Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Kedves Manófeleim!

 

R

égen jelentkeztem, de most annyira el voltam foglalva avval, hogy járni tudok. A kezdeti bizonytalan totyogásom után, ma már mindenhová gyalog akarok menni,és alig-alig fordul elő, hogy apuci és anyuci segítségét kérem. Még szaladni is tudok, és ha már járok, akkor táncolok is. Sőt táncoltatom az egész családot. Még Dedét is meg-megtáncoltatom, pedig ő hetven év felett van. Nagy örö számomra, hogy kis családom néha egészsége és testi épsége kockáztatása mellett is igyekszik kedvemben járni, mert ezt úgy értékelem, hogy nagyon-nagyon szeretnek. Ez pedig csudajó! A járás megtanulásával számos új játék és új veszélyforrás kínálkozott számomra. Anyucimat mindenben utánozom. Segítek neki teregetni, de a kimosott ruhákat csak úgy a földre pakolom. Összeszedegetem a földön lévő dolgokat és kidobom a kukába. Nagyon rendszerető kislány vagyok. Ahhoz, hogy ezek a kidobandó dolgok biztosan a földre kerüljenek előtte, szét kell dobálni őket. Erről szintén én gondoskodom. Így aztán a kukába kerül a papír fecni, morzsa, kiskanál, cumi, Niki ceruzái, egy-két bugyi, egyébként fontosabb levelek, számlák, csekkek. Ezeket esténként apuci kikukázza.

 

Képzeljétek voltam szánkózni! Szomolyán nagy-nagy hó esett. Az erdőt, az utakat, az udvarokat tiszta fehér hótakaró lepte el. Nagyon szeretem a havat, mert olyan puha és hüsi, jól lehet turkálni benne. Anyuci és apuci murisan csúszkálnak a hóban. Apa jobb híján a hintámat erősítette a szánkóra,.hogy rendesen ülni és kapaszkodni tudjak. A szánkózást és nem csak úgy képzelem el, hogy engem húznak, hanem úgy, hogy én húzom a szánkót. Húztam is. Igazolásul fénykép van róla. Mértemhez képest (miniatűr) egészen nagy dolgokat tudok húzni, vonni és felemelni is, például a lavórt és a bevásárló kosarat.

 

Már nagyon sok mindent tudok mondani. Első szavaim között szerepelt a „csekk”. Apa várja, hogy mikor beszélgethet velem inflációról, deficitről és gazdasági stabilizációról, rentabilitásról. A bácsi, nálam bá-bá lett. Az állatok közül a nyuszit is tudom utánozni. Salátára olvastam a Grimm meséskönyvet és a 2. osztályosok „Hétszínvirág” olvasókönyvét. Szeretem az új helyzeteket. Elalváselőtti hancúrozásnak ma már nem felel meg a kiságyam, inkább az ágyneműtartó ládában szeretek üldögélni és csintalankodni. Esténként apát is leborítom az ágyról, odabújok az ölébe, betakarózunk, és együtt játszunk a babával, meg nézzük a tévét. Apa a legjobb játszótárs, hagyja magát lelökni az ágyról meg azt is hagyja, hogy meg-megharapjam. Anyuci nem hagyja, hogy megharapjam, és az ágyról se lehet lelökni, mert mellette van a kiságy. Nagyon-nagyon sokat játszunk és bohóckodunk együtt. Ha hozzánk jön vendégségbe az ember, könnyen találkozhat apával az én kis harisnyanadrágommal a fején, vagy velem az anyuci bugyijában. Kicsit ugyan még nagy rám, de ha oldalt megkötik, nem csúszik le.

 

Itthon nagyon szép volt a Karácsony ünnepe. A karácsonyt itt töltötte, az egri nagymamim, a testvére, Ali bácsi, és az unokanővérem is. Így aztán nagyon családiasan és sokan voltunk. Annyi pakolni, meg főzni való volt, hogy apa a karácsonyfát már előző nap feldíszítette. Reggelre a fa dőlt, ahogyan az lenni szokott, így elölről kellett kezdeni az egészet. Apa ezen már fél tízkor ideges volt. Mérgében végül egy virágcserépbe nagy köveket tett, és azokkal támasztotta meg a fát. Apánál a végső megoldás, minden esetben a kő, ha megfigyeltétek, nemhiába vagyunk „kövecsesek”. A munkálatok közben egyedül a csúcsdísz tört el. A karácsonyfa díszítésről, mindenkinek volt sajátos elképzelése, a díszek felhasználást illetően, amit próbált megvalósíttatni. Délelőtt 10-kor a család olyan idegállapotban volt, ami semmilyen formában nem illett a szeretet ünnepéhez. 11.-ig mindenki kibékült mindenkivel, és a fa is állt, meg még világított is. Viszont tényleg elkéstünk a dolgainkkal egy kicsit. Egy órakörül megérkeztek a vendégeink és lett nagy sürgés-forgás. Forrtak, bugyborékoltak a finomabbnál, finomabb ételek lent mamikáméknál, Fent, ami konyhánkban, és még kint az udvaron is. Apa és Ali bácsi az udvaron, halászlét főztek bográcsban. Mamikám lent töltött káposztát rotyogtatott. Fent húslevest főztünk és sütöttünk mindenféle husit, meg süteményt. Amikor elkészült az egyik finomság, kezdték főzni a másikat. Velem közben mindenki játszott meg bohóckodott. A Jézuska végül este 9 óra tájban érkezett meg. A nappalinkban csillagszórók lobbantak, énekeltünk és megcsókoltuk egymást. Az egri nagybácsikám és nagynéném nem tudott itt lenni, de egy levelet küldtek, amit itt olvastunk fel. Az egri mamikám az örömtől reszkető hangon mesélte, hogy ott náluk a Jézuska azt hozta, hogy augusztusba gyermekük születik, olyan kicsi, mint Sára manó is volt, még tavaly Karácsonykor is. Mindenki nagyon boldog volt, fel is hívtuk gyorsan őket telefonon, hogy gratuláljunk, és Boldog Karácsonyt kívánjunk. Miközben mindenki az ajándékát kereste, jó mélyen beszívtuk a fenyő illatát és szertettel kacsintottunk egymásra. Gondoltunk Dédikére is aki lent várt minket, és arra Dédikére, aki a Mennyországból ünnepelte velünk a Karácsonyt. Sára Manó is kapott mindenféle szépséget, ami a fa alatt volt eldugva. Voltak ott babák, kis ruha Sárikának, meg egy nagy-nagy hintaló. Nem győztem csak hüledezni, hogy a Jézuska mennyi mindent bepakolt. Biztosan nagyon jó kislány lehettem! Mire megvacsoráztunk, már nagyon-nagyonkéső volt, talán még sohasem voltam ébren ilyen sokáig. De ki is akarna aludni ilyenkor. A karácsonyfa még hetekig hirdette, hogy Nálunk járt a Jézuska és hogy Sára meg Niki nagyon jó testvérek és kislányok voltak 2008-ban.

 

A Karácsony arra is jó, hogy sokáig nem kell menni dolgozóba, meg iskolába és sokáig vagyunk együtt. Karácsony első napján újra vendégeink voltak. Alíz nagynénim meg Gábor Nagybácsim jöttek bemutatni az új, érkező Kövecses babát. Meg is simogattuk a pocakját. De jó is lesz, valakivel játszani, aki hasonló korú hozzám. Végre én is idősebb és nagyobb leszek valakinél. Karácsony másnapján az egri nagymamimnál voltunk vendégségben.

 

A Szilveszter különösebb buli nélkül lezajlott de újra együtt töltöttünk öt napot. Apa éjfélkor pezsgővel keresztet rajzolt a homlokomra ésígy köszönt Sára Manónak Boldog Újévet.

 

Mára már visszatértünk a rendes kerékvágásba és éljük mindenapjainkat nem kevésbé izgalmasan. Most például Sára Manó névnapjára készülődünk.

 

De erről majd legközelebb. Legyetek Jók!

 

 

 

 

Szomolya, 2009-01-16

 

 

                                                        Sára Manócska

 

 

 

Kedves Manófalvi Manó Olvasóim!

 

M

ár nem csak írni tudok ám, hanem nagyon sok mindent beszélgetek is. Természetesen az első szavaim között volt a nem, mint egy igazi kis kobold manónak. A „nem”-et nagyon nyomatékosan használom. Akkor is nemet mondok ám, ha anyuciék megkérdezik van-e valami a pelusban, vagy a számban. Nem!!! Vitatkozni is szoktam. Ha anyuciék rám szólnak, hogy Sára Manó nem szabad, én határozottan válaszolok, hogy de. Sajátságos szótáram alakult ki, amivel kitűnően megértetem magamat. A Mikulás,a Télapó, itt van, hó a subája, jég a cipője, leng a szakálla. Zsák, zsák, teli zsák……………kezdetű dalból adódóan a Télapót, „Zsák-zsák”-nak hívom. Több szakember, sokat beszélgetne azon, hogy első szavaim között miért szerepelt a csekk, minden esetre ezt szépen csengően ki tudom mondani. Többtagú szavakat is használok, például a korábbi dédnagymamám megnevezésre szolgáló Dede, most Déjdii. Azt is tudom mondani, hogy Bébi, meg azt, hogy Kóla. És szépen utánzom az állatkák hangját. Sokszor dalra fakadok, énekelem, hogy la-la-la-la. És mint egy igazi Disco-manó, imádok táncolni. Ezt anyuciék nem imádják annyira, mert tánc közbe körbe-körbe forgok, többek között, ahogyan kell, de közben el–elszédülök, és volt, hogy emiatt elestem. Szerencsére nem sokszor estem. A legjobban úgy szeretek táncolni, hogy apa ölbe vesz és „riszáljuk így is, úgy is”. Úgy is, hogy forog velem, úgy is, hogy „lassúzunk”. Apaimád átölelni, finoman magához szorítani. És én is szeretem, ha magához ölel. Kedvenc számaim: „Riszálom így is, úgy is” a Madagaszkárt című rajzfilmből, a Halász Jutka néni dalai, a száncsengő, meg szél hozott, szél visz el. Ezek olyan összebújósak. A Bóbita meg olyan pörgős, rocky-zós. Közösen énekeljük, és mutogatjuk az „én kis kertet kerteltem” a „csip-csip-csóka”, „ég a gyertya ég”című örökzöldeket. Ezeket elalvás előtt énekeltetem a szüleimmel, meg Mamival, meg még a Déjdivel is. A múltkor majdnem sikerült elérnem, hogy Déjdi is táncra perdüljön velem, de szegényt akadályozta, hogy páréve csak járókerettel közlekedik. A járókeretét magam arra használom, hogy kisoroszlán a ketrecben-t játszom vele. Lent, mamikámnál, végre sikerült összetörnöm a több éve féltve őrzött porcelán angyalkát. A padlón nem akart eltörni, de én ügyesen kitaláltam, hogy kiviszem a nappaliba, ami kővel van kirakva, és ott vágom földhöz. Ha anyuék összeszedegetnék az ágy alá, szekrény alá, ágyneműtartó mögé bedobálgatott kincseimet, lehet előkerülne a tartalék cumikám is. Mivel szisztematikusan visszadobálok mindent, amit kiszedegetnek, így ezzel az elfoglaltsággal a szüleim felhagytak. Néha-néha bedobálgatok viszont nélkülözhetetlen tárgyakat is, mint mobiltelefon, szemüveg stb…..

 

 

Január 19.-én ünnepeltük a Névnapomat. Az újságban és a televízióban is bene volt, hogy ma a Sára Manók ünneplik a névnapjukat. Persze az lehet, hogy nem mindenki Manó, aki Sára, elvégre vannak óriások, törpék, boszik is. Sok játékot kaptam ajándékba, meg csinos ruhácskákat. Attól, hogy tél van, még majdnem minden nap kimegyünk sétálni, és hát akárhogyan nem mehet ki az utcára az ember, még akkor sem, ha nem Párizsban, hanem Szomolyán él. Apa, ha nagyzolni akar, azt mondja, hogy Sára Manó „Szomolya San City on the Beach”-ben lakik. Ebből semmi sem igaz. „Beach”-nem csak Szomolyán nincs, de még itthon sincs. Szóval még mindig a szomszédba, vagyis Mamikánhoz járunk zuhanyozni. A fürdőszoba befejezésnek lehetősége a messzi ismeretlen homályba vész.

 

Járnak hozzánk más babák is vendégségbe. Nagyon szeretem a babákat, a polcomon is és a vendégségbe jövő babákat is. Járt náluk a Kata baba, az egyik kis unokatestvérem. Ő alig fél évvel idősebb tőlem. Nagyot hancúroztunk, még itt is aludt a szüleivel. Olyat játszottunk, hogy „ki tud messzebbre dobni” a kiságyból. Pár napja meg itt járt a szomszéd kislány a „Zsani”. Neki is megmutattam minden játékomat.

 

Szépen nőnek a fogaim, már a kis szemfogacskám is bújik. Ezek a fogak néha megviselik az éjszakáimat, és ilyenkor, anyuékat sem hagyom aludni. Farkas étvágyam van. Imádom például a felvágottakat. Persze van, amivel nem lehet megetetni. Az etetést én igazán játéknak fogom fel, amiből következik, hogy gyakran bele markolok az ennivalóba és szétmajszolom. Meg próbálok kimászni is az etetőszékből, így aki kívülről néz minket, azt hiszi, hogy anyukámmal birkózunk. A legjobban úgy szeretek enni, hogy amit a szüleim esznek, azt kieszem a szájukból. Így fogyasztom például a csokit. Amit egyébként anyuciék esznek, sokkal-sokkal finomabb, mint amivel engem próbálnak tömni. Így ettem már korhely levest, hamburgert, füstölt szalonnát. Imádom azt a módszert, amikor anya kerget a kanállal, és futásközben be-bekapok valamit. Mindezek miatt a konyhánk evés után úgy néz ki, mintha kiéheztetett, félőrült mókusok szabadultak volna be egy éléstárba. Anya sokszor a falról vakarja le a vajat. Amikor apa legutóbb hazajött én éppen az etetőszékemből szerettem volna kimászni. A fenekem anya felé meredt, a fejem az ülésen pihent, így úgy nézett ki, mintha édesanyám a popsimba akarná tömni a sárgaborsó főzeléket. Apa csak annyit kérdezett: Nem lenne jobb fordítva? Anya meg jól le szokta hordani apukámat, mert ő majdnem megszakad a nevetéstől, amikor etet. Így persze előfordul, hogy amikor apa hazajön, épp az ő kedvéért bohóckodom. Szeretem apát megnevetetni, meg azt is szeretem, hogy összepuszil utána. Apa nagy szerelme anyukám, közepes szerelme Niki, és Sára baba apuci „ici-pici” szerelme. Igazi női allűrjeim kezdenek megjelenni, elvégre tetszeni kel apának. Van kis ridikülöm, amit a vállamra tudok akasztani és sétálok vele. Előszeretettel hordom, édesanyám bugyiait is. Nem mindig ott ahol azt kell,van amikor a fejecskémre húzom.

 

Képzeljétek a kertünkben január 28.-án kibújt az első hóvirág! Először csak a kicsi fehér bóbitáját dugta ki, óvatosan szertekémlelt, majd bókolva virágba borult. Jön a tavasz! Lassan, nagyon lassan ér ide, de az első színes üzenete már itthon van. Sára Manó pedig, 2009.-ben is nagyra nő!

 

 

Most zárom soraimat! Nemsokára jelentkezni fogok.

 

 

 

Szomolya, 2009. február 6.

 

 

 

                                                                                                          -Sára Manó-

Sára Manó  szótára

 

-                     baba: Baba. Adjátok ide a babát a játékpolcról. Vegyetek még babát nekem, mert nincs elég otthon.

-                     béjbii: Bébi.

-                     blabla: Labdát is vegyetek, nehogy már csak babákkal kellejen játszanom.

-                     csekk: Már megint valami sárga színű papírt hozott a postás, amitől a család ingerlékeny, ideges.

-                     Dijdij: Sára? Ki volt szebb baba mint Sára? –válasz: Dédikém. De azért Sára a legszebb.

-                     dejdii: Dédmami is perdüljön táncra, micsodadolog az,hogy csak úgy ott ül a járókerete mellett.

-                     ko-ko: Jó lenne, ha nekem is adnátok abból a barna italból, amit ti egyébként literszámra vedeltek, mert feltételezem, hogy finom.

-                     kuu: Felszedek még egy követ az útról, hazaviszem és hozzáteszem ahhoz a 4,5 kilóhoz, ami a kis kosaramban van. Elvégre én is Kövecses vagyok.

-                     nem: (Értsd értelem szerint)

-                     mamma: Adjatok valamit enni, de azonnal, éhes vagyok, mint a farkas. Jó lenne egy-két falat abból is amit ti esztek.

-                     Pa-pa-pa: Apuci.

-                     tá-tá: Apa kapj fel, tegyél be valamilyen jó kis zenét és táncoljunk.

-                     te-te: Teát kérek, de ráér azonnal is,vagy hisztizek.

-                     Vzz: Szomjan halok, vizet kérek

 

Kedves Manópajtásaim!

 

Ú

gy éreztem ideje belenyúlni a párnába és tollat ragadni, annyi minden történt velem. Apa felköszöntött Valentin nap alkalmából. Hiszen én vagyok az ő ici-pici szerelme. A nagy szerelmét, anyucit és a közepes szerelmét, Nikit is köszöntötte. Apától egy szép mondókás mesekönyvet kaptam. Benne vannak a kedvenc mondókáim:

 

Apa valami nagyon finomat főzött nekünk. Volt benne minden, amit csak szeretek. Még koktélt is kevert, finom, csokisat, kakaósat. Abból, Sárika nem kapott, mert egy pici csoki likőr is volt benne. Bezzeg Niki csak úgy itta, még az anyuciét is megitta, mert anya nem szereti a kakaót. Írígységből fel is vettem a bugyogóját, rajtam volt egész nap. A pelusomra éppen ráfért, még csomót sem kellett kötni rá, hogy ne essen le. Az anyuciéra mindig kell még csomót is kötni. Előszeretettel hordom mami bugyiait is. (Apa gatyái nem állnak nekem jól.) Apuci mondta is, hogy le se tagadhatnám, hogy Nő vagyok. Tény, hogy nagyon öltözködni kezdtem. Már nem mindegy milyen cipő van rajtam, vagy melyik kis ruha. Vannak kedvenceim. Ruha ide, ruha oda a legjobb azért meztelenkedni. A hűvös ilyenkor fel –felingerel így a minap anyucit totálisan sikerült összepisilni, csak úgy csurgott róla. Át is kellett öltözködni szegénynek. A territóriumomat igyekszem megjelölni, mint a kiscicák. A kedvenc vadászterületem anyuék ágya, a kiságyam, a ruhás láda. El-elhódítok területeket mami ágyából, meg az egri mamim ágyából is. Egri mami azt mondta: Nem baj- ez szenteltvíz. Képzeljétek, a babakocsimat már nem használom. Anyával hétköznap gyalog megyünk a boltba. Ott néha úgy viselkedek, mint akinek otthon nem adnak enni. A felső ABC-ben már meg szoktak kérdezni, ha megyek, hogy: Sára nem vagy éhes? Persze én mindig éhes vagyok és anyuci néha nagyon szégyelli magát. Pedig igazán nincs miért szégyenkeznie, csak hát, ki tudna ellenállni annyi finomságnak. Ott adják a legfinomabb parízer szeletet. És Annamaria néni, az eladó néni, olyan kedves, mindig szeretne örömet szerezni nekem. Azt is megengedi, hogy felálljak a kirakatba, és ott sétálgassak. A szomolyaiak, meg is szokták nézegetni Sára Manót a kirakatban. El szoktam gyalogolni az alsó boltba is, meg a postára. Sára Manót mindenhol ismerik, és igazán nagyon örülnek, ha találkozunk. Apával hétvégenként óriásikat szoktunk kirándulni. Megyünk, mint felfedezők, járjuk az udvaron a dombokat, másszuk a sziklákat. Én közben összegyűjtök annyi követ, amennyit csak tudok, tapisgálok a pocsolyában. Anyuci el van szörnyülködve, amikor haza megyünk, mert Sára Manó néha nyakig sáros. Apának elmondja, hogy: Bezzeg te mindent megengedsz Sárának, de ő is megenged mindent. Vagyis, nem szoktam megkérdezni, hanyat fekhetek-e a hóban, felszedhetem-e a söröskupakot, megtéphetem-e a macskát, belenyúlhatok-e a tócsába. Inkább hanyat fekszem, felszedem, megtépem, és belenyúlok. Anya meg jókat nevet rajtam és nagyon elfárad, szegény.

 

Még mindig nincs vége a télnek, nagy hó esett Szomolyán. Sajnáltam a kis virágokat, amik már kidugták a fejecskéjüket, mert a hó eltakarta őket. A hóvirágok meg már virítottak is, és most mind el vannak hóval temetve.  Megint tudunk szánkózni. Apa megígérte, hogyha nagyobb leszek, építünk hóembert, akkorát, mint én vagyok. A fejére fazekat teszünk, a kezébe seprűt adunk. Már nagyon várom! Azért most már a tavaszt is nagyon várom. Anyuék szerint, már csak egy párat kell aludni és tavasz lesz.

Mára zárom soraimat! Várjátok az új levelemet!

 

Szomolya, 2009. február 19.

 

                                                                                                          Sára Manó

 

 

Tisztelt Manókollégák!

 

N

agyon jó kedvem van, mert visszavonhatatlanul eljött a tavasz. A napocska gyakran süt, és hívogat ki a szabadba. Apucival a hétvégeken alig várjuk, hogy reggelenként hasunkra süssön a nap, anyuci már öltöztet is, még a reggeli előtt és megyünk kirándulni. Megnézegetjük mi újság lent mamival és Dedével, átmegyünk, meglátogatjuk a barátnémat, Nenét, Piros nénit, a szomszédban. Nene egyedül él, neki is van unokája, de ő nem Szomolyán lakik. Már korán átmegyünk, ahol felborogatom a szódásüvegeit, a gyékény vázáját, szétdobálok egy marék kavicsot a konyhában, kipocsolom a vizet a felmosó vödörből, összemászkálom a frissen felmosott konyhát, hogy ne unatkozzon szegény egész nap. A szobában megnézem, hogy a baba a helyén van, és megkóstolom a süteményét. Mindig süt valami finomat, lekvárosat, vagy gyümölcsöset, amit Sára Manó nagyon szeret. Amikor elkészítettük Piros néninek a napi programot, még egy kicsit az udvarán megtapossuk az ereszt, belelépünk a kutya tányérba, megcibáljuk a kutyus farkát, aztán megyünk tovább apucival, mert még sok felfedeznivaló van. A kertünkben, mint színes bohócok bolondozva mosolyognak és bujkálnak a kövek között a nyíló krókuszok, meg a kék és sárga, törpe írisz. A tél szomorú, fakóságát itt is ott is vidám színkavalkád töri meg, hangolva a Manókat a csintalankodásra, a pajkosságra. A virágok között méhecskék kergetőznek, már most szorgalmasan gyűjtik a virágport. Sára Manó persze, a méhecskéket megkergeti, és a cicákat. Apuci szerint, amikor akis piros sapkában, piros kabátkámban bújócskázok, ugrabugrálok a kertben, az tényleg olyan, mintha egy kis kobold manó, megszálná az udvart. Mivel a vizes helyeket módszeresen megtalálom, alaposan össze szoktam sározni, vizezni magamat. Amikor kivándoroltuk magunkat, felballagunk haza. Anyuci mindig szörnyülködik, hogy úgy nézek ki, mint a kismalac. Mivel ilyenkor apát is magammal vonszolom, ő is úgy néz ki, mint a nagymalac. Farkasétvágyam lesz. Már nagyon várom, hogy apukámmal messzebbre merészkedjünk, túl a dombon és határon. Meg szeretném ismerni az egész világot. Egyelőre a világ számomra Miskolc-Eger határokon belül létezik. De széles-e világ legszűkebb környezetem, kertünk, udvarunk is. Van itt számomra mező, azon gödrök, lyukacskák, sziklák, kövek, azokból hegyek, közöttük temérdek virág, fák, bokrok, búvóhelyek, pihenőkövek, meredek lépcső, napfényes sétány, hűs liget, ásott föld, konyhakert. Be sem lehet járni, át nem lehet látni és csodálkozni egyszerre. Számomra ez a leggyönyörűbb hely a földön.

 

Már korábban említettem, hogy apa „Kövecses létére”, nevéhez hűen „kőmániás” is. Egyik szép, tavaszi reggelen arra ébredtem, hogy ismét megáll az úton az a nagy kamion, ami el se nagyon fér a Bercsényi úton. A nagy autó telis-tele volt kővel, amit mind lezúdított nekünk. Az akció közben majdnem leszakadt az utcánk teljes villamos és kommunikációs, légvezetékes közműve, mindenféle autós és gyalogosforgalom, lehetetlenné vált és a kövek mellett, vörös agyag öntötte el az utcát és az udvart. A nagy teherautó végre nagy nehezen úgy tudott elmenni az utcából, hogy az nem dőlt össze, de helyette jött egy legalább ugyanakkora traktor, és két órásmunkával járhatóvá tette az utat és járhatatlanná az udvarunkat. Apa majd kiugrott a bőréből örömében, mert szerinte ebben rengeteg hasznos anyag van, amiből ő utat, sétányt, falat, babaházat és kastélyt épít. Ő már látta is lelki szemei előtt. Anya és mami, nem lát a lelki szemei előtt semmit. Illetve csak a botrányt azok részéről, akik estelegesen az utat közlekedés céljaira szerették volna használni, valamint, hogy hamarosan nagy sár lesz, az eső leviszi az agyagot a főútra is, a kövektől lépni nem tudunk, és látják, hogy az lesz, hogy apa az egyik helyre elviszi apránként a köveket, aztán újra felszedi, és megint máshol leteszi. Apa ezzel szemben állítja, hogy szelekciós válogatást csinál, és ettől csak még szebb lesz az udvarunk, mint egy igazi várkastély. Apuci végül is tényleg meg szokta oldani a kő vészhelyzetet, az udvarunk valóban hasonlít kicsiben, az Észak-amerikai Sziklás hegységre. A baj csak az, hogy apa nem tudja mindig eldönteni, hogy inkább velem foglalkozzon, inkább a kövekkel, vagy a tényleges hivatásnak éljen. Így mindennel eléggé lassan halad, mert talán mondanom sem kell a végén engem, anyát, Nikit és Mamit, Dedét választja elsőként, mert nagyon szeret minket. A kövek csak ezután jönnek és a legvégén a sornak a macskák. Március 8.-án is inkább főzött nekünk a Nőnapra valami finomat és nem a „kövecseskedéssel” foglalkozott, pedig nagyon jó idő volt. Apa kitett magért és már kora reggeltől olyan ínycsiklandozó illatok szálltak a konyhából, mint valami osztályon felüli étteremből, és nem győztük nyelni a nyálunkat visszafelé, hogy az ne csorogjon ki a szánkból. A menü legényfogó leves volt, és szezámmagos rántott husi, hozzá finomságos tejfölös uborkasaláta. Mint kiderült Sára Manó is szereti a legényfogó levest, és a rántott husit is. Majd megtanulom apucitól én is a fortélyát, ha majd később legényt akarok fogni. Apa valahogyan elvárja, hogy nekem meg Nikinek belé kellene szerelmesnek lennünk, és nem más legények fogdosásával eltölteni az időt. Ez nekem még sikerül is, mármint szerelmesnek lenni apuciba, amúgy Manó módon, de Nikinek már nem megy, neki más legényeken jár az esze. Apunak van egy kardja otthon, régen azzal sportolt. Ma a cumimat szokta kiszedni vele az ágy mögül, a szekrény alól, ha bedobom. Várja, hogy talán nemesebb jövő is fog várni arra a kardra, és tervezi, ha nálam is, és nővérkémnél is sorba állnak a legények, avval kergeti haza őket. Apuci ugyanis nagyon szeret vigyázni ránk.

 

Áprilisban másféléves leszek. Kinőttem az alvós babakocsimat, és a sétálósat is. Ma már leginkább gyalog közlekedek, és egyre-másra egyedül, úgy hogy nem engedem fogni a kezecskéimet. Anya valahonnan előhalászott egy ülős babakocsit, amiben még elférek. Szép kis pödri frizurám nőtt, amit már össze is lehet gumizni. Tizenkét foggal mosolygok, és mivel egyetlen perc nyugtom sincs, fogalmunk sincs hány kiló vagyok. Szerintem 12-és 13 között. Kedvencidőtöltéseim között szerepel a meztelenkedés, és a bevásárlás. A meztelenkedés nálam nagy hancúrozással jár, és az ágy teljes összepisilésével. Ha a kárpit nem nagyon akarja beszívni, segítek egy kicsit és beletiprom. Korábban említettem mekkora sztár vagyok a helyi Coop ABC üzletében, de el kell mesélnem, hogy a Mezőkövesdi TESCO-ban is kezdenek emlegetni. Van ott nagy gurulós bevásárlókosár, amibe Sára Manó is bele tud ülni, így nem kell vásárlás közben a babakocsiban gubbasztanom. Szemügyre veszek mindent, ami csak megtetszik, sőt így kézügybe is tudok venni sok mindent a polcokról. Kézügybe vevés után a nekem tetsző dolgokat magam mögé dobom a kosárba, de be kell vallanom, hogy egészen rossz célzó vagyok. Szerintem azért hátrafelé ti sem nagyon tudnátok jól célba dobni! Ha valamit sikerül a kosárba hajítani, annak nagyon örülök és hangos sikítással tudatom szüleimmel eredményemet. Volt olyan eset is, amikor a cumimat dobtam be a pult alá és apuci hason fekve vette ki,abból a célból, hogy befejezzem a hisztizést. A Tesco-ban viszonylag kevés hason fekvő vásárlóval lehet találkozni, így anyuci kicsit szégyellte magát miattunk. Ezt követően anya, összeszedi a földről, amit mégis haza akarunk vinni. A pénztárnál szétválogatjuk, amit ki is akarunk fizetni, és ami csak úgy véletlenül beledobtam, de nem akarjuk kifizetni, sőt nincs igazán szükség rá. Szerencsére a huncutság rám van írva, így nem nagyon kell a pénztárnál magyarázkodni. Anyuci több alkalommal kijelentette, hogy többet nem jön velünk boltba, de még sohasem hagyott minket otthon.

 

Nagyon várom az áprilist. Jön majd apukám névnapja, Niki születésnapja és a szüleim első házassági évfordulója. Anyu és apu még mindig nagyon szeretik egymást. Az eltelt időben még csak egyre jobban és jobban beleszerelmesedtek egymásba. A legjobban akkor érzem magamat, ha csókolózás közben, csillogó szemmel rám néznek mind a ketten. Ilyenkor huncutul rájuk kacsintok, mert már kacsintani is tudok. Boldogan felkacagok, mert tudom, hogy amíg ők szerelmesek egymásba, addig én is nagyon-nagyon boldog Manó lehetek. Ha pedig én szeretem őket, akkor ők is szerelmesek maradnak egymásba. Nagyon vigyázok rájuk, és nagyon szeretni fogjuk őket Nővérkémmel együtt.

 

 

Szomolya, 2009. március 11.

 

 

                                                                                              Sára Manó

 

 

 

Kedves Manófélék!

 

M

ai levelem kicsit váratott magára. Ennek oka, hogy most már szüleimmel többet vagyunk kint a szabadban, mint bent. Sokkal többet sétálunk, csavargunk, járunk a játszótérre. Én sem nagyon szeretek bent lenni. Amióta csak egyszer alszom napközben, este valóban elalszom fél tíz tájékán, viszont már reggel hat, fél hét körül felébredek. Megiszom a kakaómat, és már legszívesebben mennék világba, de apa és anya olyan nehezen térnek magukhoz, hogy fél nyolc is elmúlik, mire el tudunk indulni. Nagyon-nagyon jó idő van. Az udvarunkon üde zöld lett a fű, szinte hívogatja játszani az ember lányát. A fű között tiri-tarkán virít a pitypang, amit én csak „pimpónak” hívok. Nem lehet megállni, hogy ne szedjek belőle csokrot édesanyának és maminak. A pimpó egy-egy alapos leszedés után szaporodik, mert egyre több lesz. Az egyik délután apa tönkre akarta tenni a zöld-sárga szőnyeget, hozott egy nagy zúgó gépet és lenyírta vele a füvet. De másnapra pimpók újra kivirítottak és még többen voltak, mint fűnyírás előtt. Szerintem lehúzták a fejüket, hogy megmenekülhessenek. Nagyon szeretek virágot szedni, kár, hogy apuci nem minden virágot enged leszedni. Rendszeresen gyepálom a kövirózsát, és a kék szibériai gyöngyikét. Tetszik a rikító nárcisz is, olyan murisan nagy feje van neki, de apa nem engedte leszedni őket. Apa nem tudja, mire jó a virág, ő csak gyönyörködik bennük, pedig én egyiket-másikat meg is eszem. A pongyola pimpóból egy idő után szőrös buci lesz, ami istenien repül, ha belerúgsz. A szétszálló kis szőresernyőket meg lehet kergetni. A játszótérre felszerelték a hintákat és én úgy döntöttem, imádok hintázni. Akár 30-40 percet is el tudok tölteni hintázva, vagy egyedül, vagy a szüleim ölében. Már hintáztam Egerben is az Érsek kertben. Otthon szobahintánk van, de apa már készíti a kinti hintát. Nagybácsimmal nagy, vastag fákat vágtak ki. Apa a fákat meghámozta, most száradnak. Az én apukám soha életében nem épített hintát, de most, mert a kislányának építi, mindenféle tanulmányozásokat és szakmai tanácskozásokat folytat szomolyai hintatulajdonosokkal. Apuci elsősorban biztonságos hintát akar nekem építeni, így a hinta, süllyesztett lesz, le lesz betonozva, meg lesz vasalva, meg lesz támasztva, ki lesz cövekelve, földrengésbiztos lesz. Apa polírozni, festeni, lakkozni, szeretné, homokágyba akarja tenni. Tulajdonképpen senki nem tudja követni, hogyan is akarja elkészíteni. Ilyen műgonddal hinta még soha nem készült a világon. A védő néninek is van hinta az udvarán. Amikor anya megkérdezte hogyan csinálták, csak annyit mondott leástuk és kész, azóta is áll. A mi hintánk még nem áll, de hasonló biztonsági előkészületeket völgyzáróhidak építésénél szoktak tenni. Az igazság az, hogy az én apukám ilyesmihez nem is ért, de mivel nagyon szeret, így biztosan szép kerti hintám lesz hamarosan, vagy egy kicsit később. El is felejtettem mondani, hogy elkészült a fürdőszobánk, úgy háromnegyed év alatt. Olyan szép lett, hogy én is ott fürdöm esténként. Itt aztán lehet lubickolni meg pancsolni, összefröcskölni aput! Igazán hangulatos így fürizni, hogy közben szól a rádió, habzik a víz, apa szivaccsal csikizi a hátamat, nézegetni tudom magamat a tükörben.

A Zsani Manó meg, a Bence Manó rendszeresen jár hozzám játszani az udvarra. Az anyukák nyugodtan tudnak beszélgetni az udvaron, mi meg labdát kergetünk a fűben. Ha el is esik valamelyikünk, nem tudja megütni magát. Apa nem győz betelni a Manók látványával és nagyokat nevet rajtunk. Készült is rólunk egy csomó fénykép. Apa rendkívül érzékeny a kertre, de amikor együtt vagyunk, csak csillogó szemmel néz minket, vagyis hogy engem, és nem szól, amikor leszedjük a kövirózsát, felrúgjuk a kerti törpét, letapossuk a tulipánt, megtapossuk a macskát arrébb gurítjuk a sziklakert köveit. Fali és Pofika, nevű cicáink, rendszeres üldöztetésnek vannak kitéve részemről, mert mindig igyekszem megtépni őket, de még mindig kitartanak, nem bujdostak el. Piros néni barátném, Bobi nevű kutyája hasonló üldözött sorsot él, de ő is megvan és még csak meg se ugatott egyszer sem, pedig őt rúgtam már le játékból a teraszról. Esténként apa a helyre állítja az udvar testi épségét.

 

Képzeljétek! Anya és apa egész napra együtt hagyott Mamikámmal. Édesanyám lassan visszamegy dolgozni. Nagymamámmal leszek együtt sokat. Mindenki izgult, hogyan telik el a nap, de semmi baj nem volt velem, csak mami fáradt el rendkívüli módon, mert mindenhová szaladgált utánam. Beszaladgáltuk az egész házat, lent és fent, voltunk az udvaron és sétálni is. Mami közben még Dédit is ellátta. Nagyon szívesen voltam vele, és leszek máskor is. Mamikám a legtürelmesebb hozzám, mindig nagyon szépen elmond dogokat, még akkor is, ha nem szabad valamit. És a legszebben is ő énekel nekem, még hangja is van, ami apának nincs, ennek ellenére ő is szívesen énekel. Az Ugrifüles című meséből énekelgeti az „Ugri a bokorban vígan játszik…..” kezdetű dalt, és legtöbbször mindig ezt. Apukám sokmindent tud, és szerintem nagyon okos, de énekelni, és mint fentebb állítottam szerelni egyáltalán nem tud, ennek ellenére mindig próbálkozik vele, néha sajátos eredményekkel.

 

Nagyon szépen tudok beszélgetni, válaszolok is bizonyos kérdésekre. Például ha nagymami megkérdezi, hogy: „Mi nagymaminak Sárika?”- Vijág. Apának Sára manó, kincs. Anyának „pulutó” vagyok, amit senki nem tud mit is jelent pontosan. Megsúgom nektek, hogy a „pulutó” anya szeme fénye, lelke öröme, virító szépsége. Ennyit jelent, semmi mást. Nikinek Cica vagyok. A pimpót is gyönyörűen kimondom, és azt, hogy csótány. Van egy ilyen játékom, ami apa szerint nem is csótány, hanem csíbor, de azt nehezebb kimondani. A csótány sokkal gusztustalanabb, de azt legalább ki lehet könnyen mondani. Ha pedig azt akarom, hogy anya, nagymami és apa sorba üljenek, azt mondom nekik, hogy csüccs. Esténként még mindig lemegyünk hancúrozni a Dédiékhez.

 

Nagyon szeretem ezeket az együtt töltött estéket. Sára Manó ilyenkor valóságos show műsort rendez. Együtt főzök például a „Hal a tortán” című televíziós műsor szereplőivel. Mami kék táljában összegyűjtögetek porcelán kutyát, követ, masnit, díszterítőt, papírfecnit, és ezeket összekavargatom. Mi lesz belőle? Apa szerint, becsinált leves. Meg is szoktam kóstoltatni. Szívesen bújócskázom, de még szívesebben keresem Dédit itt-ott, például az asztal és a fotel alatt, a sarokban, a sütőben és a hűtőben, akkor is, ha szegény, mindig ott mosolyog rajtam, az ágyán.

 

Mostanában azonban, amíg kint világos van, engem nem lehet bekényszeríteni semmilyen zárt területre. Ha mégis megpróbálkozik evvel valaki alapos hisztit rendezek. Így van, amikor este kilenc is elmúlik, mire fürdeni kezdek. Ennyi napi hancúrozás után igazán elfáradok, a cumikámat sem dobálom szerte szét. Inkább odabújok anyához, és csendben elalszom.

 

Jó éjszakát Manócskák! Álmodjatok szépeket!

 

 

Szomolya, 2009. április 17.

 

                                                                                                          Sára Manó

 

 

 

Kedves Manók, Makinyulak, és Koboldmakik!
 
M
a már szinte nincs olyan szó, amit meg ne tudnék ismételni a magam manó módján a szüleim után. Utánozom őket, mint a kismajom. Na jó, olyan dolgokat, mint a páviánmajom, krokodilus, lépegető eszkavátor még nem tudok kimondani, de például kimondom, azt, hogy csinglingling. Még apukám is nagyon nehezen mond ki egy-két szót, amikor olyasmiről beszél, hogy szociábilitás, retrospektív, neki is összeakad a nyelve. Szerintem az öt legszebb manószó: brumma, csinglingling, hopiter, kincsss, pimpó. Összetettebb dolgokat is mondok, például azt, hogy: „nem jó”. Apa ugyan elkezdte írogatni, Sára Manó szótárát, de már annyi mindent mondok már, érthetően és tisztán hogy lassan-lassan nem lesz értelme folytatni. Testvéremet, Nikit „Niná-nak” szólítom. Esténként, feje tetejére állítom a szobáját, lerámolom a pipere cuccait, és szétrámolom a játékaimat nála is. Apa segít, és estére beillatosít a legdrágább parfümjeivel, egyszerre többel is. Néha tényleg olyan, mintha rám borult volna az illatszerbolt kirakata. Imádok az ágyában hancúrozni, apucival jól összetúrjuk az ágyneműjét. A tükör előtt úgy próbálom sminkelni magamat, ahogyan Nikitől látom. Cirógatom a pofikámat a pamacsaival. Nem is csoda, ha néha alaposan ki is borítjuk a tesómat. De csak szeretetből! Az, az igazság, hogy nagyon szeretem őt, azért is utánozom, még az öltözködését is. Néha magamra húzom a topjait.
 

Anya mostanában „Rongyvár Pulutónak” nevez. Aki nem érti, hogy anyának miért is vagyok, Rongyvár Pulutó, annak elmagyarázom, hogy anya imád és nem is tudja elmondani, mennyire, ezen kívül rendkívüli mértékben huncut betyár virgonc is vagyok. Így aztán csak azt mondja, hogy Rongyvár Pulutó, mert erről sem lehet elmondani, hogy milyen, és hogy, hogyan is néz ki. Nagyon-nagyon szép! Ti láttatok már Rongyvár Pulutót? Így néz ki:

Kép

 

 
 
 
Rongyvár Pultutó
 
A kerti hintám olyan jól sikerült, hogy apa vérszemet kapott és épített nekem egy homokozót is. Hasonlóan katasztrófabiztos lett, mint a hintám, viszont egy hét alatt készen lett,vagyis majdnem, mert lefestve még mindig nincs. Szerintem a festésre apa külön tanulmánytervet fog készíttetni, és tanulmányozza a néhai, nagy homokozó lefestők, Munkácsy Mihály bácsi, és Csontvári Kosztka Tivadar bácsi napjainkra megmaradt, lefestett homokozóit. A homokozó kedvenc játszóteremmé vált, és a hintát sem rontják el minduntalan, mint lent a játszótéren, a faluban. Szerintem, ha apucit szépen megkérem, hullámvasutat is épít nekem az udvaron, amire belépőjegyet szedünk. A pajtásaim még mindig járnak hozzánk, de mivel játékaim olyan jól sikerültek, féltékenyebb vagyok, mint eddig. Elvégre mindenkinek van apucija (jó esetben) építsen minden apa a gyerekének hintát, meg homokozót, ez a legkevesebb. Apa már komolyabb dolgok építésre is vállalkozik, most kerti lépcsőt szerkeszt. Lépcsőre még egyáltalán nem hasonlít, de mi komolyan hisszük, hogy kerti lépcső lesz egyszer belőle, ha máskor nem akkor a következő évben. Apa állítja, hogy nagyon szép lesz. Szerintem apa hamarosan hozzákezd, csak úgy a két kezével nekem és Nikinek házat építeni. A hozzávalókat majdcsak összeszedi innen-onnan az évek alatt. Végül is ráérünk. Amikor az erre járó ismeretlenek megkérdezik, hogy mit építünk abból a sok-sok kőből, amit apa idehoz és hozat a Bükkalja széles vidékéről, anya csak tömören annyit mond piramist. A kőgyűjtő mániámat biztos, hogy apától örököltem. A múlt este még a sapkám alól is kő esett ki, senki nem tudja, hogyan kerülhetett oda.
 
Tájékoztatlak titeket, hogy 2009. május 07. napján kimondtam saját nevemet, miután egy néni megkérdezte a patikában, hogy: Hogy hívják ezt a babát? -Sája. Apa nevét is kimondom: Olti, Dédi pedig: Óza. Anyuci: Gii, Tesóm: Nina. Az egri mamim Erzzsi. Az idősebb néniknek úgy köszönök, hogy pápá, csaó. Röpke két hét alatt, nagyon sok mindent megtanultam mondani. A jépa, kumpi, tészta, bab sikeres kimondását követően, a szüleim várják mikor sikerül kimondani a jókai bableves nevét, amit egyébként nagyon szeretek. Anya jól szétnyomkodja benne a babot és a répát. Rengeteget eszem, elsősorban tésztát. Ezt nagyon szeretem. Ha eleget jajgatok érte, mami és apa bármikor főz nekem tésztát, még vacsora után is. Megfigyeltem, hogy ha apát összecsókolgatom, bármit megcsinál nekem, például lefekvés után is hoz vizet. Így aztán rendszeresen eljátsszuk, az: apa víz, víz, puszi, puszi, pápá, arra, arra, című játékot. Ez arról szól, hogy: apa, ha egy kicsit is szereted a lányodat, akkor azonnal hozol neki vizet, itt van érte puszi, na nyomás igyekezzél.
 
Megérett az idei, szomolyai, mézédes fekete cseresznye. Olyan feketék a bogyói, mint Sára Manó szemei, és olyan fényesek, hogy Sára Manó látja bennük a tükörképét. Van a fán is, az udvarunkon. Amikor lakmározom belőle, szép lila lesz a pofim. Ez az a csemege amitől mi, szomolyaiak olyan egészségesen és sokáig élünk. Állítólag egyszer kutatók meg akarták figyelni, hogy meddig élnek a szomolyaiak a rövidszárú, mézédes fekete cseresznyétől, de nem sikerült megállapítani, mert a figyelés közben a kutatók megöregedtek és meghaltak. Így aztán a mai napig titok, hogy milyen sokáig lehet élni annak, aki szomolyai mézédes fekete cseresznyén nő fel, mint például én is.
Ha más dolgotok nincs, látogassatok el hozzánk Cseresznyefesztiválra. Mi már nagyon készülünk rá. Idén, talán még nagyobb buli lesz, mint tavaly. Velem is biztosan találkozhattok az utcán sétálgatva. Ahol anyucival és apucival egy manóantennás kis Rongyvár pultutó csíntalankodik, az egészen biztosan Sára Manó lesz.
 
Most zárom soraimat, megyek apucival hancúrozni. Puszi.
 
Szomolya, 2009. június 7.
 
 

                                                                                  Rongyvár Pultútó

 

Kedves Manótársaim!

 

M

ost először igazán elkapott egy kis torokgyulladás, vissza is estem. Lázam volt, és nagyon nyűgös voltam. Nagyon nehezen vetem be azokat a rosszízű gyógyszereket. Talán ti is megértitek milyen nehéz az, amikor egy manó szájába és fenekébe mindenféle bogyókat gyömöszölnek bele. A kicsi fenekemből eddig csak bogyók jöttek ki, úgy tudom arra is való, akkor most miért rak bele anya kúpnak nevezett bogyót. Éjszakánként a szüleim együtt sírtak velem, amikor a magas lázam miatt, muszáj volt bogyózni. Sok rosszat át lehet vészelni, csak beteg ne legyen az ember! Ma viszont már jobban vagyok, a lázam is elmúlt, úgyhogy meg is ragadom az alkalmat erre a naplófejezetre.

 

Ha hallanátok, mennyi mindent beszélgetek! Már nem csak az első szótagokat ismétlem meg, hanem hosszú szavakat is könnyedén kimondok. Mondjuk például azt, hogy hintaló, pókháló. Kedvenc modókáimat is elmondom, az „ecc, pecc, kimehetsz”-ből, az „ugorj cicát”. Anyukám és apukám ezt úgy tanította meg, hogy a buszban nem csak a kiskrampusz, hanem én is benne vagyok, hogy szerepeljen benne egy Manó is. Amikor pedig ott tartunk, hogy elindult a busz, csak a kiskrampusz esik ki a baba, Sára manó benne marad. Fontos, hogy a vége jól süljön el, mert akkor én boldog vagyok. Tudom a kenderzsuppot is. Egy-két szót igazán kitekerek, amiből nagyon jópofa dolgok származnak. A babakocsimat, például, bakokónak nevezem. A játszótéren lévő libikókát meg likukunak. A tévé távirányító, édesapám szerves részét képezi, esténként csak az ő kezébe lehet. Anya szerint ettől érzi magát igazán férfinek a családban. Szüksége is van erre, ennyi nő között. Én a televízió távirányítót, tavítototónak nevezem, és néha megpróbálom elcsenni tőle, sikerül is. Mondatokat is mondok, például azt, hogy:

-                     Baba tentél!

-                     Tíz óra múlt, kell tentélni.

-                     Baba alukál.

 

Ilyen árnyaltan kifejezni magamat, egy-két hét alatt tanultam meg. Azóta szinte átbeszélgetem az egész napot. Olyan is volt, hogy álmomban beszéltem, konkrétan azt mondogattam, hogy Törperős, törperős. Kifejezőkészségem odáig fejlődött, hogy folyékonyan hazudok. Apa le is vonta tanulságként, hogy ez velem született képesség. Az ugyanis természetesen képtelenség, hogy tőle örököltem. Váltig állítom például, hogy bilibe pisilek és kakilok, pedig ez nem így van. Azt is mondtam a minap, hogy anya kakilta le a lepedőt, pedig én voltam. Ha mamikám megkérdezi, hogy bántottam-e Sára Manót, gyönyörűen csengő hangon kijelentem, hogy igen és meg is mutatom, hogy a kezemen. Pedig nagymamim talán még hangosan sem szólt rám. Ő az egyik, aki mindent megenged nekem, a másik meg anya, apa, másik nagymamim, Erzsi és Nina, a tesóm. Így aztán előfordul, hogy direkt csínytalankodok, kiborítom a kis kosárból a játékaimat a földre, és ha megkérdezik,hogy: -Mit csináltál Sárika? –közlöm, hogy: Rumlit. Apa engedelmesen összeszedi a szétszórt babákat, köveket, hajgumikat, törpéket, kockákat, csipeszeket, de én újra és újra kiborítom. Játszunk, és közben nagyokat nevetünk. Az udvaron is sokat játszunk. A homokozómba, innen a szomszédból, Debrecenből hozott Ali, nagyon nagy bátyám homokot. Most tele van a homokozóm, és ez a homok jól tapad, lehet belőle tortát sütni, várat építeni. És jól koszolódik tőle a manó ruhája. Apával kertészkedni is szoktam, locsolom a virágokat, és vizet lapátolok. Ettől a homok beleázik a ruhába, és tényleg úgy lehet kinézni utána, mint a kismalac. Amikor nem vagyok beteg, sétálunk a faluban. Anyukám akkor is kivitt sétálni, amikor torokgyulladásom volt, azt monda, hogy a Napocska a legjobb gyógyszer. Le merek csúszni a játszótéren, már a nagy csúszdán is, pedig az meredek, és van vagy négy méter hosszú. Apa felvisz a létrán a magas fatoronyba, anyukám meg lent vár. Közben csak úgy repül Manó. Csúszdázás közben is szoktam huncutkodni, amikor senki nem figyel oda, fejjel lefelé csúszok le. Ebben az a jó, hogy kellemesen el lehet szédülni tőle.

 

Ninánál, kitört a nyári szünet, nem jár iskolába, így napközben is lehet huncutkodni vele, és ellopkodni a piperéit. Már két üveg egyébként márkásparfümje is az enyém. A szüleink nagyon megdicsérték, mert nagyon jó bizonyítványt hozott az iskolából. Most sokat lustálkodik, van, hogy csak délben kel ki az ágyából. Egyébként, amikor beteg voltam, sokat segített anyukámnak a ház körül, még főzött is egy finom nokedlit, amivel én is teleraktam a pocikámat. A bundás kenyeret is nagyon szeretem, amit süt, még sajtot is kever hozzá a tojáshoz. Szerencsére nagyon jó étvágyam van. Apucival néha még későeste is kisettenkedünk a konyhába egy kis parízert csipegetni. Apa esténként olyan jóízűen tud enni, hogy muszáj kapcsolódni hozzá. Anyu és apu még akkor is vacsoráznak, amikor én már alszom, pedig az este 11. körül van. Apa nagy tálcán hozza be anyukámnak a finom illatú levest, a púposan megrakott tányérokat. Apa azt állítja, hogy éhgyomorra nem lehet szerelmeskedni, és ezzel anyuci is egyetért. A felvett kalóriákat így le is dolgozzák, igyekeznek egészségesen élni.

 

Apa szabadidejében még mindig lépcsőt épít. Képzeljétek, már kezd tényleg lépcsőhöz hasonlítani. Ha nektek lépcsőt kellene építenetek, ti biztosan az alján kezdenétek. Az én édesapám, a lépcsőt a tetején kezdte építeni. Sokan igyekeznének, azt hiszem egy lépcsőt olcsón és gyorsan megépíteni. Apa ezzel szemben a lépcsőt lassan és elég drágán építi. Már van benne vagy tíz zsák száraz beton. Így nem fogja elfújni a szél. Ami készül, az nem díszlépcsősor, hanem a hátsó kertbe vezető hármas lépcsőfok, de már igen sok munka és igen sok beton fekszik benne. Anya sokszor kritizálta, hogy miért így csinálja, mert szerinte a kőművesek, akiket már sokszor látott lépcsőt építeni nem így csinálnák. Apa azt állítja, az ellenség megtévesztése miatt építi a lépcsőt, anya szerint, meg azért mert nem ért hozzá.

 

A cseresznyefesztiválon olyan jó időnk volt, hogy csuda. A buli három nap és három éjjel tartott. Rengetegen voltak Szomolyán. Sára Manó evett sok, sok cseresznyét, és rétest. Kaptam vásárfiát is, egy színes szélforgót, ami most a „bakokót” díszíti. Anyuci meg apucitól egy szép B betűt, ami a neve kezdőbetűje. A B betű egy szép láncon lóg, ami a nyakában van. Hordja mindig, amikor csak teheti, így reklámozza, hogy ő ezt apucitól kapta. A szomolyai fekete cseresznye az idén is mézédes volt. A másik kedvencgyümölcsöm a málna. Most van a dömpingje. Néha még a kis fülem is piros a málna levétől. Csak úgy tömöm magamba, meg se rágom, csak kilefetyelem a tányérból. Apa ígéri, hogy sok-sok gyümölcsöt fogunk enni ezen a nyáron. Már előre várom a barackot, a dinnyét, a szilvát, a körtét, szőlőt. Ha sok gyümölcsöt eszem attól leszek csak igazán egészséges. Nem hiányzik még egyszer a torokgyulladás.

 

Nyaralást nem tervezünk az idén. A mi nyarunk a nagy udvaron, a zöld fűben, a virágos kertben, és apának a lépcső kivitelezéssel fog eltelni. Remélem a szüleim szabadságon is lesznek és akkor még többet tudunk együtt játszani.

 

Zárom mára soraimat. Ne feledjétek, a rossz és eleven Manó, biztosan egészséges Manó. Nemsokára újra írok.

 

Szomolya, 2009. július 3.

                                                                                              Rongyvár Pulútó

 

 

Kedves Manófeleim, aprónépek!!!

 

N

agy esemény van nálunk, írok is gyorsan róla. Tegnap, 2009. július 2.-én kis unokahúgom született. Kövecses Lillának hívják és nagyon pici, gyönyörű manó baba. Már nem én vagyok a legkisebb manófülű a családban, van tőlem kisebb is. Lilla apukám testvérének manója. Még aznap el is mentünk megnézni őt. Apa gyorsan elmesélte nekem is, még egyszer, már 68.231-edszer, hogy hogyan is volt, amikor én születtem. Igaz, valahányszor elmeséli, kellemesen végigbizsereg tőle az egész testünk. Lilla nagyobb, mint én voltam születésemkor. Én egy nagyon-nagyon kicsi manócska voltam, apuci azért is hív még mindig Manócskának. Igazán szép kisbaba ő is, és még egy nagyot ásított is amikor megnéztük. Mivel, hogy ő is kislány apa meg is jegyezte, hogy ezek a Kövecses apukák, csak egyféle manót tudnak nemzeni. Így mi Kövecsesek tovább gyarapodtunk, sokasodtunk. Szomolyán vadul tombol a nyár, és tényleg csak úgy lehet kibírni a rekkenő hőséget, kora délutánonként, ha pancsizhatunk egyet az udvaron. Így apukám majd mindennap kiviszi az udvarra a kis fürdőkádamat, a kis medencémet, megtöltöm hűsítő vízzel, aztán levetkőztet csurira. Aztán, zsupsz, bele a vízbe! Ott aztán pancsolok világba, locsolom szerte széjjel a vizet. Még apa meg anya is csuromvizes lesz mellettem, pedig ők ruhában állnak mellettem. A víz szinte megrészegít, hihetetlenül imádok locsolkodni, fürdeni, pancsolni, lubickolni. Az sem érdekel, ha ilyenkor a sétálós ruhámban vagyok. Olyan is volt már, hogy készülődtünk valahova, és apával előre kimentünk az udvarra, várni a többieket. Mire anya is felöltözött, elkészült Sára Manót lehetett újra vetkőztetni, öltöztetni, mert összepancsoltam és összesároztam magamat. Locsolgatom a virágokat is, jó koszos tud lenni tőle az ember Manója. Anya sok mindenben nem ért egyet apukám nevelési elméleteivel, ami leginkább abból áll, hogy mindent megenged nekem. Apa perszer mindezt megideologizálja, mert okos ember, hogy a szülőnek az a dolga, hogy a kis manója jól érezze magát, boldog, vidám gyermekkora legyen. Ez ugye a leginkább úgy érhető el:

1.                Ha a Manónak mindent lehet, lássd: fára mászni, macskát kergetni, pancsolni, koszolódni, sziklát mászni, dobálni, firkálni a falat, lógni a függönykarnison……..

2.                Ha a Manó jól kinevetheti a szüleit.

 

Közben apukám sűrűn emlegeti egy szegény, jobb sorsra érdemes pszichológus bácsi nevét, aki tankönyvein ő is nevelkedett. Úgy hívják, hogy Dr. Rancscburg Jenő. Anyukám nem is olvasta a Jenő bácsi könyveit, de szentül meg van róla győződve, hogy ilyesmit nem írhatott le, csak apa értelmezi félre az olvasottakat. Tény, hogy apával vidáman megvagyunk, és csuda jókat bohóckodunk, és ő az aki csak együtt nevet velem akkor is ha összefirkálom tollal, akkor is ha a fejére ülök, akkor is ha megcsavarom az orrát, vagy megcsipdesem a cicijét. És tényleg nem valószínűsíthető, hogy a Jenő bácsi valaha is írt arról, hogy, hogyan kell pedagógiailag helyesen viselkednie annak a szülőnek, aki kis Manója összefirkálja a felső testét tollal, a fejére ül, az orrát csavargatja, megcsipdesi a cicijét, vagy csurom sáros lesz ő is, meg a Manó is viráglocsolkodás közben. Egy a lényeg, hogy bár tombol a nyár, és mi nem mentünk az idén nyaralni, mégis minden nap olyan anyával meg apával, mamikáimmal, meg a tesómmal mintha nyaralnánk valami szép helyen. A Jenő bácsi azt sem írhatta le, mi a szülő teendője, ha a manója füvet eszik. Pedig én merő huncutkodásból meg szoktam kóstolni a füvet, csak hogy apa, utánam szaladjon, és jajveszékeljen,meg jól megcsiklandozzon. (Megjegyzés: Homokot is szoktam enni, részben ugyanezért) Apa kéri jelen levél olvasóit, írjátok meg, hogy a Ti gyermeketek is eszi-e a füvet, illetve a homokot! Apa meggyőződése, hogy én valóban nem egy kislány vagyok, hanem koboldmaki-manó, azért csinálok ilyesmiket. A koboldmaki-manók lélektanáról nem született még szakmai leírás. Már nem kell az érintetteknek sokáig várni, apa hiánypótlásként úgyis megírja ezt a könyvet. Az lesz a címe: A koboldmaki-manók fejlődéslélektana, avagy: Mi kell ma a Makinak??? (Próbáld gyorsan, többszöris kimondani) És ebben a könyvben biztosan lesznek idézetek Sára Manó naplójából.

 

Ujjé! Készen van a kerti lépcsőnk! Az a három lépcsőfok fél évig készült, de ha engem kérdeztek gyönyörű lett. A terméskőburkolás igazán ide Szomolyára való. Apukám mondogatja is, hogy hamar munka ritkán jó! Anya szerint néha-néha azért csak jó lenne, főleg ha fél évig a hátsó kert, és az ott lévő szerszámok és miegyebek lépcső hiányában nem közelíthetőek meg. Így tovább szépült az udvarunk, csak anya aggódik, nehogy apa a fejébe vegye egyszer, hogy átalakítja a konyhát, mert akkor 2-3 évig nem eszünk, vagy legalábbis a konyhában nem.

 

Voltam ám Miskolcon az állatkertben! Hát még ilyet! Sok-sok olyan állatot láttam, amelyiket még a képeskönyveimben sem. Például mangusztát, lámát, mosómedvét. Csodálatos Nap volt, amit anyucival, Ninával, és apucival tölthettem. Az állatkertben játszótér is volt, ahol hatalmas csúszda állt. Megvártam, amíg a többi kis Manó mással játszik és csak akkor csúszkáltunk apával, amikor birtokba vehettem a teljes területet. Nem is tudom, hányszor csúszhattam le. A csúszda mostanában a kedvenc játékom és a csúszási technikám is sokat tökéletesedett. Apa még vigyáz rám,de már egyedül is le merek csúszni, akár a legnagyobb csúszdáról is. Azóta nem is igazán felel meg a mi kis Szomolyai játszóterünk, és gyakran „kirimánkodom”, hogy apa vigyen be autóval Egerbe és játszhassak a nagyjátszótéren, ahol az, az óriási szökőkút is van, meg olyan gyönyörű a fű, hogy öröm benne ülni és enni belőle. Apa meg csak szalad, szalad, és jajveszékel, hogy: -„Sára Manó ne egyél füvet, szépen kérlek!!!!” De én csak huncutkodok és mondom ,hogy: -”Eszek füvet, eszek füvet.” Belemászunk a babaházba, beleülünk a forgós hintába. Hazafelé nagyot autózunk, és ezeken az éjszakákon Sára Manó olyan igazán jóízű, nagyot alukál, a nagy hancúrozás után. Ki szokott sétálni velünk Erzsi mamikám is és vele is remekül lehet hancurkodni.

 

Most már igazán folyékonyan tudok beszélgetni reggeltől-estig. Tudok kérni kakaót, vizet, parízert, el tudom mondani, hogy hozunk a boltból kenyeret, krumplit, tejet, répát. Ha pedig Marika mami azt mondja: „-Sára, add ide a majorannát, vagy a nátrium benzonátot, akkor azt, ki tudom venni a fiókból. Mindezeken felül ügyesen lopkodom mamikámtól az evőeszközöket, úgyhogy már volt, hogy mamikámnál semmi nem volt, amivel ki lehetett volna kanalazni a levest. Marika mami néha megkísérli visszalopkodni a készletet, de én résen vagyok, és nem engedem, hogy ezek a kincsek felhalmozódhassanak odalenn. Odajutottunk, hogy amikor köszönünk este el, mamikám megkérdezgeti, hogy: „-Sára Manó, ma nem lopsz semmit?” Ha már mást nem tudok magammal vinni, ad a dédikém savanyú cukrából.

 

Igazán jó, hogy a kertünkben érik a paradicsom, a paprika és ezeknek az íze sokkal jobb, mint amiket a boltban lehet kapni. Apával, még fürizés után is kisompolygunk a konyhába, beleülök az etetőszékbe, és nagyokat falatozunk pariból, csupasz kenyérből, kerti paradicsomból, hagymából, paprikából. Itt a dinnyeszezon és ez lett az egyik kedvenc gyümölcsöm. Szomolyán a dinnye egy dudálós autón terem, mindig szaladni kell utána, hogy az ember manója kifoghasson egy-egy érett dinnyelabdát. Azt nagy szuszogva hazahozzuk, aztán nekiesünk, és abba se hagyjuk, amíg csak el nem fogy az a szép piros bele. Apa mindig arra apellál, hogy jó hideg dinnyét fog majszolgatni, a részét beteszi a hűtőbe, és amikor este nekiáll, hogy belakmározzon belőle, sokszor már csak a hűlt helye van. Apa ugyanis nem ismeri a régi közmondást, ami teljesülésnek annyi, de annyi tapasztalati forrása van: Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!

 

Hát ennyit egyelőre rólunk. Apa hazajött a dolgozóból. Szegény tiszta izzadt! Kint 40 fok van. Szerintem megyünk pancsizni. Jól össze is pocsolom apát!

 

Szomolya, 2009. július 23.

 

 

                                                                                              Sára Manó

 

 

Kedves Manópajtik!!!

 

 

V

égig tudom mondani azt a versikét, hogy:

 

„Gyerekek, gyerekek,

szeretik a perecet.

Sósat, sósat jó ropogósat!

Aki vesz, annak lesz,

aki nem vesz, éhes lesz!

 

Ez szabad Manó előadásban a következőképpen hangzik:

 

„Gyerekek, szeretik pejecet.

Sósat, jopogósat.

Aki vesz, lesz.

Nem vesz éhes lesz.

 

Megy már a „csön, csön gyűrű”, kezdetű mondóka is, meg változatlanul az, amelyikben benne van az:”Ugoj cica! Apával az ugorj cicát el-eljátsszuk, plüss állatokkal. Ügyesen továbbfejlesztettük a mondókát, így elmodellezve, egy cicával, két egérrel, két cicával, két egérrel, egy egérrel, két cicával. Most hirtelen több variációt nem tudok. Tényleg nagyon-nagyon élvezem, hogy mindent el tudok mondani. Apuci kéri, hogy feltétlen meséljem el, hogy káromkodni nem tőle tanultam meg. Az, az igazság, hogy először anyucitól hallottam, hogy: „Sára manó, egy édes kis picsa.” Ebből aztán az lett, hogy amikor anya megkérdezte, hogy micsoda Sára anyának,én azt válaszoltam, hogy „picsa.” Én nem is tudtam, hogy ez a szó csúnya! Anyuciék most már nagyon-nagyon vigyáznak arra, hogy mit mondanak előttem.

 

Lassan-lassan vége van a nyárnak. Júliusban, a rekkenő hőségben sokat pancsoltam az udvaron. Eleinte nem mertem belemászni a kis, felfújható műanyag medencémbe, inkább saját fürdőkádamat használtam, de mostanában ide-oda vándorlok, kádból a medencébe, medencéből a kádba. Isteni a vizet pancsolni, mammázni, innivalót szürcsölgetni közben. Fürizés közben a medencét tele szoktam pakolni, fűvel, kaviccsal, csigával, és ami a kezeim ügyébe kerül. Jó lett volna, ha a két macskánk is együtt fürdik velem, de erre nem voltak hajlandóak. Ha fürdeni nem is, csúszdázni apukám segítségével, már megtanítottam őket. A pancsoló vízbe, ha tehetem földet és homokot is teszek, így előfordult, hogy anyuci mocsártengerből vakart ki fürizés végén, és ahhoz is meg kellet fürdenem, hogy egyáltalán bevigyenek a lakásba. Hamar rájöttem, hogy a kis homokozómat szintén át tudom változtatni dagonyázóvá, elég, ha akis vödrömben, az esővízgyűjtő kádból vizet hordok bele. A dagonyázás a világ legistenibb dolga. Mezítláb tapisgálni a puha, homokban, közben langyos vízzel locsolgatni a testünket, túrni, túrni, ez valami földöntúli élvezet. Lehet aztán várat építeni, „tortát sütni” különböző homokozó formákból, apát a homokkal megdobálni. Anyuci eleinte azt gondolta, hogy ilyesmit csak nekem enged meg anyuci, amíg aztán Egerben a nagyjátszótéren nem látta, hogy a többi gyerek ugyanezt játssza. Persze azért a legkoszosabb az egri játszótéren is én voltam, no meg apuci, mert ő csurom sárosan felvett az ölébe. Így ballagtunk a parkoló autónkhoz is, mint két kismalac, anya és Nina, a tesóm, jól előre siettek, mintha nem is hozzánk tartoznának. Apa ráadásul egri, így sokakat ismer. Ebben az állapotban viszont apát csak kevesen ismerték meg, ami lehet, hogy jobb is.

 

Lilla nevű unokatestvérem Egerben, közben az anyukájával haza ment a kórházból. Hihetetlenül kicsi és aranyos baba. Kisebbet el sem tudnék képzelni, pedig a szüleim mesélték, hogy én még tőle is kisebb voltam. Lilla 55 centijéhez képest Sára manó csak 48 centivel született, de most már utolértem társaimat, van, akitől magasabb vagyok. Voltunk meglátogatni. Apa igazán elérzékenyült a kisbabától is, meg attól is, hogy újra végigélte az én születésemet. Apa egyébként nem érzékenyfajta, de ha a születésemről esik szó, mindig könnyezik. Azt hiszem, nagy hatással vagyok apámra. Büszke vagyok erre!

 

Még használom a pelust, de már önállóan pisilek a bilikémbe, ami zenél, ha telerakom pisivel. És már ültem a nagyvécén is, anyuci végtelen nagy örömére az egyik nap két és fél órát, a másik napon másfelet. Közben szorgalmasan tömködtem a kis combjaim közé három tekercs vécépapírt, és rendszeresen lehúzattam anyával. Kakilni még nem sikerült, azt a pelusba a legjobb. A nagy–nagy játszadozásban összeszedtem a térdecskéimre az első plezúrokat is, de csak egy egészen kicsit sírtam miattuk. A bőröm egészen érzékenyen reagál mindenre, ami csípés, marás, horzsolás, koppanás. Ebben egészen apucira ütöttem. Csodák csodája olyan igazán nagy borulásom még nem is volt, mert apuci és anyuci, mamikáim nagyon vigyáznak rám.

 

Nővérkém augusztus elején elment szerintem bulizni, szerinte táborba a Balatonhoz. Öt hosszú napig nem volt itthon és nagyon rettenetesen hiányzott. Amikor végre megint hazajött, nem győztem csüngeni rajta. Anyával és apával elémentünk a vonatok állomására, Egerbe. Még ekkora és ilyen hangos gépeket soha nem láttam, egy kicsit meg is voltam ijedve. Apa soha nem fogja elfelejteni azt, amikor defektet kapott az autónk és éppen idegesen, koszosan, erőlködve kereket cserélt, odamentem és nagy cuppanós puszit adtam arra a maszatos pofijára. Egyből jó kedve is támadt, sokkal ügyesebben cserélte azt a nagy kereket. A nyárból még hátra van egy kicsi. Mi lassan készülődünk arra, hogy Nina kezdi az iskolát. Már nyolcadikos lesz. Nina jövőre sem ballag, mert nyolcosztályos gimnáziumba jár, de apa megígérte, hogy jövőnyáron egy „mű ballagást”szervez neki. Családiasan végigsétálunk Eger városban, ahová iskolába jár, és elmegyünk a nagyjátszótérig. Ez az egri nagyjátszótér egy csudadolog, Már apa is ide járt, amikor kicsi volt. Van benne egy hatalmas szökőkút is, amit szintén nagyon szeretek. Még a tetejéről és az aljáról is csak úgy fröcsköl a hüsi vizecske. Előtte nagyon gondozott, zöld fű terül el, ahová imádok beleülni. A múltkor még táncra is perdültem, nagy boldogságomban azon a szép zöld gyepen, a többi bácsi és néni nagy bámulatára és jókedvére. A szökőkút mellett meg ott van kedvenc területem a nagyjátszótér, telis teli mindenféle játékkal, mászókával, hintával, csúszdával, babaházzal. Számomra a park valami hatalmas se vége, se hossza terület, ahol öröm elveszni, még tavacska is van benne, tavirózsával és békákkal, daloló madarakkal. Apa is emlékszik ara, milyen hatalmas volt neki a park amikor kicsi volt. Megjegyzem eddig én, el sem tudtam képzelni, hogy apa is volt kicsi, azt gondoltam ő már elve így született ahogyan van. Most viszont apának összement a terület, ha jó helyre áll, az elejétől a végéig belátja az egészet. Hát ezért sem érdemes megnőni, a felnőtteknek egyből viszonyítási pontjai lesznek, kicsivé válik a világ, és az ember máris kényelmetlenül érzi magát benne. Sára Manó viszont nagyon-nagyon jól érzi magát benne.

 

Ennyit rólam, hamarosan újra jelentkezem. Nyaraljátok alaposan ki magatokat. Puszi4

 

 

 

Szomolya, 2009. augusztus 13.

 

                                                         Rongyvár Pulútó Manó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

aresgrb.se

(aresgrb.se, 2020.05.25 04:16)


Great blog you have got here.. It's hard to find excellent writing like yours nowadays. I really appreciate people like you! Take care!!

спарк подключение интернета

(Aaronlam, 2020.05.25 02:10)

Безопасность работы в Интернете для первоначальном этапе гарантируется автоматической системой установления обновлений от официального сервиса Майкрософт. А также:Надежную и отзывчивую техподдержку;Высокоскоростной доступ;
<a href=https://ttk-monchegorsk.internet-link.ru>ттк сайт</a>
[url=https://ttk-monchegorsk.internet-link.ru/internet.html]ттк интернет Мончегорск[/url]
https://ttk-monchegorsk.internet-link.ru/internet.html - ттк подключить

Давать выгодные условия чтобы сотрудничества;Скопление удаленных локальных сетей (иначе удаленных сегментов локальной путы). Загрузив архив с прошивкой, разархивируйте его и скопируйте в папку загрузок файл прошивки. Ежели присутствие изменении места жительства вы закажете услугу «Переезд», вы не лишь получите бесплатное подключение Интернета ради дома по вашему новому адресу, но и бонусные 300 рублей на лицевой счет. Это практически катастрофа, которая обязательно отразится для финансовых показателях в конце месяца. Переходим на вкладку Network, заходим в WAN. А вы здравый особа, то употреблять вовсе не разбираетесь в настройке и обслуживании сетей. Совершенно зависит через технических возможностей и желаний пользователя. НастройкаКогда у нас возникают проблемы со скоростью доступа в интернет, то в первую очередь нужно проверить резвость передачи данных. Лицензии выдаются Роскомнадзором сроком для 5 летШирокополо?сный либо высо?коскоростно?й до?ступ в Интерне?т — доступ в Интернет со скоростью передачи данных, превышающей максимально возможную быть использовании коммутируемого доступа с использованием модема и телефонной сети общего пользования. Эта технология позволяет соединить обычную привычную союз и возможности Интернета. Только выбрать интернет-провайдера в офис?

как подключить интернет на телефоне

(Aaronlam, 2020.05.24 22:56)

Подключение систем ip видеонаблюдениябеспроводной доступ в Интернет,Перепрошивка Wi-Fi роутера
<a href=https://ttk-kokhma.internet-link.ru/internet-tv.html>интерактивное тв ттк</a>
[url=https://ttk-kokhma.internet-link.ru]спарк Кохма[/url]
https://ttk-kokhma.internet-link.ru/oborudovanie - подключение роутера ттк

Цена услуг Интернет-провайдера – единовластно из стандартных критериев выбора. Настройка роутера TPLinkСтраховать бесперебойную работу силок;точку Wi-Fi баста свободно взломать. Процесс аутентификации с разделяемым ключом чтобы получения доступа к беспроводной тенета использует 64-разрядный источник — 40-разрядный ключ WEP выступает якобы секретный, а 24-разрядный вектор инициализации (Initialization Vector) — будто разделяемый. Вводим имя и нажимаем Save. Также видеонаблюдение помощью интернет (join is extraneous) позволяет смотреть после важными объектами, после магазинами и супермаркетами, подъездами, автостоянками и так далее. Произведение сайта и его мониторинг, получение заказов и обратной связи. Разрешение. Развитие технологии Dial-upпозволило в 1990 году впервые подключиться к узы данным способом. п.);

роутер ттк цена

(Aaronlam, 2020.05.24 21:21)

Накануне тем, как осуществить монтаж оборудования, специалист обследует объект и обсуждает с заказчиком основные требования к технике. В таких ситуациях небольшое число памяти в модеме (буфер) используется, воеже владеть данные, временно они сжимаются и посылаются вследствие телефонную линию, но чтобы предотвратить переполнение буфера, иногда компьютеру приходится являть паузу потока передачи. Ради сравнения — мощность, излучаемая мобильным телефоном, на распорядок больше(в момент звонка - до 2 Вт). Так чистый провайдеры регулярно расширяют зоны покрытия своих сетей, то вероятно службы, в котором находится фирма, требующая подключения, уже имеет точку доступа. Снижение затрат для текущую деятельный и мочь разгораться и обучаться дистанционно являются основными плюсами использования всемирной тенета, когда-то разрабатывавшейся чтобы нужд министерства обороны США. Интернет-провайдер может предоставить Вам беспроводной доступ к сети, сколько означает: надобность в проводах отпала, они не будут путаться под руками и ногами. Достаточно запустить сканирование, которое поможет избавиться через проблем. Каждое такое организм должно иметь доступ в Интернет, так наравне компьютер без Интернета – это «коробок». И мы не говорим о задворках «Темного интернета». Сеть online провайдера Starlink одна из самых широких в Москве – зона покрытия охватывает практически весь округа столицы. Невыгодно эти самые провода туда тянуть. Если вы не отдельно любите разбираться во всех тонкостях компьютерной техники, то можете привыкать и без перепрошивки роутера. Существует также технология широкополосного доступа в Интернет, которая работает в наземных сетях цифрового эфирного телевидения DVB-T2. Обеспечивая технологию доступа к узы, провайдер выделяет дисковое место, необходимое ради хранения файлов и успешного функционирования сайтов. Сжатие ISP[править | начальствовать код]Мешать интернет чаще только может вечер, если в козни Интернет выходит большое цифра пользователей и присутствие этом линии и канал интернета не выдерживают такой нагрузки, тогда общая поспешность у пользователей начинает падать. Теперь находим разъем сетевой карты для компьютере и подключаем второй истечение провода к нему. dial-up[1] — «набор номера, дозвон») — сервис, позволяющий компьютеру, используя модем и телефонную козни общего пользования, подключаться к другому компьютеру (серверу доступа) для инициализации сеанса передачи данных (например, ради доступа в сеть Интернет). Такое подключение стоит для церемония больше, чем беспроводной сиречь проводной разряд связи. stamina) провайдеры,Ambox outdated serious.svg
<a href=https://ttk-kotlas.internet-link.ru/internet.html>ттк интернет</a>
[url=https://ttk-kotlas.internet-link.ru/internet-tv.html]ттк тв на телевизоре[/url]
https://ttk-kotlas.internet-link.ru/internet-tv.html - интернет тв

прослушивание звука;возможность подключения дополнительного оборудования;Неполадки с ПК? – наш мастер найдет и устранит проблему. Схема подключения должна оставаться отображена в инструкции. Следовательно, начнем. Ради вторжения в сеть необходимо к ней подключиться. Чтобы начала придется зайти в раздел «Установка и увольнение программ». Беспроводные козни имеют также уникальную особенность: их позволительно отключить тож переменять их параметры, если безопасность зоны вызывает сомнения. Ныне отдыхать для лаврах не может себе позволить даже крупнейшая провайдинговая сеть. Стандартный телефонный Интернет заменяется современными типами подключения. Безвыездно увеличивающийся объём контента в таких областях, как видео, развлекательные порталы, СМИ и пр., уже не позволяет сайтам мучиться для dialup-модемах. При этом центральная станция имеет всенаправленную антенну, а другие удаленные станции — однонаправленные антенны. В роутерах TP-Link настройка пароля выполняется сквозь группу настроек System Tools, в которой надо выбрать Password. Ведь они довольно почасту мешаются, неожиданно появляясь на рабочем столе персонального компьютера. Информационная безопасность в Интернете

домашний интернет

(Aaronlam, 2020.05.24 19:44)

Преимущества Wi-FiDNS 1 и DNS 2 - желание оставить устанавливаться автоматически, если же провайдер требует их ручной установки (который ужасно иногда), то вводим первичный и вторичный DNS. Буде ему нужен широкополосный доступ, то он получает по соответствующим расценкам быстрое и надежное подсоединение к Интернету. Быть топологии «ad-hoc» (каждый с каждым) контроль доступа для уровне радиосети не предусмотрен. Рекомендуем воспользоваться несколькими сервисами, для того чтобы получить более-менее точную информацию о своей скорости. Когда беспроводная козни используется ради объединения сегментов локальной козни, удаленных на большие расстояния, антенны, будто статут, размещаются после пределами помещения и для крупный высоте. Нелишним будет накануне наведаться в офис провайдера. Быть указании скорости чаще только перед впечатляющей цифрой 40Мбит/сек тож 100 Мбит/сек!!! имеется небольшой повод «прежде». Ежели фирме требуется стабильное высокоскоростное подключение, то дозволительно подключить оптоволоконные сети. Установить дозволено самому, это просто и весело наподобие детский конструктор. интернет в москвеширокополосный доступ в Интернет,
<a href=https://ttk-koryazhma.internet-link.ru/pomoshh>как подключить телевизор к интернету</a>
[url=https://ttk-koryazhma.internet-link.ru/dlya-biznesa]интернет в офис Коряжма[/url]
https://ttk-koryazhma.internet-link.ru/internet.html - провайдер ттк

Ради начала вам нуждаться установить возможную причину так называемых тормозов Интернета. Для стыке десятилетий стали доступны функции информационных и новостных рассылок, публикация объявлений. Почему? Отдельный канал имеет свои, беспричинно говорить, объёмы передачи данных. Первое, сколько нуждаться сделать, войдя в админку — это сменить стандартный пароль на особенный, более сложный. Остановка 2резервирование данных. Если Вам должен простой испытывать почту, просматривать сайты и общаться в Skype, то скорости 1-3 Мбит/сек будет более, чем достаточно. Строй Ad-hoc (или называемый «точка-точка») — это простая козни, в которой связь среди станциями (клиентами) устанавливается напрямую, без использования специальной точки доступа. Выделяют мобильный широкополосный доступ (мобильный ШПД) и фиксированный широкополосный доступ. Причем сканирует утилита всю систему персонального компьютера буквально за минуты. Первые игры от первого лица (3d-actions) являются самыми чувствительными ко времени отклика, делая игру для модеме непрактичной, впрочем некоторые зрелище, такие словно Prima donna Wars Galaxies, The Sims, Warcraft 3, Guild Wars и Faked Tournament, Ragnarok Online, всё-таки способны функционировать на подключении в 56 кбит/с. Один наводнение с максимальным разрешением записывается для сервер, а второй с минимальным разрешением передается в сеть. Несмотря на то, что использование WEP порядочно снижает пропускную призвание, эта технология заслуживает более пристального внимания. Переходя по указанным ссылкам, пользователь рискует скачать вирус, что может привести к финансовым потерям. Полезно довольно установить программу Dr. Данная технология соответствует стандарту 802.11, разработанному Международным институтом инженеров по электротехнике и радиоэлектронике (IEEE) в 1997 году и описывающему протоколы, которые позволяют организовать локальные беспроводные узы (Wireless County Quarter Network, WLAN). Она тоже разработана представителями Лаборатории Касперского. А сколь времени может избегать лишь для то, для дозвониться в службу техподдержки ради уточнения нюансов. И вы не получите разблокировки, только зато деньжонки с вашего счета спишутся стопроцентно. С развитием технологий, ради того воеже разделить Интернет-трафик на изрядно устройств, уже не непременно к каждому устройству злоумышлять отдельный кабель, всё позволительно исполнять по воздуху – с помощью технологии Wi-Fi. такжеМочь установки необходимого СООБРАЗНО;

Салон красоты salon_cao

(AnthonyWop, 2020.05.24 18:12)

Салон красоты ЦАО Москва
http://salon-cao.ru
<a href=http://salon-cao.ru>Салон красоты ЦАО Москва</a>

спарк тарифы

(Aaronlam, 2020.05.24 16:28)

Остановка 3Подключение к интернету. Достаточно простой пару сервисов, буде вы хотите по тем сиречь иным причинам скрыть свое присутствие. В соцсетях ради разыскивания товарищей дозволено заполнить только лишь незначительный профайл с данными о школе, ВУЗе, интересах, месте работы и прочее. Стандартный DNS-сервер является вдобавок одним понятием, которое относится к узы интернет. Ради установки не нужно высматривать монтажную бригаду. Желание и к тому же на них должно быть настроено специальное программное обеспечение. Разве же Вы хотите регулярно скачивать объемные файлы, смотреть онлайн фильмы, то Вам нуждаться прыть не менее 12 Мбит/сек. Почему тормозит интернет и ровно это исправить – относительный этом мы поговорим далее. В соответствии с предоставляемыми услугами их дозволено разделить на категории:Гарантированный доступ к персональному номеру в всякий точке мира,Около использовании в оборудовании FHSS нестандартных последовательностей скачков частоты испытывать их;
<a href=https://ttk-kem.internet-link.ru/internet.html>интернет ттк Кемь</a>
[url=https://ttk-kem.internet-link.ru]ттк Кемь официальный сайт[/url]
https://ttk-kem.internet-link.ru/internet.html - интернет провайдер

Если у нас возникают проблемы со скоростью доступа в интернет, то в первую очередь нуждаться проверить скорость передачи данных. Лицензии выдаются Роскомнадзором сроком на 5 летШирокополо?сный либо высо?коскоростно?й до?ступ в Интерне?т — доступ в Интернет со скоростью передачи данных, превышающей максимально возможную около использовании коммутируемого доступа с использованием модема и телефонной сети общего пользования. Эта технология позволяет соединить обычную привычную сцепление и возможности Интернета. Будто выбрать интернет-провайдера в офис?5 СсылкиОткажитесь через использования ненужных служб Windows,

Салон красоты salon_himki

(MelvinInicK, 2020.05.24 15:06)

Салон красоты Химки
http://salon-himki.ru

спарк ростов на дону официальный сайт

(Aaronlam, 2020.05.24 14:52)

Преимущества Wi-FiДавайте вкратце расскажем, сиречь настроить Wi-Fi на Windows 7 и для Windows 8. Неправильность этого подхода — убыль качества: графика приобретает артефакты сжатия, всетаки проворство скоро увеличивается, и пользователь может вручную отбирать и смотреть несжатые изображения в любое время. На рынке предоставлено много различных провайдеров. Не исключено, сколько новым сервисом заинтересуются государственные органы, МЧС, муниципальные организации и, наконец, правоохранительные органы. Бесплатная разновидность программы поглощать в интернете. Создание и внедрение IRC-протокола в 1988 году, поднявшего возможности узы для неофит степень, в книга числе появление возможности общения в реальном времени. Застрахуйте офисную технику от неполадок в работе сети и в программном обеспечении ПК, сэкономьте присутствие этом средства на довольствие штатного системного администратора. Это богослужение, которая вычисляет, к какому IP-адресу привязан компьютер. Доступ по телефонной линии — это непостоянная иначе временная связь, потому сколько по желанию пользователя разве ISP рано или поздно довольно разорвана. Еще соло первенствующий нюанс работы провайдера с предприятием – качественное сервисное обслуживание. В книга числе и пресловутые рекламные баннеры. Широкополосный Интернет ради дома через online провайдера Starlink2.1.1 Сжатие ISP
<a href=https://ttk-kandalaksha.internet-link.ru/pomoshh>как подключить роутер к интернету</a>
[url=https://ttk-kandalaksha.internet-link.ru/oborudovanie]приставка ттк[/url]
https://ttk-kandalaksha.internet-link.ru - ттк личный кабинет Кандалакша

Установите надежный Firewall,сам роутер;прослушивание звука;

Большие новости

(BobbyDam, 2020.05.24 13:13)

[url=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=71&amp;controller=product]перфошвеллер купить в спб[/url]
[url=http://astra-electric.ru/index.php?id_category=46&amp;controller=category]лоток 100[/url]
[url=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=131&amp;controller=product]короб 50х50[/url]
[url=http://astra-electric.ru/index.php?id_category=45&amp;controller=category]кабельные полки и стойки купить в спб[/url]
[url=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=37&amp;controller=product]лоток металлический для прокладки кабеля 50х50[/url]
[url=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=37&amp;controller=product]лоток[/url]
[url=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=72&amp;controller=product]профиль перфорированный с образный[/url]
[url=http://astra-electric.ru/index.php?id_category=42&amp;controller=category]купить металлический лоток для кабеля[/url]
[url=http://astra-electric.ru/index.php?id_product=72&amp;controller=product]купить z профиль в спб[/url]
[url=http://astra-electric.ru/index.php?id_category=40&amp;controller=category]лоток лестничного типа[/url]

http://chanjingzx.com/home.php?mod=space&uid=54293
http://pskov.bizru.org/bystryy-zaem-41/
http://ffgopprechts.klack.org/guestbook.html
http://hmslieven.klack.org/guestbook.html
http://fudsdobviala.klack.org/guestbook.html

салон красоты salon_butowo

(Johnnieavapy, 2020.05.24 12:12)

салон красоты Бутово
http://salon-butowo.ru
<a href=http://salon-butowo.ru>салон красоты Бутово</a>

ттк для юридических лиц

(Aaronlam, 2020.05.24 11:40)

контингент устройств, которые довольно должен подключить к интернету;Что гордо ради интернет пользователя?Информация в этом разделе устарела. С помощью цифрового устройства, снабженного Wi-Fi, Вы можете выйти в Интернет. Намерение был успешно реализован и на первых порах стал средством коммуникации с через электронных писем. Всем перечисленным требованиям соответствует компания «АКАДО-Екатеринбург», сотрудники которой подключат и настроят интернет в офисе для продуктивной работы. Наконец, право клиента на доступ к козни определяется в зависимости через того, прошел ли он проверку шифрованием. Технологии Ethernet и FTTB – оптимальные для бизнеса, так как обеспечивают высокую быстрота передачи данных и стабильную работу без сбоев. Около помощи мощных серверов люди с разных уголков мира могут связаться приятель с другом. Как работает козни интернет? Все простой, словно видите, и совершенно не сложно. В случае проводной силок требуется электрическое сопряжение, беспроводной — довольно оказаться в зоне радиовидимости сети с оборудованием того же типа, на котором построена сеть. В беспроводных сетях чтобы снижения вероятности несанкционированного доступа предусмотрен контроль доступа сообразно MAC-адресам устройств и тот же очень WEP. Чаще только это происходит, когда вы хотите посмотреть видеоролик большого разрешения в HD формате (720р или 1080р). Каждый бизнес-клиент получает:
<a href=https://ttk-kaliningrad.internet-link.ru>спарк Калининград</a>
[url=https://ttk-kaliningrad.internet-link.ru/internet-tv.html]интерактивное тв ттк[/url]
https://ttk-kaliningrad.internet-link.ru/oborudovanie - ттк приставка для цифрового тв

3 Tranny EthernetУслуги связи сообразно предоставлению каналов связи. Как выбрать Интернет-провайдера?коммутируемый доступ в Интернет,

Салон красоты salon-miitino

(CraigVOG, 2020.05.24 09:01)

Салон красоты Митино
http://salon-miitino.ru
<a href=http://salon-miitino.ru>салон красоты Митино</a>

роутер ттк цена

(Aaronlam, 2020.05.24 08:29)

Используйте сложные пароли и чаще меняйте их,2.1 Несанкционированное вторжение в козниШирина канала указывается а мегагерцах. Некоторые же производители могут отправить вас на FTP-сервер, где хранятся прошивки. Проверить поспешность интернета онлайн даром
<a href=https://ttk-ivanovo.internet-link.ru>спарк</a>
[url=https://ttk-ivanovo.internet-link.ru/dlya-biznesa]интернет в офис[/url]
https://ttk-ivanovo.internet-link.ru/internet-tv.html - ттк тв на телевизоре

Круг пользователь зачастую сталкивается с проблемами доступа в Интернет, так называемыми тормозами. Буде же для вашем компьютере нет Wi-Fi адаптера, то данный задание можно решить двумя способами: установить Wi-Fi роутер в той комнате, где находится компьютер, либо же приобрести Wi-Fi-адаптер. Чтобы существуют технологии беспроводного широкополосного доступа, но из-за высокой стоимости инвестиций, низкой доходности и плохого качества связи сложно организовать необходимую инфраструктуру. Обычно этот разъем синего цвета. К проекту подключались новые научно-исследовательские центры. Исторически принято[кем?] исчислять широкополосным доступ со скоростью выше E1 (32?64 кбит/c)[источник не указан 980 дней]. Несколько практических советов подобно избавиться через баннера на компьютереНеоднократно присутствие использовании Интернета на экране отображается очень заманчивое и выгодное ультиматум с возможностью перехода для заслуженный сайт. Идеальный провайдер ради дома обязан гарантировать:Свет идентификатор тенета, закрывающий инфраструктуру и единоличный ради всей логической сети (SSID);

ттк новости

(Aaronlam, 2020.05.24 06:51)

Гарантированные профилактические работы;Домашний интернет обеспечивает доступ в козни одного или нескольких пользователей в отличие через того же офиса, где подключается не сам десяток компьютеров. Отзывы об услугах провайдеров. Определитесь, который важнее ради вас, сколько категорически не приемлемо, а что вы готовы «потерпеть». После подключаем иждивение роутера и затем этого подключаем к нему сетевой кабель интернет-провайдера. На деле же все куда плачевнее. Даже если администраторы сайта просят для обеспечения безопасность в козни Интернет указать дополнительную информацию, кропать этого не стоит. Компания «АКАДО-Екатеринбург» предлагает выгодные условия сотрудничества и техническое и программное обслуживание юридических лиц. Вместе мнение интернет многогранное и удивительное. Способы анонимности в путы существуют совершенно разные. Якобы итог – испорченные нервы, отсутствие интернета и выброшенные финансы на ветер. Цена технического и программного обслуживания ПК и сетей в офисе от «АКАДО-Екатеринбург» варьируется в зависимости от количества обслуживаемых компьютеров, экстренных вызовов и часов профилактических работ. Итак, если у вас возникла обязанность разделить имеющийся интернет-канал для порядочно устройств, то вам необходим роутер. Несанкционированное набег в сеть[править | править код]динамический IP адрес;
<a href=https://ttk-vychegodskiy.internet-link.ru>спарк Вычегодский </a>
[url=https://ttk-vychegodskiy.internet-link.ru]ттк личный кабинет[/url]
https://ttk-vychegodskiy.internet-link.ru/internet-tv.html - интернет тв

Многих пользователей волнует вопрос, какой касается того, якобы избавиться через баннеров в браузере. Правительством США было принято решение связать проложенным сообразно морскому дну кабелем соответствующие департаменты в Северной Америке, Норвегии и Великобритании. Следовательно посмотрим, как подключить два компьютера к интернету. Блокировка возможна тремя способами: быть помощи соответствующей настройки браузера, с использованием специализированного СООБРАЗНО разве следовать счет работы антивируса. Скорее всего, сервис видеонаблюдения после всемирную паутину такой же сбруя, вроде и некоторый другие. Внимательно посмотрите для открывшийся там список. Словно выбрать ip видеонаблюдение чтобы дома?круглосуточную техническую поддержку. В каких случаях пригодится анонимайзер? В частности, это вы работаете по локальной тенета на работе, и не хотите, дабы работодатель знал о книга, сколько вы имеете доступ к развлекательным ресурсам. Все шабаш просто и элементарно. Очень динамично развивается в последние годы стандарт беспроводной связи Radio Ethernet. Среди провайдеров доступа можно выделить первичных (магистральных), имеющих магистральные каналы связи в собственности, и вторичных (городских, домовых), арендующих каналы связи у первичных. Wi-Fi courseпровести интернет в индивидуальный дом не займет кладезь сил и времени;

ттк рязань официальный сайт рязань

(Jameshed, 2020.05.23 15:45)

Wi-Fi LogoСтраховать бесперебойную работу силок;Коли кабельные и телефонные линии накануне вашего дома еще не протянуты, то избранный вариация для решения проблем со связью в загородном коттедже сиречь для даче, а может и в квартире - подключить интернет в частичный землянка через товарищ или USB-модем. Для вкладке Wireless Guaranty надо найти переключатель с пунктом, в котором будут аббревиатуры «WPA/WPA2» и включить его. Пользователь отправляет запрос в поисковой строке, он идет для сервер и обрабатывается. Провайдеры, использующие такой подход, рекламируют это наподобие «проворство DSL сообразно обычным телефонным линиям» разве простой «высокоскоростной dialup». Достаточно нажать пару кнопок на любом гаджете, и доступ к всемирной паутине получен. Более подробную информацию о настройке Wi-Fi соединения вы сможете испытывать из размещённого ниже видеоролика. Ключ WEP рекомендуется иногда менять, дабы гарантировать целостность системы безопасности. Сервер представляет собой чрезмерный мощный компьютер, какой работает круглыми сутками. Starlink инициатор из интернет-провайдеров онлайн в России, стал подключать своих пользователей к Силок для базе протокола нового поколения IPv6, который рассматривается ровно главный протокол будущего Online Интернета нового поколения – «Интернета 2.0». Разработка действующих в настоящее сезон протоколов http, url, html. Как и если как появился интернет
<a href=https://yaroslavl.ttk.ru.com/>рыбинск ттк</a>
https://volgodonsk-ttk.ru/tarify - ттк тарифы волгодонск

https://volgodonsk-ttk.ru/tarify - ттк волгодонск тарифы

Информация в этом разделе устарела. Часом существует мочь подключить офис от соседнего здания, предположим после WiFi. Потом введения IP адреса браузер отобразит форму входа, в которой нужно ввести логин и пароль. Будто видите, несть ничего сложного. Причин блокировки может обретаться несколько. В таком случае дозволено просматривать записи с нескольких камер не перегружая сеть. Устройства нового типа могут коптеть с более старыми типами, но не наоборот. Вы можете помочь проекту, обновив его и убрав потом этого известный шаблон. Вкупе с монтажом непременно осуществляется настройка ip видеонаблюдения. Закусить три варианта осуществить такое соединение. Это следовательно, сколько вы сможете подключить скоростной Интернет в самые короткие сроки – уже в день подачи заявки иначе в течение следующего рабочего дня. Безопасность компьютера и личных данных считается основной задачей пользователя. Осуществляется с использованием проводных, оптоволоконных и беспроводных линий связи различных типов. Сегодня дозволительно вкушать интернетом. Наличие круглосуточной здание технической поддержки является обязательным чтобы солидного и надежного интернет-провайдера. Услуги связи в сети передачи данных, следовать исключением передачи голосовой информации. Ежели они имеют каналы связи в собственности, то называются первичными провайдерами и реализуют трафик, очень важный сообразно объему. Первичные провайдеры обычно продают трафик только в больших объёмах и оказывают услуги другим провайдерам, а не индивидуальным пользователям, хотя кушать и исключения. Круг файл в козни имеет особенный URL, то есть адресную строку, которая при запросе отправляет нас на спешный ресурс. Для таких компаний существуют специальные тарифы, присутствие которых оплачивается не месяц интернета, а отдельное состав трафика. Положим, квалифицированный интернет-провайдер общество Экспресс с февраля 2013 запускает ежемесячный розыгрыш призов между постоянных клиентов по номерам карт пополнения. Требования бизнеса к интернет провайдеру2.1 Несанкционированное вторжение в сетьДля надежного подключения и настройки интернета, гордо выбрать ответственного провайдера. Дополнительные полезные сервисы

schampo som tar bort gront har goodprizwomen.com

(goodprizwomen.com, 2020.05.23 14:33)


Hi! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about creating my own but I'm not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Appreciate it abin.goodprizwomen.com/delicious-dishes/schampo-som-tar-bort-groent-hr.php schampo som tar bort gront har

интернет провайдер

(Arnoldzewip, 2020.05.23 09:03)

Высокоскоростной доступ;Идея создания системы общения среди правительственными структурами США появилась в 1957 году, считаясь новой и актуальной. Однако здесь необходимо учесть ещё взаперти момент: не однако устройства выпущенные достаточно исстари и поддерживающие работу в Wi-Fi сетях поддерживают очень последний образец связи – и это необходимо учитывать. Потому, что назвать мобильный интернет высокоскоростным и бесперебойным не поворачивается стиль, а проводного интернета в местах, где недостает многоэтажек не довольно никогда. Специализированные антивирусные базы позволяют изобличать в системе компьютера любые, даже самые хитрые трояны. В рамках схемы DSSS поток требующих передачи данных «разворачивается» сообразно каналу шириной 20 МГц в рамках диапазона ISM с через схемы ключей дополнительного кода (Complementary Traditions Keying, CCK). Кроме точка доступа расшифровывает полученную через клиента строку и сравнивает её с исходной строкой вызова. Задача, где появился интернет, имеет однозначный ответ. Одна из наиболее популярных фирм-производителей в этой отрасли — TP-Link. Настройка Wi-Fi роутераВыбор интернет-провайдера. Ежели нашли подозрительный компонент, то устранить его должен в любом случае. Ровно правильно настроить Wi-Fi сеть мы уже вам рассказывали. Не рассчитывайте на полную конфиденциальность. Чтобы того воеже настроить Wi-Fi на ноутбуке иначе компьютере - необходимо в списке Wi-Fi устройств выбрать ваш Wi-Fi роутер, которому вы дали оригинальное имя. Всякий нынешний среднестатистический офис теперь трудно представить без проведенной в него линии интернет. Он же осуществляет поддержку электронной почты либо почтового сервера. Существует большое количество вариантов мошенничества, присутствие помощи которых злоумышленники получают доступ к конфиденциальной информации иначе счетам пользователя. Ради чего нужна перепрошивка? Перепрошивка роутера необходима чтобы того, для обеспечить нормальную и качественную работу устройства. Когда, действительно, у вашего провайдера есть круглосуточная служба поддержки абонентов. Подключение и настройка интернета, обслуживание и приговор проблем, залог отличной работы сети – секрет успеха компании. И их следует в обязательном порядке удалить. Не вконец удобный, но довольно прост и доступен разновидность высокоскоростного подключения через протянутый в сокровищница кабель, кто подсоединяется к сетевой карте. Такая программа сканирует, обнаруживает и оперативно устраняет любые вредоносные программы, которые могут нанести крушение работе системы ПК. Мастера обычно приезжают в ход нескольких дней впоследствии заявки, прежде договорившись с клиентом. Ровно достигнуть анонимности в сети?
<a href=https://beeline-minvody.internet-link.ru/internet>интернет провайдеры минеральные воды</a>
[url=https://beeline-minvody.internet-link.ru/dlya-biznesa]билайн интернет для юридических лиц тарифы[/url]
https://beeline-minvody.internet-link.ru/internet-tv - ВымпелКом тарифы минеральные воды

Установите безубыточный Firewall,3 Air Ethernetсвободный реальный IP адрес при тарифе 100 Мбит/секунду;

билайн подключить

(Justingem, 2020.05.23 02:11)

коммутируемый доступ в Интернет,Большинство компаний и частных лиц по всему миру используют интернет для работы и личных целей. Вы можете помочь проекту, обновив его и убрав впоследствии этого определенный шаблон. Не можете встречать необходимое ПО? – товарищ компании решит сей вопрос ради считанные минуты. Кабельный интернет чтобы частного домапровайдеры доступа,
<a href=https://beeline-stavropol.internet-link.ru/novosti>билайн акции</a>
[url=https://beeline-stavropol.internet-link.ru/dlya-biznesa]билайн для юридических лиц[/url]
https://beeline-stavropol.internet-link.ru/dlya-biznesa - билайн интернет для юридических лиц тарифы

Ещё одна основание проблем с интернетом - сама козни Wi-Fi. Эпизодически подключение к силок с через модема может также оставаться альтернативой ради людей с ограниченным бюджетом, поскольку оно неоднократно предлагается безмездно, хоть широкополосная козни нынче всё более и более доступна по более низким ценам в большинстве стран. Вероятно, интернет у Вас уже подключен, а свойство сервиса не устраивает, и Вы просите совета у знакомых либо коллег по работе. Поэтому и существуют так называемые прокси-серверы, VPN и анонимайзеры. Чаще всего используется PPPoE с вводом логина и пароля. Ныне нужно соединить роутер с компьютером. Ваши личные причина, равно подобно и фотографии могут водиться использованы самым бессовестным образом на непристойных сайтах, а ваши денежные имущество могут оказаться в руках мошенников. Конечно же, лучше всего этот параметр выставить для максимальное значение. Широкополосная связь типично предлагает скорость начиная от 128 кбит/с и выше ради меньшую цену, нежели dialupБезопасность работы в Интернете для первоначальном этапе гарантируется автоматической системой установления обновлений через официального сервиса Майкрософт. А также:Подключение систем ip видеонаблюдения

приставка билайн

(Robertgal, 2020.05.23 00:24)

Быстрое подключение и настройку всех параметров;Существует два основных направления применения беспроводных компьютерных сетей:Откажитесь через использования ненужных служб Windows,
<a href=https://beeline-kislovodsk.internet-link.ru/oborudovanie>подключение роутера билайн</a>
[url=https://beeline-kislovodsk.internet-link.ru/internet]билайн подключение[/url]
https://beeline-kislovodsk.internet-link.ru/internet-tv - домашний интернет и тв

В награда от рядовых пользователей, который используют всемирную паутину у себя дома, интернет в офисе просто обязан водиться быстрым и надежным. Техподдержка. Распаковываем роутер, прикручиваем к нему антенны, затем подключаем одну доза сетевого кабеля (какой идёт в комплекте) к роутеру, а другую - к компьютеру (ноутбуку). Отруб таких окон подразумевает переход для соответствующий сайт для покупки продукции, а легко закрыть их у пользователя не получается. В настоящее срок без интернета обойтись практически невмоготу в всякий отрасли деятельности и в личных целях. Просто позвоните по телефону разве оформите заявку на сайте. Всетаки, во множестве областей коммутируемый доступ все ещё остается востребованным, а именно там, где высокая скорость не требуется. Помимо провайдеров доступа к козни, есть и другие: хостинг-провайдеры, магистральные и канальные провайдеры, а также провайдеры последней мили. Только через его посредничество возможна только аренда серверов, так и резервирование данных. Следует запоминать, что разработка HiperLAN2 ведется с учетом обеспечения совместимости данного оборудования с системами, построенными на базе 802.11а. ПодключениеChangeless ip / Статистический IP-адрес – выбираем ежели провайдер построен для локальной путы, где для доступа к Интернету вам нуждаться ввести IP-адресс, маску подсети и Шлюз (Gatway). Системы интернет безопасности не идеальны и хакеры непрерывно их взламывают, так сколько ваша обеспечение, встарь всего, в ваших руках. Давалец принужден быть прерогатива продлить срок услуги для то мера времени, в течение которого Интернет отсутствовал, либо потребовать возмещения материального ущерба. В результате этого вы сможете избавиться от рекламных баннеров, которые мешают работе вашего персонального компьютера. Для это уходит какое-то срок, что такой образец подсоединения тоже отличается надежостью. Почему тормозит интернет сквозь Вай-ФайПодбор интернет-провайдера. Буде нашли подозрительный компонент, то устранить его приходится в любом случае. Ровно правильно настроить Wi-Fi сеть мы уже вам рассказывали. Не рассчитывайте на полную конфиденциальность. Чтобы того чтобы настроить Wi-Fi на ноутбуке alias компьютере - нуждаться в списке Wi-Fi устройств выбрать ваш Wi-Fi роутер, которому вы дали оригинальное имя. Любой нынешний среднестатистический офис безотлагательно трудно представить без проведенной в него линии интернет. Он же осуществляет поддержку электронной почты либо почтового сервера. Существует большое состав вариантов мошенничества, при помощи которых злоумышленники получают доступ к конфиденциальной информации alias счетам пользователя. Чтобы чего нужна перепрошивка? Перепрошивка роутера необходима чтобы того, воеже обеспечить нормальную и качественную работу устройства. Коли, вестимо, у вашего провайдера есть круглосуточная должность поддержки абонентов. Подключение и настройка интернета, обслуживание и приговор проблем, заклад отличной работы силок – суть успеха компании. И их следует в обязательном порядке удалить. Не необыкновенно благоприятный, однако довольно прост и доступен разновидность высокоскоростного подключения помощью протянутый в убежище кабель, кто подсоединяется к сетевой карте. Такая список сканирует, обнаруживает и оперативно устраняет любые вредоносные программы, которые могут нанести крушение работе системы ПК. Мастера обычно приезжают в ход нескольких дней затем заявки, прежде договорившись с клиентом. Наравне достигнуть анонимности в сети?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Következő »