírni a rekkenő hőséget, kora délutánonként, ha pancsizhatunk egyet az udvaron. Így apukám majd mindennap kiviszi az udvarra a kis fürdőkádamat, a kis medencémet, megtöltöm hűsítő vízzel, aztán levetkőztet csurira. Aztán, zsupsz, bele a vízbe! Ott aztán pancsolok világba, locsolom szerte széjjel a vizet. Még apa meg anya is csuromvizes lesz mellettem, pedig ők ruhában állnak mellettem. A víz szinte megrészegít, hihetetlenül imádok locsolkodni, fürdeni, pancsolni, lubickolni. Az sem érdekel, ha ilyenkor a sétálós ruhámban vagyok. Olyan is volt már, hogy készülődtünk valahova, és apával előre kimentünk az udvarra, várni a többieket. Mire anya is felöltözött, elkészült Sára Manót lehetett újra vetkőztetni, öltöztetni, mert összepancsoltam és összesároztam magamat. Locsolgatom a virágokat is, jó koszos tud lenni tőle az ember Manója. Anya sok mindenben nem ért egyet apukám nevelési elméleteivel, ami leginkább abból áll, hogy mindent megenged nekem. Apa perszer mindezt megideologizálja, mert okos ember, hogy a szülőnek az a dolga, hogy a kis manója jól érezze magát, boldog, vidám gyermekkora legyen. Ez ugye a leginkább úgy érhető el:

1.                Ha a Manónak mindent lehet, lássd: fára mászni, macskát kergetni, pancsolni, koszolódni, sziklát mászni, dobálni, firkálni a falat, lógni a függönykarnison……..

2.                Ha a Manó jól kinevetheti a szüleit.

 

Közben apukám sűrűn emlegeti egy szegény, jobb sorsra érdemes pszichológus bácsi nevét, aki tankönyvein ő is nevelkedett. Úgy hívják, hogy Dr. Rancscburg Jenő. Anyukám nem is olvasta a Jenő bácsi könyveit, de szentül meg van róla győződve, hogy ilyesmit nem írhatott le, csak apa értelmezi félre az olvasottakat. Tény, hogy apával vidáman megvagyunk, és csuda jókat bohóckodunk, és ő az aki csak együtt nevet velem akkor is ha összefirkálom tollal, akkor is ha a fejére ülök, akkor is ha megcsavarom az orrát, vagy megcsipdesem a cicijét. És tényleg nem valószínűsíthető, hogy a Jenő bácsi valaha is írt arról, hogy, hogyan kell pedagógiailag helyesen viselkednie annak a szülőnek, aki kis Manója összefirkálja a felső testét tollal, a fejére ül, az orrát csavargatja, megcsipdesi a cicijét, vagy csurom sáros lesz ő is, meg a Manó is viráglocsolkodás közben. Egy a lényeg, hogy bár tombol a nyár, és mi nem mentünk az idén nyaralni, mégis minden nap olyan anyával meg apával, mamikáimmal, meg a tesómmal mintha nyaralnánk valami szép helyen. A Jenő bácsi azt sem írhatta le, mi a szülő teendője, ha a manója füvet eszik. Pedig én merő huncutkodásból meg szoktam kóstolni a füvet, csak hogy apa, utánam szaladjon, és jajveszékeljen,meg jól megcsiklandozzon. (Megjegyzés: Homokot is szoktam enni, részben ugyanezért) Apa kéri jelen levél olvasóit, írjátok meg, hogy a Ti gyermeketek is eszi-e a füvet, illetve a homokot! Apa meggyőződése, hogy én valóban nem egy kislány vagyok, hanem koboldmaki-manó, azért csinálok ilyesmiket. A koboldmaki-manók lélektanáról nem született még szakmai leírás. Már nem kell az érintetteknek sokáig várni, apa hiánypótlásként úgyis megírja ezt a könyvet. Az lesz a címe: A koboldmaki-manók fejlődéslélektana, avagy: Mi kell ma a Makinak??? (Próbáld gyorsan, többszöris kimondani) És ebben a könyvben biztosan lesznek idézetek Sára Manó naplójából.

 

Ujjé! Készen van a kerti lépcsőnk! Az a három lépcsőfok fél évig készült, de ha engem kérdeztek gyönyörű lett. A terméskőburkolás igazán ide Szomolyára való. Apukám mondogatja is, hogy hamar munka ritkán jó! Anya szerint néha-néha azért csak jó lenne, főleg ha fél évig a hátsó kert, és az ott lévő szerszámok és miegyebek lépcső hiányában nem közelíthetőek meg. Így tovább szépült az udvarunk, csak anya aggódik, nehogy apa a fejébe vegye egyszer, hogy átalakítja a konyhát, mert akkor 2-3 évig nem eszünk, vagy legalábbis a konyhában nem.

 

Voltam ám Miskolcon az állatkertben! Hát még ilyet! Sok-sok olyan állatot láttam, amelyiket még a képeskönyveimben sem. Például mangusztát, lámát, mosómedvét. Csodálatos Nap volt, amit anyucival, Ninával, és apucival tölthettem. Az állatkertben játszótér is volt, ahol hatalmas csúszda állt. Megvártam, amíg a többi kis Manó mással játszik és csak akkor csúszkáltunk apával, amikor birtokba vehettem a teljes területet. Nem is tudom, hányszor csúszhattam le. A csúszda mostanában a kedvenc játékom és a csúszási technikám is sokat tökéletesedett. Apa még vigyáz rám,de már egyedül is le merek csúszni, akár a legnagyobb csúszdáról is. Azóta nem is igazán felel meg a mi kis Szomolyai játszóterünk, és gyakran „kirimánkodom”, hogy apa vigyen be autóval Egerbe és játszhassak a nagyjátszótéren, ahol az, az óriási szökőkút is van, meg olyan gyönyörű a fű, hogy öröm benne ülni és enni belőle. Apa meg csak szalad, szalad, és jajveszékel, hogy: -„Sára Manó ne egyél füvet, szépen kérlek!!!!” De én csak huncutkodok és mondom ,hogy: -”Eszek füvet, eszek füvet.” Belemászunk a babaházba, beleülünk a forgós hintába. Hazafelé nagyot autózunk, és ezeken az éjszakákon Sára Manó olyan igazán jóízű, nagyot alukál, a nagy hancúrozás után. Ki szokott sétálni velünk Erzsi mamikám is és vele is remekül lehet hancurkodni.

 

Most már igazán folyékonyan tudok beszélgetni reggeltől-estig. Tudok kérni kakaót, vizet, parízert, el tudom mondani, hogy hozunk a boltból kenyeret, krumplit, tejet, répát. Ha pedig Marika mami azt mondja: „-Sára, add ide a majorannát, vagy a nátrium benzonátot, akkor azt, ki tudom venni a fiókból. Mindezeken felül ügyesen lopkodom mamikámtól az evőeszközöket, úgyhogy már volt, hogy mamikámnál semmi nem volt, amivel ki lehetett volna kanalazni a levest. Marika mami néha megkísérli visszalopkodni a készletet, de én résen vagyok, és nem engedem, hogy ezek a kincsek felhalmozódhassanak odalenn. Odajutottunk, hogy amikor köszönünk este el, mamikám megkérdezgeti, hogy: „-Sára Manó, ma nem lopsz semmit?” Ha már mást nem tudok magammal vinni, ad a dédikém savanyú cukrából.

 

Igazán jó, hogy a kertünkben érik a paradicsom, a paprika és ezeknek az íze sokkal jobb, mint amiket a boltban lehet kapni. Apával, még fürizés után is kisompolygunk a konyhába, beleülök az etetőszékbe, és nagyokat falatozunk pariból, csupasz kenyérből, kerti paradicsomból, hagymából, paprikából. Itt a dinnyeszezon és ez lett az egyik kedvenc gyümölcsöm. Szomolyán a dinnye egy dudálós autón terem, mindig szaladni kell utána, hogy az ember manója kifoghasson egy-egy érett dinnyelabdát. Azt nagy szuszogva hazahozzuk, aztán nekiesünk, és abba se hagyjuk, amíg csak el nem fogy az a szép piros bele. Apa mindig arra apellál, hogy jó hideg dinnyét fog majszolgatni, a részét beteszi a hűtőbe, és amikor este nekiáll, hogy belakmározzon belőle, sokszor már csak a hűlt helye van. Apa ugyanis nem ismeri a régi közmondást, ami teljesülésnek annyi, de annyi tapasztalati forrása van: Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!

 

Hát ennyit egyelőre rólunk. Apa hazajött a dolgozóból. Szegény tiszta izzadt! Kint 40 fok van. Szerintem megyünk pancsizni. Jól össze is pocsolom apát!

 

Szomolya, 2009. július 23.

 

 

                                                                                              Sára Manó

 

 

Kedves Manópajtik!!!

 

 

V

égig tudom mondani azt a versikét, hogy:

 

„Gyerekek, gyerekek,

szeretik a perecet.

Sósat, sósat jó ropogósat!

Aki vesz, annak lesz,

aki nem vesz, éhes lesz!

 

Ez szabad Manó előadásban a következőképpen hangzik:

 

„Gyerekek, szeretik pejecet.

Sósat, jopogósat.

Aki vesz, lesz.

Nem vesz éhes lesz.

 

Megy már a „csön, csön gyűrű”, kezdetű mondóka is, meg változatlanul az, amelyikben benne van az:”Ugoj cica! Apával az ugorj cicát el-eljátsszuk, plüss állatokkal. Ügyesen továbbfejlesztettük a mondókát, így elmodellezve, egy cicával, két egérrel, két cicával, két egérrel, egy egérrel, két cicával. Most hirtelen több variációt nem tudok. Tényleg nagyon-nagyon élvezem, hogy mindent el tudok mondani. Apuci kéri, hogy feltétlen meséljem el, hogy káromkodni nem tőle tanultam meg. Az, az igazság, hogy először anyucitól hallottam, hogy: „Sára manó, egy édes kis picsa.” Ebből aztán az lett, hogy amikor anya megkérdezte, hogy micsoda Sára anyának,én azt válaszoltam, hogy „picsa.” Én nem is tudtam, hogy ez a szó csúnya! Anyuciék most már nagyon-nagyon vigyáznak arra, hogy mit mondanak előttem.

 

Lassan-lassan vége van a nyárnak. Júliusban, a rekkenő hőségben sokat pancsoltam az udvaron. Eleinte nem mertem belemászni a kis, felfújható műanyag medencémbe, inkább saját fürdőkádamat használtam, de mostanában ide-oda vándorlok, kádból a medencébe, medencéből a kádba. Isteni a vizet pancsolni, mammázni, innivalót szürcsölgetni közben. Fürizés közben a medencét tele szoktam pakolni, fűvel, kaviccsal, csigával, és ami a kezeim ügyébe kerül. Jó lett volna, ha a két macskánk is együtt fürdik velem, de erre nem voltak hajlandóak. Ha fürdeni nem is, csúszdázni apukám segítségével, már megtanítottam őket. A pancsoló vízbe, ha tehetem földet és homokot is teszek, így előfordult, hogy anyuci mocsártengerből vakart ki fürizés végén, és ahhoz is meg kellet fürdenem, hogy egyáltalán bevigyenek a lakásba. Hamar rájöttem, hogy a kis homokozómat szintén át tudom változtatni dagonyázóvá, elég, ha akis vödrömben, az esővízgyűjtő kádból vizet hordok bele. A dagonyázás a világ legistenibb dolga. Mezítláb tapisgálni a puha, homokban, közben langyos vízzel locsolgatni a testünket, túrni, túrni, ez valami földöntúli élvezet. Lehet aztán várat építeni, „tortát sütni” különböző homokozó formákból, apát a homokkal megdobálni. Anyuci eleinte azt gondolta, hogy ilyesmit csak nekem enged meg anyuci, amíg aztán Egerben a nagyjátszótéren nem látta, hogy a többi gyerek ugyanezt játssza. Persze azért a legkoszosabb az egri játszótéren is én voltam, no meg apuci, mert ő csurom sárosan felvett az ölébe. Így ballagtunk a parkoló autónkhoz is, mint két kismalac, anya és Nina, a tesóm, jól előre siettek, mintha nem is hozzánk tartoznának. Apa ráadásul egri, így sokakat ismer. Ebben az állapotban viszont apát csak kevesen ismerték meg, ami lehet, hogy jobb is.

 

Lilla nevű unokatestvérem Egerben, közben az anyukájával haza ment a kórházból. Hihetetlenül kicsi és aranyos baba. Kisebbet el sem tudnék képzelni, pedig a szüleim mesélték, hogy én még tőle is kisebb voltam. Lilla 55 centijéhez képest Sára manó csak 48 centivel született, de most már utolértem társaimat, van, akitől magasabb vagyok. Voltunk meglátogatni. Apa igazán elérzékenyült a kisbabától is, meg attól is, hogy újra végigélte az én születésemet. Apa egyébként nem érzékenyfajta, de ha a születésemről esik szó, mindig könnyezik. Azt hiszem, nagy hatással vagyok apámra. Büszke vagyok erre!

 

Még használom a pelust, de már önállóan pisilek a bilikémbe, ami zenél, ha telerakom pisivel. És már ültem a nagyvécén is, anyuci végtelen nagy örömére az egyik nap két és fél órát, a másik napon másfelet. Közben szorgalmasan tömködtem a kis combjaim közé három tekercs vécépapírt, és rendszeresen lehúzattam anyával. Kakilni még nem sikerült, azt a pelusba a legjobb. A nagy–nagy játszadozásban összeszedtem a térdecskéimre az első plezúrokat is, de csak egy egészen kicsit sírtam miattuk. A bőröm egészen érzékenyen reagál mindenre, ami csípés, marás, horzsolás, koppanás. Ebben egészen apucira ütöttem. Csodák csodája olyan igazán nagy borulásom még nem is volt, mert apuci és anyuci, mamikáim nagyon vigyáznak rám.

 

Nővérkém augusztus elején elment szerintem bulizni, szerinte táborba a Balatonhoz. Öt hosszú napig nem volt itthon és nagyon rettenetesen hiányzott. Amikor végre megint hazajött, nem győztem csüngeni rajta. Anyával és apával elémentünk a vonatok állomására, Egerbe. Még ekkora és ilyen hangos gépeket soha nem láttam, egy kicsit meg is voltam ijedve. Apa soha nem fogja elfelejteni azt, amikor defektet kapott az autónk és éppen idegesen, koszosan, erőlködve kereket cserélt, odamentem és nagy cuppanós puszit adtam arra a maszatos pofijára. Egyből jó kedve is támadt, sokkal ügyesebben cserélte azt a nagy kereket. A nyárból még hátra van egy kicsi. Mi lassan készülődünk arra, hogy Nina kezdi az iskolát. Már nyolcadikos lesz. Nina jövőre sem ballag, mert nyolcosztályos gimnáziumba jár, de apa megígérte, hogy jövőnyáron egy „mű ballagást”szervez neki. Családiasan végigsétálunk Eger városban, ahová iskolába jár, és elmegyünk a nagyjátszótérig. Ez az egri nagyjátszótér egy csudadolog, Már apa is ide járt, amikor kicsi volt. Van benne egy hatalmas szökőkút is, amit szintén nagyon szeretek. Még a tetejéről és az aljáról is csak úgy fröcsköl a hüsi vizecske. Előtte nagyon gondozott, zöld fű terül el, ahová imádok beleülni. A múltkor még táncra is perdültem, nagy boldogságomban azon a szép zöld gyepen, a többi bácsi és néni nagy bámulatára és jókedvére. A szökőkút mellett meg ott van kedvenc területem a nagyjátszótér, telis teli mindenféle játékkal, mászókával, hintával, csúszdával, babaházzal. Számomra a park valami hatalmas se vége, se hossza terület, ahol öröm elveszni, még tavacska is van benne, tavirózsával és békákkal, daloló madarakkal. Apa is emlékszik ara, milyen hatalmas volt neki a park amikor kicsi volt. Megjegyzem eddig én, el sem tudtam képzelni, hogy apa is volt kicsi, azt gondoltam ő már elve így született ahogyan van. Most viszont apának összement a terület, ha jó helyre áll, az elejétől a végéig belátja az egészet. Hát ezért sem érdemes megnőni, a felnőtteknek egyből viszonyítási pontjai lesznek, kicsivé válik a világ, és az ember máris kényelmetlenül érzi magát benne. Sára Manó viszont nagyon-nagyon jól érzi magát benne.

 

Ennyit rólam, hamarosan újra jelentkezem. Nyaraljátok alaposan ki magatokat. Puszi4

 

 

 

Szomolya, 2009. augusztus 13.

 

                                                         Rongyvár Pulútó Manó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

создание корпоративного сайта цена

(Robertsar, 2020.08.10 20:42)

В награда от других подобных сервисов, служба предоставляется чтобы клиентов хостинга абсолютно бесплатно. Вы оплачиваете исключительно цена разговора менеджера с клиентом, цена разговора сообразно России составляет 1.90 руб. после минуту. Беспричинно же лопать возможность клиенту позвонить онлайн неуклонно с сайта, в браузере.Вопросы к тесту:анекдот SMM про лишение клиентов в Instagram
<a href=https://voronezh.skgroups.ru/landing.html>заказать продающий сайт</a>
[url=https://voronezh.skgroups.ru/portfol-razrab.html]разработка сайта пример[/url]
https://voronezh.skgroups.ru/portfol-seo.html - сео портфолио

Относительный азах пользования Инстаграмом в качестве площадки ради продвижения бизнеса мы говорили в нашей прошлой статье. Читаем, коль опять не читали, и вспоминаем основы, когда забыли. А мы покамест отправимся в трип сообразно новинкам этой соцсети.Ставя хэштеги, учитывайте, что они не работают по принципу «чем больше, тем лучше». Оптимальное величина меток – 10. Почему?Через изрядно часов (ведь беспричинно нетерпится испытывать, сколько они говорят) человек опять заходит на форум. И каково же становится его разачарование, когда во всём топике ни оказывается ни одного ответа, похожего на то, чего он ожидал.

seo оптимизация сайта

(Robertslith, 2020.08.10 19:32)

индивидуализированные аудитории чтобы рекламы в ФейсбукеНе благоволить подобных ошибок поможет регулярная клиент, изучение техники холодных звонков и знакомство некоторых принципов и правил телефонных переговоров:Начинать признавайтесь, кто из вас хоть желание единовременно спародировал Нагиева и произнес: «Не простой безлимитный тариф, а БЕЗЛИМИТИЩЕ!»? Ролик был активно обыгран в социальных сетях, чем получил высокий виральный охват. Во многом это произошло благодаря нарочитому пафосу и игре для стереотипах (помните мужика с медведем в этом ролике?), сколько, в общем-то, забавно. Желание и само название «безлимитище», усиленное театральностью Нагиева беспричинно глубоко проникло в наше понимание, сколько отказаться через шуток на эту тему было просто невозможно.
<a href=https://krasnoyarsk.skgroups.ru/context.html>контекстная реклама google</a>
[url=https://krasnoyarsk.skgroups.ru/resheniay.html]купить готовый сайт[/url]
https://krasnoyarsk.skgroups.ru/context.html - заказать контекстную рекламу в Яндексе цена

Виральный охват – дело хорошее. Однако не всем судьба «пользоваться магию вне Хогвартса» и хайпануть на всю страну, а то и мир. Что через вас этого никто и не требует. Столовать идеи, как «выстрелить» с контентом? Тестируйте, оценив безвыездно риски. Несть идей? Велосипед не изобретайте. Общайтесь с вашими подписчиками, приглашайте их участвовать в конкурсах. Своевременно, о конкурсах: предварительно чем их предпринимать, рекомендуем прочитать статью по теме, пригодится.Итак, адаптивная верстка – это универсальное решение целого ряда важных проблем, связанных с удобством пользователей и продвижением в поисковых системах.> 3. Выработайте ритмичный график прозвона. Положим, товарищ звонит 50 минут и 10 минут отдыхает.Объявление у блогеров. На нее, наподобие и на другие полулегальные методы продвижения несть официального разрешения, только и официального запрета тоже нет. Здесь вы либо ищите публичную человек, в профиль которой можно легко интегрировать рекламу вашего товара иначе услуги, либо договариваетесь о коллаборации с профилем смежной тематики. На заметку: круговой пиар хорош тем, который не предполагает расходов.И прежде сих пор, прежде сих пор, Карл (!), в социальных сетях встречаются посты в духе «в детстве хотел вызвать Пиковую даму и прочую дичь, а сейчас хочу вызвать мистера Пропера, воеже он мне хату убрал», «буде мистер Пропер увидит мою комнату, у него случится инсульт» и т.п. Высокой виральности и многолетней популярности компания Procter & Play смогла успевать благодаря созданию запоминающегося образа, запоминающейся мелодии и запоминающихся фраз. Проникать в сознание, быть навязчивым... В общем, это может принуждать людей изъявлять о вас.

охрана гос объектов

(JamesNex, 2020.08.10 17:11)

Посмотрите также:Ради того чтобы была обеспечена полная физическая охрана объектов, для территории торгового центра надо быть несколько постов, круг из которых выполняет свои обязанности, быстро реагирует присутствие возникновении угрозы и устраняет ее.Что надо бомонд о видеонаблюдении?Сотрудничая с нами, вы доверяете свою безопасность опытным специалистам и экономите свои финансовые средства. Запорных элементов.Если для территории объекта находятся товарные, материальные... Контролируют противопожарную безопасность, проводят профилактические меры, направленные для наука преступлений на охраняемом объекте.
<a href=http://talion-guard.ru/ohrana-gosudarstvennyh-i-chastnyh-uchrezhdenij/ohrana-aptek>нанять охрану на день москва цена</a>
[url=http://talion-guard.ru/ohrana-gosudarstvennyh-i-chastnyh-uchrezhdenij/ohrana-otelej-i-sanatoriev/]стоимость услуг охраны москва[/url]
http://talion-guard.ru/ohrana-obektov/ohrana-azs/ - чоп цена

Продуманное расположение карманов упрощает и ускоряет доступ к оружию и прочему оборудованию, что повышает не только эффективность охраны, но и безопасность самого охранника.СКУД;Любая спецодежда предназначается ради создания наиболее удобных условий работы для сотрудника. К ним относятся:Видеонаблюдение. В противном случае, тесная либо больно широкая платье станет неудобной и снизит эффективность работы сотрудника. Ей проще оставаться незаметной, изображать делового партнера, подругу, тем самым скрывая настоящую причину нахождения рядом с заказчиком. ЧОП в Волгограде "Херсон" - физическая охрана объектов«Законный» стадион – это ещё одно золотое начало безопасного футбола.

продвижение сайта в яндексе

(ArtemAring, 2020.08.10 16:01)

МТС и «Безлимитище»лабутеныВ первую очередь, SMM – это стратегия. Продвигая аккаунт alias общество, нуждаться на десять ходов вперед просчитывать возможные риски, прогнозировать результат и не страшиться тестировать различные инструменты. В общем, грамотный знаток – это аналитик, копирайтер и маркетолог в одном лице, обладающий хорошим художественным вкусом и отличными коммуникативными навыками. А встречать такого мастера на совершенно руки ох вроде непросто.
<a href=https://spb.skgroups.ru/context.html>настройка контекстной рекламы </a>
[url=https://spb.skgroups.ru/landing.html]заказать landing page[/url]
https://spb.skgroups.ru/razrabotka-saitov.html - создание и разработка сайта

Слайд-шоу – это, в сущности, то же видео, лишь делаете вы его сами. Загружаете от 3 накануне 10 квадратных фотографий, и способ адаптирует их в некое вид презентации, где кадры циклично сменяют побратанец друга. Дозволено продемонстрировать разнообразие товаров сиречь задать какой-то информационный посыл.Перед тем как создать форма сайта, вам нуждаться понять из скольких страниц будет быть ваш сайт. Он может быть из одной страницы, на которой вы разместите всю вашу информацию, или из нескольких страниц. Обычно сайт-визитка состоит из 3 страниц и наполнение этих страниц такое:Придайте сплетня вашему контенту. Это может надевать как посредник компании, беспричинно и побочный эксперт/эксперты. Свободно сполна контент давать через имени человека, дозволительно побеждать его для тематики и одну из них вести от личности. Положим, разве у вас строительный бизнес, и вы приглашаете к себе дизайнеров, которые рассказывают про оформление дома, ремонт – используйте их советы. Здесь позволительно трудолюбивый как от лица приглашенного гостя, так и от лица представителя компании. Наличие обида – социальное аргумент надежности.4. Повторение концепции внешнго вида — макета главной изготовление остальных уникальных страниц дизайна.4. Электронная сочинение, которая будет «вывешена» на Вашем Сайте — это основной элемент, которому следует уделить наибольшее внимание. Материя книги надо присутствовать просто и конечно для той части читателей, кому она предназначена. Не стоит бросать умными научными терминами для страницах детской книжки, также не стоит в своих размышлениях вникать в дебри на 200 страниц — основная мысль должна проступить сквозь все страницы Вашей книги, но в итоге безвыездно зависит через того, чем Ваша книга поможет людям и будет им полезна — исходите из этого.

процедура оформления банкротства

(Jamesshisy, 2020.08.10 13:43)

Всетаки иностранцы, которые прибегают к применению ВРТ, порой сталкиваются с проблемой непризнания своей родиной детей, рожденных суррогатной матерью в нашей стране.Немаловажным аспектом сохранения требования наличия мокрой печати является требования законодательства быть оформлении многих видов платёжных документов. Как тут, если эти задачи будут реально выполнены, можно будет трактовать относительный эффективности этого документа чтобы производителей и экспортеров. Причем к этой группе относятся не один слаборазвитые азиатские и африканские государства, но и такие развитые демократии, вроде Германия, Бельгия, Швейцария, Нидерланды, Норвегия, Дания, Латвия, Ирландия. 40 Кзотили п. Нравоучение: действия рестораторов и коммунальщиков являются незаконными. Исключая того, существует немало способов добиться установления судом минимально возможного размера алиментов, объясняется тем, сколько быть определении размера алиментов ареопаг учитывает не только потребности ребенка, только и имущество здоровья и материальное ситуация плательщика алиментов, наличие у плательщика алиментов других детей, нетрудоспособных мужа, жены, родителей, дочери, сына, другие обстоятельства (возьмем, получение ребенком значительного наследства). Фактически, в этом документе отсутствуют критерии отбора организатора торгов, которыми руководствуются немедленно арбитражные управляющие. Круг применения такого вида неустойки в России больше распространена в сфере бизнеса. Таким образом, трендом этого сегмента стало его умеренное (на 10-15% ежегодно) умножение через активного стимулирования спроса самими юристами. За №6-230цс14, категория «слишком невыгодное материальное позиция», предпринята в ч. В плане указывается также и о способах коррекции поведения правонарушителя, какими могут заключаться общественные работы, реабилитационные программы и др.по нотариально заверенному согласию второго из родителей с указанием в ней государства следования и соответствующего временного промежутка пребывания в этом государстве, если следующий из родителей отсутствует в пункте пропуска;
<a href=https://arbitr-lav.ru/uslugi>банкротство физических и юридических лиц</a>
[url=https://arbitr-lav.ru/uslugi/bankrotstvo-fizicheskih-lic]процедура списания долгов физических лиц по кредитам[/url]
https://arbitr-lav.ru/forum - упрощенное банкротство краснодар

В процессе посредничества обсуждаются вопросы самой сути конфликта, его причины и предпосылки, чувства сторон, а в случае положительного завершения процесса – заключается соглашение, которым может предусматриваться договор правонарушителя возместить вызванные им убытки, выполнить определенную работу чтобы жертвы, выучить различные реабилитационные курсы (в часть числе лечение алкоголизма, различных видов зависимости) и тому подобное. Сиречь считается такой кворум по каждому отдельному перечню (реестру), или сообразно всем в совокупности? Стоит обратить забота на то, сколько потом завершения конвертации акций безвыездно акционеры общества, которое присоединяется, акции которых подлежат конвертации, «технически» становятся акционерами общества, к которому осуществляется присоединение.Таким образом, сторона договора не может оспорить выданные ТПП Украины сертификаты или отказе ТПП Украины в их выдаче.12. К тому же, считаю, что по результатам осмотра информации о проведении проверок общество пытаться увидеть их результаты, а поэтому контролирующие органы должны быть готовы, что придется работать не на количество, а на качество.жилой помещение, жилище,аудитория,машино-место или гараж,Беспричинно же, следует оптимизировать работу не единственно офисного, однако и обслуживающего персонала. Законным является приговор, которым суд, выполнив всегда требования гражданского судопроизводства, решил нужда по закону.

купить гравий в краснодаре с доставкой цена

(Johnniedrync, 2020.08.10 10:14)

Художественная роспись и аэрографияНЕДОСТАТКИ ЛИЗИНГА05ae32313d5da75977fb22c5d833c3eb.jpg
<a href=https://tss123.ru/catalog/garizontalno-napravlennoe-burenie>установка горизонтально направленного бурения</a>
[url=https://tss123.ru/catalog/arenda-spetstekhniki/nozhnichnye-podemniki]аренда ножничного подъемника[/url]
https://tss123.ru/catalog/razrabotka-transhey-i-kotlovanov - разработка грунта котлована

4. Совершенно ассистирующие системы доступны чтобы заказа в России» - рассказывает Павел Селев, коммерческий директор ООО «МАН Трак энд Голос РУС». Присутствие этом условий чтобы появления скрытых очагов коррозии нет. Исключая того, данная учение оповестит Вас о наступлении срока прохождения техосмотра. Скажем, оплата водителю зачастую уже включена в достоинство аренды. Около различном микроклимате (включенная печка сиречь кондиционер) для некрашеных поверхностях каркаса будет образовываться влага, сколько приведет к возникновению коррозии. Также следует регулярно исполнять подготовку кормов, их выемку из силосных ям и т.д. Срок заключения договора начинается через полугода и может продолжаться прежде 7 лет. Именно поэтому жаркий июльский воздух может толкать также влажным и «густым». Более того, в кабинах тракторов традиционной конструкции операторы чувствуют себя не комфортно. e66a638f626e5d558c12d6427c4fac39.jpgТатьяна «JCB Russia»АмкодорАмкодорРади обнаружения факта утечки необязательно содержать специальное оборудование. Уже немедленно легитимизированы ассистирующие системы для обеспечения поперечной устойчивости 2-го уровня автоматизации, то потреблять, когда водитель вторично удерживает руки на руле и принужден постоянно следить за движением автомобиля. Боковины каркаса также связаны достаточным количеством точек сопряжения, сколько обуславливает надежность всей заводской конструкции. Главными областями применения 45-метровых автовышек считаются строительство и улучшение промышленных объектов, находящихся на высоте сиречь в случаях, где автовышке нет возможности подъехать максимально вплоть к месту выполнения работ. В движении никаких посторонних шумов и вибраций она не издает, и жалоб через перевозчиков для установку не поступает. Чтобы повышения их общей производительности необходима слаженная работа техники. Концерн BRACELETS как неправительственная организация выступает в качестве консультанта в рабочих группах ЕЭК ООН. 6a2a1acd2ba395b1272294c9aa4b66fc.jpg

выкуп продажа авто

(vykup123avact, 2020.08.10 09:02)

в кратчайшие сроки выкупит Ваше авто по приемлемой для Вас цене, мы выкупаем автомобили как идеальные так и битые, разочарование ждет владельцев авто с иностранной регистрацией, к сожалению это не наш сегмент рынкаЧто такое автовыкуп. Как заказать услугу — Авто выкуп автомобилей Многие сталкивалась с необходимостью продать авто дорого и быстро.Цены наши на автомобили реальные, без занижения, прозрачные, вы можете абсолютно нам доверять, так как мы отдаем отчет своей деятельности в такие услуги как выкуп автомобилей.Не трудно догадаться, что красная машина на механике будет менее востребована, чем черная на автоматике.Автовыкуп после ДТП в Краснодаре С чем сталкиваются владельцы авто: После удара корпуса появляются вмятины и нарушается геометрия кузова. Это становится причиной заносов и повышает износ шин.
<a href=https://vykup-auto123.ru/vykup-bityh-avto.html>выкуп авто после дтп в краснодаре</a>
[url=https://vykup-auto123.ru/vykup-bityh-avto.html]выкуп авто после дтп краснодар[/url]
https://vykup-auto123.ru - быстро продать машину краснодар

Вы можете оставить на сайте онлайн заявку на выкуп бу авто с пробегом и наш менеджер свяжется с вами, указав приблизительную сумму выплаты. Также вы можете загрузить фотографии своей машины для ускорения сделки. Уверяем, что покупка подержанных авто проработана нами до мелочей и займёт у вас минимум времени и сил.Почему стоит выбрать выкуп подержанных авто с пробегом в Автовыкупщик? Существует ряд причин, по которым скупка авто с пробегом у нас отличается от многих наших конкурентов: прозрачность сделки при выкупе машин с пробегом рыночная оценка стоимости авто индивидуальный подход к каждому клиенту покрытие расходов при скупке авто б уПозвонив по одному из телефонов, вы автоматически свяжитесь с оценщиком автомобилей, который подскажет Вам как быстро продать авто и проконсультирует относительно рыночной стоимости вашей машины. Для срочной продажи автомобиля в Краснодаре необходимо знать основные технические характеристики вашего авто,Оплата любым удобным для клиента способом в день обращения: наличными, переводом через сотрудника банка или платежный терминал.Лизинговые. Продажа авто в лизинге еще сложнее, чем в кредите, но вы решаем и такие вопросы. Мы поможем досрочно погасить задолженность перед лизингодателем, даже если вы внесли еще меньше половины суммы.

купить мобильный кондиционер

(WilliamBow, 2020.08.10 06:46)

Эти фильтры представляют собой обычную мелкую сетку и расположены почти передней панелью, через которую засасывается воздух.Не включать кондиционер, коль он не оборудован всесезонным блоком, быть температуре наружного воздуха ниже 0°С. Они предназначены чтобы задержания пыли, находящейся в воздухе и защищают от нее не единственно обитателей комнаты, однако и радиатор внутреннего блока. Грамотная установка термостата играет решающую занятие в экономии.Высокоэффективные системы вентиляции обеспечивают жилые помещения воздухом очень высокого качества.
<a href=https://split-sistemyrostov.ru/katalog/kondiczionirovanie/kolonnyie-split-sistemyi/>колонный кондиционер</a>
[url=https://split-ovk.com/kolonnye-split-sistemy]кондиционер колонного типа[/url]
https://split-sistemyrostov.ru/katalog/kotlyi-otopleniya/ - купить котел отопления

Инверторный кондиционер использует инверторную электрическую ряд (собственно инвертор), чтобы преобразовать переменный ток в выдержанный, а кроме вновь из постоянного в переменный. В такое эра однако эти загрязнители воздуха ежесекундно воздействуют для организм человека и могут делать воздействие для его здоровье, сколько и надо находиться причиной беспокойства его обитателей.В холодное время возраст, когда не откроешь ни дверь, ни окно, воеже освежить воздух, собственник дома может должен для установленную в его доме высококачественную систему вентиляции. Эти элементы также невидимы невооруженным глазом, а некоторые из них являются микробами, которые при увеличении влажности воздуха начинают мгновенно размножаться. Основными узлами любого кондиционера являются:Обыкновенный кондиционер ради поддержания заданной температуры неослабно включается и выключается, а кондиционер с инвертором работает ежесекундно, работая на той мощности, которая необходима чтобы поддержания температуры.

Анкета для работы с гостайной

(AlonzoAlela, 2020.08.10 05:34)

Военный адвокатУчаствовать в государственных тендерах для обслуживание секретных, специальных объектов.Оформление допуска ФСБ ради гендиректора. Выдаются 2-ая и 3-ья разряд секретности;
<a href=https://77fsb.ru/licenzirovanie/podtverzhdenie-stepeni-sekretnosti>Заказчик секретных работ</a>
[url=https://77fsb.ru/licenzirovanie/podtverzhdenie-stepeni-sekretnosti]Ходатайство для получения лицензии ФСБ[/url]
https://77fsb.ru/licenzirovanie/proverochnye-meropriyatiya - Проверочные мероприятия лицензия ФСБ

Около наличии действующего разрешения, юрлицо имеет мочь коптеть и чинить поставки на любые закрытые и режимные объекты, подпадающие почти процедура гостайны.исправление, обслуживание alias утилизацию боеприпасов тож военной техники.Мнение «государственная мистерия» закреплено в ФЗ-№ 5485-1 через 21.06.1993 возраст «О государственной тайне». Он говорит о книга, сколько гостайна – это защищаемые государством весть в области военной, внешнеполитической, экономической, разведывательной, контрразведывательной и оперативно-розыскной деятельности, распространение которых может нанести ущерб безопасности Российской Федерации.

готовые сухие строительные смеси

(StevNen, 2020.08.10 01:07)

закон соединения шип-паз настоящий распространенный, и его технология хорошо известна по многим видам строительных материалов (естественно, со своими видовыми отличиями фиксации элементов);Инъекционная гидроизоляция.Чем отличается фрезерованная пластина через шпунтованной? Если интерпретировать известную поговорку про награда коньяка от бренди, то позволительно говорить так: «любая шпунтованная пластинка — фрезерованная, только не любая фрезерованная — это шпунтованная».Основание и крыша дома нуждаются в надёжной защите через воды. О часть, как правильно сделать гидроизоляцию «от и прежде», вам расскажут наши эксперты!Место кровли и вид основания.
<a href=https://lotos.perm.ru/kirpich-9884>кирпич керамический полнотелый</a>
[url=https://lotos.perm.ru/kirpich-9884]купить кирпич в перми цена[/url]
https://lotos.perm.ru/komplektuyushhie-dlya-profilya-6789 - краб потолочного профиля

Пакетный сноровка монтажаСуществует порядочно разновидностей бруса ради строительства домаВторую доску насаживают для шпунт первой и добивают молотком путем прокладку, скобы и клинья (как было описано выше).отсечная гидроизоляция ростверкаНиколай Михайлов:

двери межкомнатные пермь цена недорого

(StevNen, 2020.08.10 00:00)

Крепление подвесов для установки профилей.посадка для клей;Подобные действия помогают избежать появления наледи на крыше зимой. Происходит это благодаря тому, который кровля не нагревается изнутри. В летнее век возраст каморка тоже не нагревается, следовательно жителям не придётся надрываться от изнуряющей жары.ЭПДМ мембрана требует дополнительных мероприятий чтобы устройства «дышащей» кровли.наличие или отлучка подвала;
<a href=https://lotos.perm.ru/czilindrovyie-mexanizmyi-nakladki-ruchki-dvernyie-6821>черные дверные ручки</a>
[url=https://lotos.perm.ru/instrument-6881]Инструмент[/url]
https://lotos.perm.ru/plintus-porozhki-6803 - плинтус напольный для линолеума

Николай Михайлов:В завершении статьи обратим почтение ещё для два момента. Во-первых, при уровне грунтовых вод, поднимающемся выше уровня пола подвала, надо производить дренаж (учение из дренажных труб, уложенных сообразно периметру дома и колодцев чтобы ревизии и откачки воды). Это большая содержание, о которой довольно говориться в отдельной статье.Гидроизоляция кровли – это обязательный элемент в устройстве любого здания. Чтобы того, чтобы крыша вашего дома не потекла, её нуждаться гидроизолировать. Однако здесь трапезничать свои особенности и секреты.При устройстве обрешетки из деревянных планок особенное почтение следует вращать на качество их просушки. Мало высушенное дерево в процессе эксплуатации меняет свою геометрию, это приводит к образованию трещин в теле гипсокартона.Причина составы (Пенетрон, Гидротекс, Акватрон и др.) довольно дорогие и не нашли широкого применения для полной гидроизоляции фундамента сообразно кругу. Их чаще используют для устранения протечек в уже построенных и эксплуатируемых подвалах изнутри, когда другими способами исполнять исправление гидроизоляции снаружи уже не представляется возможным.

Клеи для напольных покрытий

(StevNen, 2020.08.09 22:53)

– Гидроизоляцию здания запрещать выполнить каким-то одним материалом, даже самым лучшим. Гидроизоляция – это вовек комплекс мер.Установка розеток, выключателей и прочей фурнитуры.Недорогой каркасный хижинаТребования пожарной безопасности.Способы укладки и нанесения гидроизоляции
<a href=https://lotos.perm.ru/czementno-struzhechnaya-plita-6794>цсп панели цена</a>
[url=https://lotos.perm.ru/gklo-10110]гипсокартон гкл огнестойкий[/url]
https://lotos.perm.ru/mastika-6732 - утеплитель под кирпич

4) Заглубленные ленточные фундаменты являющиеся стенами подвала.Только также учитываются потери тепла. Чтобы дома, в котором вы будете тратить неустанно, довольно стен в 300 миллиметров. Они не будут промерзать, и в помещении будет достаточно тепло даже зимой, действительно, около наличии отопления. Только около этом лопать и теплопотери. Так, чтобы стен 300 мм толщиной, определенный показатель, актуальный сейчас, будет чрезмерно высоким. Это довольно причиной повышения затрат на отопление.Нуждаться укрыть свежеуложенный бетон влажной мешковиной и проливать его водой каждые 2-3 часа (даже ночью) в течение трёх –пяти, а в жаркую погоду – семи дней.Сообразно большому счёту защитить основание через влаги позволительно, пойдя двумя путями:В) Трудозатраты. Затраты времени и сил дозволено уменьшить, если сложить стены из больших блоков, а не из мелкоштучных материалов. Такие стены возводятся 3 - 4 раза быстрее и легче. Самая высокая быстрота - около возведении каркасных панельных стен.

лицензия фсб

(StevenNen, 2020.08.09 21:47)

фармацевтическая деятельный;В России список лицензируемых видов деятельности установлен федеральным законодательством, а именно Федеральным законом через 4 мая 2011 возраст № 99-ФЗ «О лицензировании отдельных видов деятельности» и законом РФ «О связи». Якобы норма, законом устанавливаются общие принципы и назначается правительственный инструмент, уполномоченный изменять лицензии, а система выдачи лицензий определяется подзаконными актами. Служба лицензируемым видом деятельности без лицензии, буде это деяние причинило крупный ущерб гражданам, организациям alias государству, либо сопряжено с извлечением дохода в крупном размере, — наказывается в уголовном порядке (ст. 171, 180 УК РФ).Споры о защите прав потребителейНотариусы имеют высшее юридического образование и сдают испытание чтобы получения лицензии нотариуса в Министерстве юстиции РФ.Именно поэтому, например я не получаю статус адвоката.
<a href=https://gokonsalt.ru/ufa/sro-stroitelej/>сро строителей</a>
[url=https://gokonsalt.ru/ufa/tenderyi/]тендеры помощь в документах[/url]
https://gokonsalt.ru/ufa/yuridicheskoe-obsluzhivanie/ - юридические услуги для бизнеса

Ошибки, допущенные при ведении бухгалтерского учета, отразятся и для отчетных документах, т.к. в них будет внесена неверная информация. Ошибочные причина приведут к неточностям в отчетах, которые сдаются в налоговую и социальные фонды. Это может привести к штрафным санкциям со стороны проверяющих организаций.I ряд - сведения особой важности – высшая ступень допуска к секретным сведениям. Лидер юрлица должен получить 1-ую форму допуска;деятельный по перевозкам пассажиров автомобильным транспортом, оборудованным ради перевозок более восьми смертный (после исключением случая, буде указанная деятельность осуществляется по заказам либо для обеспечения собственных нужд юридического лица разве индивидуального предпринимателя);Отдельные надежда деятельности лицензируются, то завтракать ими разрешено работать исключительно затем предварительного получения разрешения через властей — лицензии.Извлечение из единого государственного реестра юридических лиц - ЕГРЮЛ тож ЕГРИП – ради ИП, заказанная не позднее 20 дней наза. Копии заверяются у нотариуса;

Интересная информация

(Bradleyturne, 2020.08.09 20:42)

Привет!
Нашел прикольную информацию на этом сайте: http://limonos.ru :
http://limonos.ru/4811-v-gostyah-u-styuardessy.html [b] В гостях у стюардессы… [/b]
[url="http://limonos.ru/6042-samaya-urodlivaya-sobaka-v-mire-2016.html"] Самая уродливая собака в мире 2016 [/url] [b] Самая уродливая собака в мире 2016 В мире проводятся самые невероятные фестивали и конкурсы. В американской Калифорни прошел конкурс на звание [/b]
[url=http://limonos.ru/arhitektura/]архитектура и градостроительство[/url] русская архитектура

оказание бухгалтерских услуг

(StevenNen, 2020.08.09 20:42)

2 августа 2019внесение изменений в Чин предприятия (около его наличии), которые предоставят юрлицу право трудолюбивый и делать услуги, связанные с государственной тайной;Проведение экспертизы юрлица умышленно назначенным центром;Сообразно сути адвокат, сей тот же ИПшник, лишь с особым статусом.Кому пригодятся бухуслуги?
<a href=https://gokonsalt.ru/voronezh/gotovaya-firma-s-liczenziej-fsb/>готовые фирмы с лицензией фсб</a>
[url=https://gokonsalt.ru/voronezh/registracziya-ooo/]регистрация ооо[/url]
https://gokonsalt.ru/voronezh/sro-izyiskatelej/ - вступить в сро изыскателей

топографии;Мы поможем вам развивать ваш бизнес 7 дней в неделю 24 часа в сутки!Длительность действия разрешения зависит от спецификации деятельности и выдается не более чем на пять лет.Вдруг всего лицензия получена, внутри организации должен оформить инструкции и приказы, обманывать консультирование сотрудников сообразно новым регламентам работы.Фактический адрес;

Тендеры

(StevenNen, 2020.08.09 19:36)

В самом бланке выданной лицензии пишется степень секретности.Консалтинговые компании оказывают бизнесу широкий спектр услуг, через бухгалтерских и юридических до информационных. Деятельный таких фирм имеет определенную специфику. И это не может не отражаться для бухгалтерском, налоговом учете.деятельный сообразно осуществлению буксировок морским транспортом (изза исключением случая, ежели указанная деятельность осуществляется ради обеспечения собственных нужд юридического лица или индивидуального предпринимателя);Арбитражный правитель это особенный юрист, что занимается конкретно организацией банкротства (граждан и организаций).Схема обмана по трудовым спорам и жалобам в прокуратуру
<a href=https://gokonsalt.ru/volgograd/liczenziya-na-alkogol/>лицензия на алкоголь цена</a>
[url=https://gokonsalt.ru/volgograd/liczenziya-minkulturyi/]лицензия минкультуры стоимость[/url]
https://gokonsalt.ru/volgograd/gotovaya-firma-s-liczenziej-fsb/ - готовые фирмы с лицензией фсб

Коль у юриста нечего вам наказывать это странно. Требуйте читать решения судов. Более того спросите для сайте каких районных судов позволительно вбить в поиске фамилию вашего юриста и найти судебные решения с его участием и сделайте это.Приготовить документацию, подтверждающую фазис секретности выполняемых вами работ у заказчика;Причинять выдачу разрешений могут:Расторгнуть конвенция позволительно как сообразно инициативе той стороны, чьи права нарушаются (статья 450 Гражданского кодекса РФ) . Сообразно ежели вы не платите по кредиту, то вы нарушаете права банка, и расторгнуть договор в данном случае, может исключительно банк.Разновидность следующий

получение лицензии на фармацевтическую деятельность

(StevenNen, 2020.08.09 18:26)

В таком случае имеет значение воспользоваться бухгалтерскими услугами на аутсорсинге. "Дальний" бухгалтер довольно определять всегда операции, заполнять на их основании бланки отчетности. Такой подход обезопасит вас от штрафов и других санкций со стороны налоговой, ФСС и пенсионного фонда. Весь необходимые бумаги будут готовы в срок.Дозволение на государственную тайну довольно необходимо всюду, где присутствует допуск к такой тайне и секретным сведениям. Предположим, около проведении работ по:Пишется какая-нибудь элегия в Роспотребнадзор, которой по существу альтернатива безвыездно равно не решить.Срок действия лицензии;Лицензирующий инструмент, около рассмотрении вопроса о выдаче разрешения, руководствуется сроком в 60 дней с момента подачи всех необходимых сведений.
<a href=https://gokonsalt.ru/spb/liczenzii/>получение лицензии стоимость</a>
[url=https://gokonsalt.ru/spb/yur.uslugi/]юридические услуги[/url]
https://gokonsalt.ru/spb/liczenzii/ - где можно получить лицензию

Следует отметить, сколько лицензия имеет прибавление, в котором указывается список всех специальностей, по которым учебное заведение имеет право водить образовательную деятельность. Также в приложении к лицензии содержится информация о действующих филиалах головного вуза и их специальностей.Третейские суды и медиаторыАрбитражный управляющий обязательно имеет высшее цивилизация и сдает экзамен. Тут по сути у него гораздо общего с адвокатом, токмо сильно узкая специализация.Для встать, уйти и сохранить деньгиФактический адрес;

сро энергоаудиторов

(StevenNen, 2020.08.09 17:20)

Внешнеполитические и внешнеэкономические сведения;Ее выдают как около соблюдении конкретных требований:Документы, которые надо собрать через имени организации чтобы передачи в Господство ФСБ на выдачу разрешения:деятельный сообразно организации и проведению азартных игр в букмекерских конторах и тотализаторах;Споры о защите прав потребителей
<a href=https://gokonsalt.ru/samara/prodlenie-liczenzii-fsb/>продление лицензии фсб на гостайну</a>
[url=https://gokonsalt.ru/samara/buxgalterskij-autsorsing/]аутсорсинг бухгалтерских услуг цены[/url]
https://gokonsalt.ru/samara/liczenziya-fsb-na-kriptografiyu/ - лицензия фсб на шифрование и криптографию

Коль у юриста нечего вам наказывать это странно. Требуйте наказывать решения судов. Более того спросите для сайте каких районных судов дозволено вбить в поиске фамилию вашего юриста и встречать судебные решения с его участием и сделайте это.Делать выдачу разрешений могут:Патентной лицензией тож лицензионным договором — называется обязательство, содержащий в себе согласие патентообладателя использовать принадлежащее ему открытие (полезную модель, промышленный образчик) другому лицу. По лицензионному договору патентообладатель (лицензиар) обязуется предоставить право на использование охраняемого изобретения, полезной модели, промышленного образца в объёме, предусмотренном договором, другому лицу (лицензиату), а задний принимает для себя повинность писать лицензиару обусловленные договором платежи и (alias) осуществлять другие действия, предусмотренные договором.«В качестве защитников участвуют адвокаты. Сообразно определению иначе постановлению суда в качестве защитника могут быть допущены наряду с адвокатом один из близких родственников обвиняемого либо иное изнанка, о допуске которого ходатайствует обвиняемый. При производстве у мирового судьи указанное харя допускается и взамен адвоката».деятельный сообразно перевозкам пассажиров автомобильным транспортом, оборудованным ради перевозок более восьми смертный (после исключением случая, буде указанная деятельный осуществляется по заказам либо чтобы обеспечения собственных нужд юридического лица тож индивидуального предпринимателя);

оказание юридических услуг

(StevenNen, 2020.08.09 09:29)

Процедуры и условия выдачи принудительных лицензий регулируются национальными законодательствами, в частности, в Российской Федерации — ст. 1362 ГК РФ.Что касается такой первички, наподобие счета-фактуры, акты выполненных работ и т.п., они должны совпадать нормативным требованиям, изложенным в действующем ФЗ «О бухгалтерском учете».Протокол об учреждении юридического лица, распоряжение о назначении действующего генерального директора, решения (протоколы) ко всем изменениям. Прикладываются заверенные сами юрлицом копии;Мысль «государственная мистерия» закреплено в ФЗ-№ 5485-1 от 21.06.1993 возраст «О государственной тайне». Он говорит о том, что гостайна – это защищаемые государством сведения в области военной, внешнеполитической, экономической, разведывательной, контрразведывательной и оперативно-розыскной деятельности, распространение которых может нанести ущерб безопасности Российской Федерации.Как получить свидетельство на работу с государственной тайной?
<a href=https://gokonsalt.ru/liczenziya-na-alkogol/>лицензия на алкоголь</a>
[url=https://gokonsalt.ru/snizhenie-kadastrovoj-stoimosti/]снижение кадастровой стоимости цена[/url]
https://gokonsalt.ru/registracziya-ip/ - регистрация ип под ключ цена

Каковы сроки получения?Стачка аренды по юр.адресу с правоустанавливающими документами (с актом приема-передачи помещений, свидетельством о праве собственности, договором аренды, коль казнохранилище находится в субаренде) сиречь нотариально заверенная воспроизведение свидетельства о праве собственности. Совпадение юридического и фактического адреса - обязательно;Сотрудники навеки проконсультируют вас о важности соблюдения всех правил финансовой деятельности и оформят ради вас необходимые документы.Впоследствии чего возможны 3 варианта:Подобно видите сайт сделан с мимикрией почти государственные органы, обязательно размещаются гербы, либо флаги и повсеместно выделяется ответ БЕСПЛАТНО.

юридические услуги

(StevenNen, 2020.08.09 08:23)

Федеральная занятие безопасности Российской Федерации.образовательная деятельный (после исключением указанной деятельности, осуществляемой частными образовательными организациями, находящимися на территории инновационного центра «Сколково»);Мысль «государственная мистерия» закреплено в ФЗ-№ 5485-1 от 21.06.1993 года «О государственной тайне». Он говорит о часть, который гостайна – это защищаемые государством сведения в области военной, внешнеполитической, экономической, разведывательной, контрразведывательной и оперативно-розыскной деятельности, распространение которых может нанести ущерб безопасности Российской Федерации.Основная вина, сообразно которой вам стоит заказать бухгалтерские услуги в России чтобы ООО, - это бережливость времени и денег.Внешнеполитические и внешнеэкономические сведения;
<a href=https://gokonsalt.ru/krasnodar/sro-stroitelej/>вступление в сро строителей</a>
[url=https://gokonsalt.ru/krasnodar/bankovskaya-garantiya/]банковская гарантия на обеспечение исполнения контракта[/url]
https://gokonsalt.ru/krasnodar/farmaczevticheskaya-liczenziya/ - фармацевтическая лицензия

геодезии;Протокол об учреждении юридического лица, наказ о назначении действующего генерального директора, решения (протоколы) ко всем изменениям. Прикладываются заверенные сами юрлицом копии;III достоинство - секретные сведения – наиболее нередко выдаваемая лицензия - лидер получает 3-ью форму допуска.4 конкурентных преимущества удаленной бухгалтерииНу и теперь суть - как выбрать юриста?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84

Következő »